Ο Σάκης Ρουβάς στο «Άξιον Εστί»

Πολλή κουβέντα γίνεται με την μέλλουσα ερμηνεία του Σάκη Ρουβά, ως λαϊκού τραγουδιστή, στο αριστουργηματικό "Άξιον Εστί", με τις "ευλογίες" (ή μη) του πάνσοφου Μίκη Θεοδωράκη. Όποιος έχει αντίρρηση να μιλήσει τώρα!

Ο Σάκης Ρουβάς στο «Άξιον Εστί»

Πολλή κουβέντα γίνεται με την μέλλουσα ερμηνεία του Σάκη Ρουβά, ως λαϊκού τραγουδιστή, στο αριστουργηματικό "Άξιον Εστί", με τις "ευλογίες" (ή μη) του πάνσοφου Μίκη Θεοδωράκη. Όποιος έχει αντίρρηση να μιλήσει τώρα!

Ο Σάκης Ρουβάς στο «Άξιον Εστί» - εικόνα 1

Η είδηση είναι απλή και σαφής – και ως τέτοια μπορεί και να σοκάρει: «Ο Δήμος Νέας Σμύρνης στο πλαίσιο των εορτασμών των 90 χρόνων από την γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη και της Εργατικής Πρωτομαγιάς, παρουσιάζει το Σάββατο 2/5/2015 ώρα 21:00, στην κεντρική πλατεία του Δήμου Νέας Σμύρνης το διαχρονικό έργο «Άξιον Εστί» των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη με τη συμμετοχή για πρώτη φορά του Σάκη Ρουβά στον ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή, του Κώστα Ραφαηλίδη στον ρόλο του ψάλτη και του Γιώργου Γιαννόπουλου στον ρόλο του αφηγητή. Συμμετέχουν η Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ σε μουσική διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα και η Οrchestra Mobile, με μουσική διεύθυνση από τον Θεόδωρο Ορφανίδη. Η είσοδος είναι ελεύθερη».

Επειδή πολλή κουβέντα έγινε – και εξακολουθεί να γίνεται – όχι μόνο για αυτό αλλά και ποικίλα άλλα ανάλογα «φαινόμενα», μπαίνουμε πάντα σε μια φάση που την έχουμε «δει» και «ακούσει» πολλές φορές – πράγμα που σημαίνει πως γίνεται βαρετή. Η δική μου γνώμη είναι μία – και εμμονική: η ερμηνεία του «Άξιον Εστί», αυτού του αριστουργήματος του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη (με αυτή τη σειρά) που στέκει στην κορυφή είναι η original, με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση ως λαϊκό τραγουδιστή. Οποιαδήποτε άλλη (μεταγενέστερη) ερμηνεία θεωρείται από εμένα κατώτερη (de facto), όμως το έργο είναι τόσο δυνατό που με συγκινεί ούτως ή άλλως. Έχω στην δισκοθήκη μου μια υπέροχη εκτέλεση από παιδική χορωδία και ορχήστρα ενώ στη μνήμη μου παραμένει ολοζώντανη η live εκδοχή του το 1999, στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, με τον Γιώργο Νταλάρα. Και το μέτρο είναι η συγκίνηση – μόνο η συγκίνηση. Αυτό μετράει, παντού και πάντα. Και στη Νέα Σμύρνη. Με τον Σάκη Ρουβά. Όλα κρίνονται εκ των υστέρων. Αλλιώς παραμένουν ιδεολογήματα – δηλαδή ψευδείς όψεις της πραγματικότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.