Μαθαίνουμε τα πάντα για την Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Το μουσείο γιορτάζει την παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης των νέων σε θέματα που αφορούν το χρήμα, εγκαινιάζοντας ένα νέο βιωματικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος Global Money Week

Από την ερχόμενη Τρίτη 12 Μαρτίου, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος συμμετέχει και πάλι στον εορτασμό της της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος (Global Money Week - GMW), της ετήσιας παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς σε θέματα που αφορούν το χρήμα.

Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, υπό την αιγίδα του διεθνή Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και με μόνιμο σλόγκαν την προτροπή "Μάθετε - Αποταμιεύστε – Επωφεληθείτε", διοργανώνονται κάθε χρόνο διεθνώς ειδικές θεματικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες (κάθε φορά γύρω από κάποια βασική ιδέα) που έχουν όμως πάντα ως κοινή συνιστώσα το ότι παρακινούν τις νεότερες γενιές να συμμετέχουν στην πιο χρήσιμη μάθηση, εκείνη που αποσκοπεί στην οικονομική εκπαίδευση. Στις ετήσιες εκδηλώσεις συμμετέχουν διάφοροι φορείς, από κυβερνήσεις, πανεπιστήμια, χρηματιστήρια και ερευνητικά κέντρα μέχρι εκπαιδευτικά ιδρύματα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, ενώσεις επαγγελματιών κ.α., χρησιμοποιώντας παραδοσιακά ή/και σύγχρονα ψηφιακά μέσα για την καλύτερη ενημέρωση των νέων. 

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος θεσπίστηκε με στόχο να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι, ακόμη και από αρκετά μικρή ηλικία, θα μάθουν τα βασικά περί των οικονομικών ώστε να αποκτήσουν σταδιακά όλες τις γνώσεις, δεξιότητες, νοοτροπίες και συμπεριφορές που στο μέλλον θα αποδειχθούν απαραίτητες για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων και, εν τέλει, την επίτευξη της προσωπικής τους οικονομικής ευημερίας και ανθεκτικότητας.

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Φέτος, η κεντρική θεματική της εκστρατείας είναι "Protect your money, secure your future" (Προστατέψτε τα χρήματά σας, ασφαλίστε το μέλλον σας) και οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν παγκοσμίως αφορούν την υπεύθυνη και ενημερωμένη προσέγγιση που χρειάζεται να έχουμε, προκειμένου να διαχειριζόμαστε με ασφάλεια τα χρήματά μας.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος εγκαινιάζει μια νέα ψυχαγωγική και εκπαιδευτική δράση, ειδικά σχεδιασμένη για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος (GMW 2024). Για περίπου δύο εβδομάδες, μέχρι και την Παρασκευή 22/3, το πρόγραμμα "Προσέχω λόγω τιμής" μάς εξηγεί με απλούς και κατανοητούς όρους χρήσιμες έννοιες, όπως τι ακριβώς είναι "χρήμα", πώς μετρείται ο "πληθωρισμός", γιατί αλλάζει η "αγοραστική δύναμη" των χρημάτων μας, ή πόσο σημαντική είναι η "σταθερότητα των τιμών" και ποιον ρόλο παίζουν σε αυτήν οι κεντρικές τράπεζες (όπως η δική μας Τράπεζα της Ελλάδος). Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και κάθε άλλη ομάδα ενδιαφερομένων.

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Καθώς στόχος του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να κάνει τη γνώση παιχνίδι, η ομάδα του έχει σχεδιάσει μια σύντομη βιωματική και διασκεδαστική εμπειρία (διάρκειας μίας ώρας), που υπόσχεται να μας αποκαλύψει πολλά από αυτά που θεωρούνται απαραίτητες γνώσεις γύρω από την "οικονομία" και τις λειτουργίες της. Παράλληλα, το πρόγραμμα μας ενθαρρύνει να υιοθετήσουμε πιο συνετές προσωπικές χρηματοοικονομικές νοοτροπίες και συμπεριφορές, ώστε να μπορούμε να κάνουμε ορθότερες επιλογές και καταλληλότερους χειρισμούς για την προστασία των εισοδημάτων, των αποταμιεύσεων και των επενδύσεών μας, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Το μουσειοεκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, εμπνευσμένο από τις δράσεις και το περιεχόμενο του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος, διοργανώνεται στο πλαίσιο της GMW 2024 χτισμένο γύρω από την ιδέα "Προστατέψτε τα χρήματά σας, ασφαλίστε το μέλλον σας" και θα είναι διαθέσιμο μόνο για λίγες μέρες (12-22/3), αποκλειστικά για ομαδικές επισκέψεις (σχολικές τάξεις γυμνασίου / λυκείου, ή μικρά γκρουπ 10 έως 30 ατόμων).

Οργανώστε λοιπόν την ομάδα σας και κλείστε θέση για να μάθετε τα πάντα για το χρήμα!

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις:
Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, Αμερικής 3, Αθήνα
Τηλ. επικοινωνίας: 30 210 320 4444
Email: museum@bankofgreece.gr
Facebook: BoGMuseum

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 9 π.μ. – 3 μ.μ., Πέμπτη: 9 π.μ. – 7 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Αμερικής 3
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.