Τα δωρεάν της εβδομάδας: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της χώρας και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/4.

Ακρόπολη © Shutterstock

Την Πέμπτη 18 Απριλίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών -γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομιάς- με ελεύθερη είσοδο στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που υπάγονται στο δημόσιο. Η φετινή θεματική φέρει τον τίτλο "Disaster and Conflict Resilient Heritage - Preparedness, Response and Recovery", ένα ζήτημα μέσω του οποίου το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) στοχεύει να αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για την "κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις", με αφορμή την 60η επέτειο της Χάρτας της Βενετίας (31 Μαΐου 2024). Μπορείτε να δείτε εδώ την αναλυτική λίστα με τα μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού που επισκέπτεστε χωρίς εισιτήριο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσουν οι πολιτιστικοί χώροι.

Το διήμερο 13-14/4 επιστρέφει το Open House Athens γιορτάζοντας τη 10η διοργάνωσή του και φέρνοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της συμπερίληψης αλλά και της προσβασιμότητας σε χώρους τέχνης, πολιτισμού και όχι μόνο. Αρχοντικά, γκαλερί, μουσεία, εμβληματικά κτίσματα, γραφεία, μέγαρα, καλλιτεχνικά στούντιο και… φούρνοι, ανοίγουν τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο και μας περιμένουν να τα γνωρίσουμε. Αν δεν έχετε ήδη μελετήσει το πλούσιο πρόγραμμα του Open House Athens, ρίξτε μια ματιά στη λίστα μας με τις νέες, must-visit συμμετοχές της διοργάνωσης.

Open House Athens
© Grigoris Markakis
Open House Athens

"Ταινίες Σαν Αγάλματα" προβάλλονται κοντά στον Παράδεισο Αμαρουσίου την Κυριακή 14/4, μιλώντας για τη γλώσσα της αδράνειας, της μνήμης και του ονείρου της άλλης ζωής. Το Pugnant Film Series θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, το "Late and Deep" του Devin Horan, το "Nos Mοmento Bons" του Pedro Gavina Maia, το "Celestial Bodies" της Melody Woodnutt, ενώ η βραδιά θα κλείσει με το "Camp" του Michio Okabe. Για την ακριβή διεύθυνση προβολών στείλτε στο pugnantfilmseries@gmail.com.  Την ίδια ημέρα, στη 1 μ.μ., το Άστορ παρουσιάζει το "A Por Por Funeral for Ashirifie", το οποίο ο σκηνοθέτης της ταινίας, Στίβεν Φιλντ, θα συζητήσει με το κοινό μετά την προβολή. Ακόμη, ο σκηνοθέτης Γιάννης Γιουλούντας έρχεται το Σάββατο 13/4 (5 μ.μ.) στο Studio New Star Art Cinema για να προλογίσει την ταινία του "Δεν Φοβόμαστε τα Ερείπια" (2023).

Το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί προβολές του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τους Ωκεανούς στην Αθήνα, παρουσιάζοντας ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation, μικρού μήκους και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις το τριήμερο 15-17/4, στην αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος".Το φεστιβάλ οργανώνεται επ’ευκαιρία της παγκόσμιας Διάσκεψης Our Ocean, η οποία φιλοξενείται από τη χώρα μας και θα πραγματοποιηθεί τις ίδιες ημέρες στην Αθήνα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
27/04/2024

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.