Cocktail bars: η επανάσταση της μπάρας

Πραγματοποιώντας θεαματικά άλματα στο πεδίο της γνώσης και της τεχνικής, η σκηνή του mixology βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην καλύτερή της φάση και δεν σταματά να μας εκπλήσσει.

Cocktail bars: η επανάσταση της μπάρας

Πραγματοποιώντας θεαματικά άλματα στο πεδίο της γνώσης και της τεχνικής, η σκηνή του mixology βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην καλύτερή της φάση και δεν σταματά να μας εκπλήσσει.

Cocktail bars: η επανάσταση της μπάρας - εικόνα 1

Πάνε περίπου τέσσερα χρόνια από τότε που αρχίσαμε να μιλάμε για τη «χρυσή εποχή» των cocktails –και– στην Ελλάδα και η πορεία έδειξε ότι το mixology δεν ήταν μια έννοια που θα έσβηνε σαν πυροτέχνημα… Στο διάστημα που μεσολάβησε από την εμφάνιση των πρώτων cocktail bars, η «σκηνή» (διότι πλέον μπορούμε να μιλάμε και για σκηνή) έχει αποκτήσει τρομερή αυτοπεποίθηση χωρίς να χάνει ίχνος από τη φρεσκάδα και τον ενθουσιασμό της. Το αντίθετο: πειραματίζεται με τη χαρά ενός μικρού παιδιού, κάνει διαρκώς βήματα προς τα μπρος και κερδίζει τις εντυπώσεις. Δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες διακρίσεις των Ελλήνων bartenders σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς αλλά και η εμφάνιση αθηναϊκών bars στις top lists του κόσμου. Όλα αυτά δεν έτυχαν. Ωρίμασαν.
Η νέα συνθήκη έφερε στο προσκήνιο μια γενιά παθιασμένων με τη δουλειά τους bartenders, οι οποίοι ενημερώνονται διαρκώς, ταξιδεύουν σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου κυνηγώντας ερεθίσματα και αποδίδουν τις εμπειρίες τους σε ποτά που φτιάχνονται με γνώση και μεράκι. Πλέον έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από εξαιρετικά premium spirits, δεν βάζουν φραγμούς στη φαντασία τους όταν «συνθέτουν» ένα νέο cocktail, αξιοποιούν τις τελευταίες τάσεις της τεχνικής, φτιάχνουν τα δικά τους μοναδικά blends, «κλέβουν» ιδέες από τους σεφ, παίζουν με την ελληνικότητα των υλικών τους, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουν πώς να εκτελούν σωστά τις κλασικές συνταγές του Μεσοπολέμου, οι οποίες επανήλθαν δυναμικά στις γευστικές μας συνήθειες. Μαζί όμως με τους bartenders εκπαιδευτήκαμε κι εμείς: γνωρίσαμε τι μας αρέσει και τι όχι, αποκτήσαμε μέτρα σύγκρισης, ανοίξαμε τους κάλυκές μας σε πιο τολμηρούς συνδυασμούς και γίναμε πιο απαιτητικοί συνδιαμορφώνοντας έτσι ένα ανταγωνιστικό –με την καλή έννοια– πεδίο, το οποίο ευνοεί την εξέλιξη και τη διαρκή ανάδειξη νέων τάσεων.
Πλάι όμως στα αμιγώς cocktail bars, τα οποία είναι πλέον πολλά και καλά, η εστιατορική σκηνή της πόλης έχει βρει στα cocktails ένα γόνιμο πεδίο δημιουργικότητας, ενώ ακόμα και τα μη εξειδικευμένα bars έχουν αναβαθμίσει αισθητά τις λίστες και τις υπηρεσίες τους. Πλέον τα ωραία, πρωτότυπα και γευστικά cocktails είναι παντού! Γι’ αυτό χαιρόμαστε να ανακαλύπτουμε και να προτείνουμε κάποια από τα καλύτερα spots της πόλης και να αφηνόμαστε στην περιπέτεια των νέων γεύσεων στην είσοδο της άνοιξης…
Δείτε το αφιέρωμά μας στα coctkail bars εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

H Miss Monique επιστρέφει στο "Bolivar"

H Ουκρανή star της dance electronica συναντά ξανά το αθηναϊκό κοινό στην παραλιακή.

13/05/2024

Η Etiquette έχει τη δική της κοσμοθεωρία για τα μπαρ

Γεωργία Γεωργακοπούλου, Λευτέρης Πετρογεωργάκης και Νίκος Σουρμπάτης ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες φιλοξενίας μέσω της μπάρας, φιλοδοξώντας παράλληλα να αναβαθμίσουν το παιχνίδι των hotel bars στη χώρα.

'Habiba Wine' x 'Mona': Ένα pop up wine bar για το καλοκαίρι

Νέο οινικό σποτ με θέα Ακρόπολη, για λίγες μόλις εβδομάδες.

Τα πιο δημοφιλή ποτά του πλανήτη αυτή τη στιγμή

Όλα όσα έδειξε η έγκριτη λίστα του Drinks International για το 2024.

Το Monkey Shoulder αναζητά τους καλύτερους bartenders

Το Ultimate Bartender Championship έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Oliver Hunteman και Νick Warren έρχονται αυτό το ΣΚ στο "Bolivar"

Ο Μάης ξεκινά γεμάτος χορό στην παραλιακή.