Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στο Open House Athens 2024

Πέντε κτίρια της Εθνικής Τράπεζας, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, τα οποία μπορείτε να δείτε μέσω του φετινού Open House Athens.

Open House Athens 2024 Εθνική Τράπεζα

Το διήμερο 13 & 14 Απριλίου, η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει για πρώτη φορά στο Open House Athens 2024, ανοίγοντας πέντε κτίρια μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η συνεργασία του κορυφαίου διεθνούς αρχιτεκτονικού θεσμού με την Εθνική Τράπεζα πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που, όχι μόνο συστήνει το αθηναϊκό κοινό στην πλούσια αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης, αλλά φροντίζει παράλληλα για την προώθηση ενός ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία.

Το Open House Athens φέτος γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας, διοργανώνοντας ετησίως δωρεάν ξεναγήσεις από εθελοντές σε σημαντικούς αρχιτεκτονικούς χώρους της Αθήνας, δημόσιους και ιδιωτικούς. Η ιδέα ξεκίνησε στο Λονδίνο το 1992 και σήμερα πραγματοποιείται σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, ενώ στην Αθήνα ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2014. Χιλιάδες επισκέπτες συμμετέχουν στις δράσεις του ΟΗΑ, καθώς πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία αλληλοεπίδρασης με την πόλη και ανακάλυψης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της. Η φετινή θεματική στοχεύει στην ανάδειξη της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης σε κάθε χώρο ανεξαιρέτως, χωρίς περιορισμούς ή διακρίσεις.

Κοιτώντας τη λίστα με τις 70+ συμμετοχές και το εκτενές πρόγραμμα παράλληλων δράσεων του Open House Athens 2024, ξεχωρίσαμε τα εντυπωσιακά κτίρια της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία φέτος θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε δωρεάν για το διήμερο 13-14/4. Η Εθνική Τράπεζα έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, το οποίο ενισχύει με κάθε ευκαιρία και διαθέτει μία πολιτισμική κληρονομιά η οποία αφορά όλους μας καθώς συνδέεται άρρηκτα με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Τα πέντε κτίρια της Τράπεζας που συμμετέχουν στο Open House Athens 2024 βρίσκονται όλα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Open House Athens 2024 Εθνική Τράπεζα

Πρώτη στάση είναι ο πεζόδρομος της Αιόλου και συγκεκριμένα στον αριθμό 93, όπου στεγάζεται το Μέγαρο Μελά. Το ιδιαίτερης αισθητικής κτίριο κατασκευάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ το 1874 και αποκαταστάθηκε το 1974 από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο το χαρακτήρισε ως οίκημα χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας. Το μέγαρο με τις περίτεχνες, περιμετρικές στοές και ένα εσωτερικό κλειστό αίθριο ήταν το μεγαλύτερο αθηναϊκό ιδιωτικό κτίριο της εποχής του. Μάλιστα, για πολλά χρόνια λειτούργησε ως το πρώην Κεντρικό Ταχυδρομείο.

Open House Athens 2024 Εθνική Τράπεζα

Μεταφερόμαστε στην αρχή της Πεσμαζόγλου για να εντοπίσουμε το Κτίριο Α’ Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, ένα έργο που σχεδιάστηκε το 1881. Από το 1911, το Μικρό Χρηματιστήριο θεωρείται ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Λίγα χρόνια αργότερα, το ’97, ο αρχιτέκτονας Γιάννης Κίζης ανέλαβε τη μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως ταχυδρομικό ταμιευτήριο. Η πιο πρόσφατη αναδιαμόρφωση του χρηματιστηρίου έγινε το 2012, όταν η διαχείρισή του ανατέθηκε στην Εθνική Τράπεζα και, με μέριμνα της Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης της ακουστικής της κεντρικής αίθουσας, χωρίς να αλλοιωθεί η υφιστάμενη αισθητική της.

Open House Athens 2024 Εθνική Τράπεζα

Open House Athens 2024 Εθνική Τράπεζα

Δεν χρειάζεται να περπατήσουμε πολλή ώρα για να συναντήσουμε το Παλαιό Χρηματιστήριο της Σοφοκλέους (8-10) που στέγασε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από το 1934 έως το 2005. Ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Ζουμπουλίδης σχεδίασε το εντυπωσιακό οικοδόμημα το 1931 και την περίοδο 1965-1968 ο χώρος επεκτάθηκε σε ύψος. Το 1979 η Τεχνική Υπηρεσία της Εθνικής Τράπεζας έδωσε άδεια για την πλήρη αποκατάσταση του χρηματιστηρίου, έργο που βραβεύτηκε στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Europa Nostra). Από το 1989 το κτίριο θεωρείται διατηρητέο και πλέον φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές και άλλου είδους εκδηλώσεις.

Open House Athens 2024 Εθνική Τράπεζα

Στον αριθμό 146 της 3ης Σεπτεμβρίου βρίσκεται το Μέγαρο Διομήδη. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1923 και ολοκληρώθηκε το 1926 υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Ν. Διομήδη και την αρχιτεκτονική επίβλεψη του Νικόλαου Ζουμπουλίδη, με σκοπό να στεγάσει αρχεία. Ήταν το πρώτο κτίριο που οικοδομήθηκε για αυτόν τον σκοπό και το 2000 ξεκίνησαν νέες εργασίες ανάπλασης, που το μετέτρεψαν από αρχειοστάσιο σε χώρο στέγασης του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας.

Τελευταία στάση μας ένα διατηρητέο κτίριο στην Πλάκα (Θουκυδίδου 13) που μετά την απελευθέρωση λειτούργησε ως ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία, με το συμβολικό όνομα "Ευρώπη". Αν και από το ’59, που περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, στεγάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το κτίριο λειτούργησε διαδοχικά ως το Β’ Γυμνάσιο την περίοδο 1852-1880. Το 1881 έγινε το Φρουραρχείο Αθηνών και από το 1890 έως το 1910 το Κακουργιοδικείο, ενώ το 1922 φιλοξένησε οικογένειες προσφύγων. Τις δεκαετίες του ’40 και του ’60 λειτούργησε ως ενοικιαζόμενος χώρος.

Open House Athens 2024 Εθνική Τράπεζα

Οι ώρες ξενάγησης θα είναι Σάββατο & Κυριακή 10.00-14.00 για τα κτίρια Μέγαρο Μελά, Παλαιό Χρηματιστήριο & Μικρό Χρηματιστήριο, και 10.00-15.00 για το Μέγαρο Διομήδη του Ιστορικού Αρχείου. Το Κεντρικό κτίριο του ΜΙΕΤ θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του το Σάββατο, 10.00 - 16.00.

Η διάρκεια κάθε ξενάγησης είναι 15-20 λεπτά.

Για τη συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα, απαιτείται η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής ταυτότητας (QR code) για κάθε επισκέπτη. Η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν αντιστοιχεί σε κράτηση ή σειρά προτεραιότητας, απλά διευκολύνει τη διαδικασία καταγραφής των επισκεπτών στους χώρους που επισκέπτονται. Δηλώσεις για το QR code και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.