«Disney’ s Fantasia Live in Concert»: μια διασκεδαστική εμπειρία-μύηση στην κλασική μουσική

Ορδές παιδιών -ακόμη και βρεφη!- κατέκλυσαν το Badminton για χάρη του συνδυασμού «Disney+Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών». Και η γνώμη μου είναι πως …πολύ καλά έκαναν!

«Disney’ s Fantasia Live in Concert»: μια διασκεδαστική εμπειρία-μύηση στην κλασική μουσική

«Βάλε μας τώρα Μίκυ!»: η …ικετευτική κραυγή ενός μπόμπιρα προς τον διεθνούς φήμης μαέστρο και διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανο Τσιαλή βρήκε σύντομα ανταπόκριση. Πράγματι, το β΄ μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει το διασημότερο vintage animation από τη «Φαντασία» του 1940, το «Ο Μίκυ Μάους Μαθητευόμενος Μάγος», με τις σκούπες που ζωντανεύουν ως δια μαγείας να προκαλούν μεγάλους μπελάδες στον αγαπημένο ήρωα του Walt Disney, συνοδεία ενός συμφωνικού σκέρτσου-φόρος τιμής στον Γκαίτε από το Γάλλο συνθέτη Paul Ducas.

Μέχρι εκείνη την ώρα, πάντως, είχαμε όλοι για τα καλά «χαζέψει» -με την πιο καλή έννοια της έκφρασης! Μικροί και μεγάλοι, οικογενειάρχες, νονοί, ακόμη και γονείς με βρέφη αλλά και ρομαντικά ζευγαράκια και,ασφαλώς, οι -ανεξαρτήτως ηλικίας- λάτρες της 9ης τέχνης (ναι, των κόμικς) μαγευτήκαμε βλέποντας τις αψιμαχίες Δία, Βάκχου, Πήγασου και κενταυρόπαιδων έχοντας σαν …live soundtrack την «Ποιμενική» του Μπετόβεν ή τα ραπανάκια (ορθότερα, τα ρώσικα λουλούδια) να χορεύουν μοναδικά τις σουίτες του Τσαικόφσκι ή ακόμη και κάποιες «κομμένες» σκηνές από την πρώτη εκδοχή της «Φαντασίας», όπως εκείνη με το ταξίδι των ερωδιών στο φεγγάρι υπό τους ήχους του Ντεμπυσσύ. Εννοείται πως δεν έλειψε ο Ντόναλντ και η –α λα Νωε- κιβωτός του ή οι τρισχαριτωμένες ιπποποταμίνες-μπαλαρίνες, ενώ όλα ξεκίνησαν με το -γνωστότερο ίσως- κομμάτι κλασικής μουσικής: την 5η συμφωνία του Μπετόβεν να επιδέχεται ως ιδανικό video-clip για αρχάριους λάτρες της συμφωνικής μουσικής το ψηφιακό animation με τις πεταλούδες από τη «Fantasia 2000».

Αγαπημένο δικό μου; Το 9λεπτο φινάλε της ίδιας «Fantasia», όπου από μια …γκάφα της νεράιδας που φέρνει την άνοιξη, ξυπνούν τα ηφαίστεια, έρχεται η καταστροφή και ξανά, μετά, η νέα ζωή –όλα με μουσική υπόκρουση το «Πουλί της Φωτιάς» του Στραβίνσκι. Όπως ίσως ήδη καταλάβατε, το «Disney’s Fantasia Live in Concert» είναι ένα -«φανταστικό» για τα δεδομένα του- πρότζεκτ κλασικής μουσικής ζωντανά εκτελεσμένης από ορχήστρα συνοδεία προβολής αυτόνομων επεισοδίων κινουμένων σχεδίων, των οποίων η υπόθεση, η ατμόσφαιρα και η κίνηση είναι «χορογραφημένα» βάσει συγκεκριμένων μουσικών μερών, προσεκτικά διαλεγμένων από τις δύο «Φαντασίες». Οι περισσότεροι ίσως έχετε ήδη δει τις δύο μεγάλου μήκους αυτές animation ταινίες της Disney: την πρώτη, που γυρίστηκε δια χειρός Walt Disney το 1940 σαν «παρηγοριά» απέναντι στο β΄ παγκόσμιο πόλεμο και της δεύτερης, της συνέχειάς της, εν είδει millenium-tribute, από τον ανιψιό του Disney, το 1999.

Το Badminton υλοποίησε υποδειγματικά αυτό το πρότζεκτ καλώντας για πρώτη φορά του κορυφαίους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Μόνη μου ένσταση, η χωροταξία του πρότζεκτ: αν δηλαδή οι μουσικοί ήταν «κρυμμένοι» σε ένα υποβυθισμένο orchestra-pit και όχι πάνω στη σκηνή, τότε δεν θα βλέπαμε τις σκιές τους στο κάτω μέρος της προβολής.Ακόμη, πάντως, κι όσοι γονείς έχετε ως μοτο το «έλεος, όχι άλλος Disney», απηυδισμένοι από τα παιχνιδο-προϊόντα της εταιρείας-κολοσσός που έχουν καταδυναστεύσει το σπίτι σας όσο και τη φαντασία των παιδιών σας, αξίζει να ενδώσετε στην «Fantasia» του Badminton, το οποίο, με αυτήν του την παραγωγή, παραδίδει στους μικρούς σε ηλικία θεατές του μια διασκεδαστική εμπειρία-μύηση στην κλασική μουσική.

Περισσότερες πληροφορίες

Fantasia - Live in Concert

  • Κλασική-Σύγχρονη

Υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει επιλεγμένα μέρη (Μπετόβεν, Τσαϊκόφσκι, Στραβίνσκι, Ντεμπισί, Γκέρσουιν κ.ά.) από την αξεπέραστη μουσική της ταινίας «Φαντασία» και της συνέχειάς της «Φαντασία 2000», ενώ προβάλλονται παράλληλα αποσπάσματά τους

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.