David Murray: Η Jazz όπως μας αρέσει να την ακούμε

Αν ένας μουσικός μπορεί να αποτελέσει την εικόνα της σύγχρονης τζαζ, σε μία συνολική και ευρεία μορφή, είναι ο σαξοφωνίστας και μπάσο κλαρινετίστας David Murray.

David Murray: Η Jazz όπως μας αρέσει να την ακούμε

Αν ένας μουσικός μπορεί να αποτελέσει την εικόνα της σύγχρονης τζαζ, σε μία συνολική και ευρεία μορφή, από τις ρίζες ως την αβάν γκαρντ και από την ονειρική προσωπική αίσθηση ως την popular συλλογικότητα παραμένοντας σε μια σταθερή δημιουργική γραμμή, είναι ο σαξοφωνίστας και μπάσο κλαρινετίστας David Murray.

David Murray: Η Jazz όπως μας αρέσει να την ακούμε - εικόνα 1

Το 1975, δηλαδή πριν από 40 χρόνια, το όνομα του 20χρονου σαξοφωνίστα David Murray αθροιζόταν πλάι σ’ αυτά των Julius Hemphill, Oliver Lake και Hamiett Bluiett και σχημάτιζε το θρυλικό World Saxophone Quartet (WSQ). Ήταν η εποχή που η σύγχρονη τζαζ – πέραν του μέινστριμ ή της ηλεκτρικής τζαζ ροκ τάσης της – βάδιζε στα μετά τον Coltrane βήματά της και ο νεαρός σαξοφωνίστας (έπαιζε μόνο τενόρο τότε) ήταν αυτός που «συμπύκνωνε» όλη την κληρονομιά του – και τις «free» συνιστώσες της (Archie Shepp, Albert Ayler).

Το αποτέλεσμα ήταν ο David Murray να πάει πολύ σύντομα σε ένα επίπεδο stardom στο δεύτερο μισό των ‘70’s – πράγμα που δεν ήταν σύνηθες για τζαζ μουσικό. Φυσικά, ο David Murray δεν ήταν απλώς ένας «σταρ» του σαξοφώνου που μπορούσε να δίνει με άνεση free jazz classics όπως το «Flowers for Albert». Ήταν κυρίως ένας δημιουργικός μουσικός που αποκτούσε βαθιές γνώσεις της τζαζ παράδοσης και πήγαινε τον ήχο του πίσω, ως το σουίνγκ του Coleman Hawkins, για να βγάζει αριστουργήματα με τον δικό του τρόπο. Στα ‘80’s η δισκογραφία του πήρε εκπληκτικές δημιουργικές διαστάσεις και, εκτός από τη συμμετοχή του στο WSQ, τον ακούμε στα δικά του άλμπουμ – από σόλο μέχρι πλήρη big band. Άρχισε μάλιστα να παίζει και μπάσο κλαρίνο – με ευθείς αναφορές και απόλυτο respect στον μετρ Eric Dolphy.

Και η μουσική του, όπως αντικατοπτρίζεται αυτά τα 40 χρόνια σε μια εκτενέστατη και ποιοτικότατη δισκογραφία, πιάνει ένα εύρος από γήινα μπλουζ και σπιρίτσουαλ μέχρι προχωρημένο αβάν μποπ – εντελώς δικό του – ή από εκπληκτικές cover versions των ψυχεδελικών Grateful Dead μέχρι ισπανόφωνες εκκεντρικές αποδόσεις – σε πλήρες κουβανέζικο στιλ – της μουσικής του Nat King Cole (όπως τις βιώσαμε live πριν από μερικά χρόνια). Και βέβαια, εκπληκτικές original ή στάνταρντ μπαλάντες – που πάντα η ερμηνεία τους θα αποτελεί το μέτρο της τζαζ μεγαλοσύνης. Και ο David Murray είναι από αυτούς που διαθέτουν την ποιότητα.

Ο David Murray έρχεται στο Half Note Jazz Club από 27 έως 30 Μαρτίου με ένα δυναμικό (και απόλυτα στοιχειακό) γκρουπ: το τρίο του, που συναποτελείται από τον σταθερό του φίλο και συνεργάτη, τον μπασίστα Jaribu Shahid και τον πολύπειρο ντράμερ John Betsch. Η τζαζ όπως θέλουμε να την ακούμε...

Περισσότερες πληροφορίες

David Murray Trio

  • Jazz-Blues-Ethnic

Aντιπροσωπεύοντας πλήρως τη μετα-Coltrane εξέλιξη της τζαζ, ο σαξοφωνίστας (και μπασο-κλαρινετίστας) David Murray επιστρέφει με το δυναμικό του τρίο και με προχωρημένες post bop, post soul και post blues μουσικές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
26/04/2024

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.