8 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Δυνατά οπερατικά ραντεβού, κορυφαίες jazz αφίξεις αλλά και σημαντικές ελληνικές συμπράξεις κυριαρχούν σε μια ενδιαφέρουσα συναυλιακή εβδομάδα (26/3-1/4).

8 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Δυνατά οπερατικά ραντεβού, κορυφαίες jazz αφίξεις αλλά και σημαντικές ελληνικές συμπράξεις κυριαρχούν σε μια ενδιαφέρουσα συναυλιακή εβδομάδα (26/3-1/4).

David Murray

8 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 1

Αν υπάρχει ένας μουσικός που μπορεί να αποτελέσει την εικόνα της σύγχρονης τζαζ, στην ευρεία της μορφή από τις ρίζες ως την αβάν γκαρντ και από την ονειρική προσωπική αίσθηση ως την popular συλλογικότητα, αυτός είναι ο σαξοφωνίστας και μπάσο-κλαρινετίστας David Murray. Θα τον απολαύσουμε στο «Half Note Jazz Club» από 27 έως 30 Μαρτίου.

Πονηρή Αλεπουδίτσα

8 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 2

Μία από τις απολαυστικότερες όπερες του παγκοσμίου ρεπερτορίου και ένας ύμνος στη ζωή, η «Πονηρή Αλεπουδίτσα» του Γιάνατσεκ παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή και για έξι παραστάσεις (28-29/3, 1 και 3-5/4) στο Θέατρο Ολύμπια.

Phronesis

8 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 3

Αποτελούνται από τον Δανό μπασίστα Jasper Hoiby, τον Βρετανό πιανίστα Ivo Neame και τον Σουηδό ντράμερ Anton Eger και, εδώ και μία δεκαετία, εξελίσσονται και βαδίζουν στα χνάρια των θρυλικών E.S.T. Οι Phronesis είναι λυρικοί, ρυθμομελωδικοί, αφηγηματικοί, συναρπαστικοί. Η μουσική τους είναι ένα από τα δημιουργικά και γεμάτα φρεσκάδα ακούσματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ, αυτής που βγαίνει σεβόμενη το mainstream και την ιστορία αυτής της μουσικής, αλλά ανοίγει φτερά σε μια δική της φαντασία. Δημιουργούν μουσική έχοντας σαν οδηγό τους την ελληνική λέξη που τους δίνει το όνομά τους, όμως στην πορεία ξέρουν πώς να της δίνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Οι Phronesis θα είναι στο «Gazarte» στις 28/3.

Ερωτόκριτος

8 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 4

Μέσα στο γενικό πλαίσιο μιας ποιητικής εβδομάδας, ο «Ιανός» παρουσιάζει δυο σημαντικούς δημιουργούς της μουσικής μας (παραδοσιακής τε και σύγχρονης) που έχουν ισχυρό λόγο πάνω σ’ αυτό το θέμα και παρουσιάζουν ένα από τα θεμελιώδη έργα της ποιητικής μας υπόστασης, τον επικό «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου. Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων συμπράττουν σ’ αυτό τον θεματικό άξονα για πρώτη φορά live, έχουν όμως συνυπάρξει –μαζί με τον Ψαραντώνη και τον Γιώργο Κουμεντάκη– στο άλμπουμ «Τέσσερις δρόμοι για τον Ερωτόκριτο», που δεν βρίσκεται πια σε κυκλοφορία. Οι συναυλίες αυτές, με πλήρες σύμμεικτο γκρουπ των δύο και τη συμμετοχή της τραγουδίστριας Αλίκης Ζωγράφου, είναι στις 27 και 28/3.

Ergon Ensemble

8 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 5

Στις 28/3, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, το Ergon Ensemble παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με πρώτες εκτελέσεις συνθέσεων των Steve Reich, Gavin Bryars, Meredith Monk, John Zorn και Michel van der Aa. Όψεις της σύγχρονης μουσικής σύνθεσης, που καλλιεργούνται εδώ και χρόνια διαπερνώντας στιλιστικά κάθε μορφή ηχητικής οργάνωσης και βγαίνουν μέσα από το δημιουργικό έργο σημαντικών καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα της συναυλίας που παρουσιάζει το Ergon Ensemble αποτελείται από τέτοιες συνθέσεις.

Ambassadors in Concert

8 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 6

Ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα (Βιβάλντι, Ροσίνι, Σούμπερτ, Χατζιδάκις κ.ά.) με συμπράττοντες ερμηνευτές τον πρέσβη της Ιαπωνίας που παίζει βιολί, την πρέσβειρα της Αυστρίας που είναι πιανίστρια, τον πρέσβη της Σλοβακίας που παίζει το παραδοσιακό πνευστό fujara, τον πρέσβη της Αυστραλίας που διαβάζει ποίηση, τον πρέσβη του Μεξικού που τραγουδάει αλλά και άλλους πρεσβευτές που συμμετέχουν στη χορωδία, μαζί με δικούς μας μουσικούς και λυρικούς καλλιτέχνες. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (26/3) για τη στήριξη των παιδικών χωριών SOS σε όλη την Ελλάδα που απαιτεί τη συμμετοχή μας. Στο κοινό, εννοείται…

«Το ποίημα που έγινε τραγούδι»

8 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 7

Για τα δυο χρόνια της διαδικτυακής του παρουσίας το www.toradiofono.gr διοργανώνει στο «Βοτανικός live stage» (26/3) μια μοναδική συναυλιακή βραδιά αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση. Σπουδαίες φωνές και ξεχωριστοί δημιουργοί, Αρβανιτάκη, Δεληβοριάς, Δρογώσης, Ζορμπαλά, Θηβαίος, Καραμουρατίδης, Κότσιρας, Μπάμπαλη, Μποφίλιου, Νέγκα, Νταλάρας, Β. Παπακωνσταντίνου, Πασχαλίδης, Φάμελλος κ.ά., τραγουδούν μελοποιημένα ποιήματα που οι ίδιοι έχουν επιλέξει, στηρίζοντας έτσι την προσπάθεια του αυτοδιαχειριζόμενου αυτού web μουσικού ραδιοφώνου που αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου και διατηρεί ατόφια την αισθητική του παλιού ραδιοφώνου. Η συναυλία, με τον εύγλωττο τίτλο «Το ποίημα που έγινε τραγούδι», είναι δομημένη με τη ροή μιας πραγματικής ραδιοφωνικής εκπομπής.

Metropolitan Symphony Orchestra of Athens: Για τα παιδιά της «Φλόγας»

8 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 8

O Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, Φλόγα, στο πλαίσιο της στήριξης του παιδιού με καρκίνο πραγματοποιεί την 1η Απριλίου 2015 συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αιθ, Χρήστος Λαμπράκης ) με την Metropolitan Symphony Orchestra of Athens υπό την διεύθυνση του διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και αρχιμουσικού Βασίλη Τσαμπρόπουλου και σολίστ την κορυφαία ερμηνεύτρια βυζαντινής Υμνωδίας, Νεκταρία Καραντζή. Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο «Μελωδοί». Πρόκειται για μια μεγαλειώδη συναυλία της Ορχήστρας που ίδρυσε ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, με έ́να ξεχωριστό́ πρόγραμμα στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα.

Περισσότερες πληροφορίες

Metropolitan Symphony Orchestra

  • Κλασική-Σύγχρονη

Με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας της βυζαντινής υμνωδίας Νεκταρίας Καραντζή, η ορχήστρα του Βασίλη Τσαμπρόπουλου ερμηνεύει έργα των Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Τσαμπρόπουλου και Τσαϊκόφσκι σε μια συναυλία ενίσχυσης του έργου του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια Φλόγα.

«Η πονηρή αλεπουδίτσα»

  • Όπερα

Η πρώτη όπερα του Τσέχου σπουδαίου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ, ένα αλληγορικό έργο με ονειρική μουσική, ανεβαίνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μια παραγωγή της Εθνικής Όπερας της Ουαλίας και της Όπερας της Σκοτίας, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Πάουντνι

Phronesis

  • Jazz-Blues-Ethnic

Τo τζαζ τρίο του Δανού μπασίστα Jasper Hoiby με τον Βρετανό Ivo Neame (πιάνο) και τον Σουηδό Anton Eger (ντραμς) φημίζεται για τη μοναδική του ικανότητα να εξιτάρει, να εμπνέει και να ξεσηκώνει το κοινό

David Murray Trio

  • Jazz-Blues-Ethnic

Aντιπροσωπεύοντας πλήρως τη μετα-Coltrane εξέλιξη της τζαζ, ο σαξοφωνίστας (και μπασο-κλαρινετίστας) David Murray επιστρέφει με το δυναμικό του τρίο και με προχωρημένες post bop, post soul και post blues μουσικές.

Ambassadors In Concert

  • Κλασική-Σύγχρονη

Για δεύτερη χρόνια στη χώρα μας πρέσβεις από όλο τον κόσμο σε έργα Βιβάλντι, Σούμπερτ, Ροσίνι αλλά και Χατζιδάκι για την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS. Συμπράττουν διακεκριμένοι μουσικοί και λυρικοί καλλιτέχνες (Ειρ. Καράγιαννη, Χρ. Πουλίτση, Σ. Κυανίδου, Ν. Ξανθούλης κ.ά.), ενώ ο συνθέτης Δημήτρης Αράπης θα παρουσιάσει ένα νέο έργο του.

Νίκος Ξυδάκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων

  • Ελληνική

Ο «Ερωτόκριτος» αλλά και άλλα τραγούδια της μακρόχρονης πορείας του Λουδοβίκου και του Νίκου Ξυδάκη μας βυθίζουν στην ποιητική γλώσσα του τραγουδιού.

«Το ποίημα που έγινε τραγούδι»

  • Ελληνική

Επετειακή συναυλία για τα δύο χρόνια λειτουργίας του online ραδιοφωνικού σταθμού www.toradiofono.gr με τραγούδια μελοποιημένης ποίησης κι ένα all star cast ερμηνευτών: Ελ. Αρβανικάκη. Μ. Βουμβάκη, Φ. Δεληβοριάς, Στ. Δρογώσης, Μ. Ζορμπαλά, Ηρώ, Χρ. Θηβαίος, Μ. και Π. Καλογεράκης, Θ. Καραμουρατίδης, Γ. Κότσιρας, Αν. Μπάμπαλη, Ν. Μποφίλιου, Γ. Νέγκα, Γ. Νταλάρας, Μ. Παπαγεωργίου, Β. Παπακωνσταντίνου, Μ. Πασχαλίδης, Απ. Ρίζος, Μ. Τανάγρη, Μ. Φάμελλος

Ergon Ensemble

  • Κλασική-Σύγχρονη

«Αlternativa»: το σύνολο σύγχρονης μουσικής παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με πέντε πρώτες εκτελέσεις έργων των John Zorn, Michel van der Aa, Meredith Monk, Gavin Bryars και Steve Reich

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.