"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Across Generations ©EMST / Vangelis Patsialos

Το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει την ημερίδα με τίτλο "Across Generations ‒ Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον", την Παρασκευή 17 Μαΐου, 10 π.μ.-2 μ.μ.. Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης. Θα προσφέρει πρακτικά παραδείγματα μεθόδων και πρότυπα εργαστηρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη και την εφαρμογή διαγενεακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα.  

Ποιες δυνατότητες διαγενεακής μάθησης προσφέρουν τα μουσεία; Γιατί θα έπρεπε η μουσειακή εκπαίδευση να ασχοληθεί με τη διαγενεακή πτυχή; Ποιες δεξιότητες απαιτούνται ώστε οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών τμημάτων στα πολιτιστικά ιδρύματα να αναπτύξουν σύγχρονα προγράμματα για παιδιά, νέους και ενήλικες;  

Το "Across Generations ‒ Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον" ήταν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε το 2021 από τα Ινστιτούτα Γκαίτε της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Haus Bastian ‒ Κέντρο Πολιτιστικής Παιδείας των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου σε συνεργασία με επτά μουσεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Λειτουργώντας σε πολλά επίπεδα, το εγχείρημα είχε στόχο να δοκιμάσει στην πράξη πώς η ενασχόληση με τα αντικείμενα των μουσείων μπορεί να προωθήσει τη συντονισμένη δράση και τη μετάδοση γνώσης ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές. Βολιδοσκόπησε επίσης τη δυναμική του μουσείου ως μιας νέας επιλογής όσον αφορά την ψυχαγωγία και τον ελεύθερο χρόνο αλλά και ως ενός χώρου συνάντησης διαγενεακών ομάδων. Παράλληλα, εξέτασε τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα πολιτιστικά ιδρύματα από την εμπειρία τους με τη νέα κοινότητα χρηστών.

Πώς απαντούν τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα στην κοινωνική αλλαγή και τις νέες σημασίες που αποκτά η έννοια της οικογένειας; Ποιες δυνατότητες πολιτιστικής εκπαίδευσης προσφέρει η διαγενεακή ανταλλαγή; Ποια μοντέλα και ποιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα σε άτομα διαφορετικής ηλικίας;

Μέσα από το "Across Generations ‒ Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον" γεννήθηκαν νέες ιδέες για την εκπαίδευση και τη μάθηση. Μια (ψηφιακή) δέσμη μεθόδων που αναπτύχθηκε από κοινού διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του εγχειρήματος και επιτρέπει σε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα να υιοθετήσουν τις ιδέες που προέκυψαν σε αυτό.

Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 15 Μαΐου 2024, με email (kultur.athen@goethe.de) ή μέσω τηλεφώνου (210 3661 044).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Διεθνής διάκριση για το G Design Studio

Τα βραβεία αφορούν στον κατάλογο της έκθεσης Art Athina 2023, την επετειακή έκδοση της Art Athina για τα 30 χρόνια της διοργάνωσης και στο λογότυπο του ξενοδοχείου "Monument" στην Αθήνα.

Οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας συνεχίζονται και τον Μάιο

Ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.

Δείτα τα highlights των θεματικών της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ξεκινά σε λίγες μέρες η μεγάλη γιορτή του βιβλίου και της ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει θεματικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις γυναίκες, τα Βαλκάνια και την κλιματική κρίση.

"Διάλογοι": Αναδρομική έκθεση για τον αρχιτέκτονα Χρήστο Κονταρούδη

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

Αυτά είναι τα εικαστικά εγχειρήματα που εγκαινιάζονται μέσα στον μήνα και μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.