Φθινοπωρινή τζαζ στο «Gazarte»

Για ακόμη μία σεζόν ο γνωστός πολιτιστικός πολυχώρος στο Γκάζι έχει ως αιχμή­ του δόρατος την jazz και τα περί αυτήν, εμπλουτίζοντας όμως και πολλαπλασιάζοντας τις εκδηλώσεις του με θεατρικά, κλασικές μουσικές, κυριακάτικα brunches και πολλά άλλα...

Φθινοπωρινή τζαζ στο «Gazarte»

Για ακόμη μία σεζόν ο γνωστός πολιτιστικός πολυχώρος στο Γκάζι έχει ως αιχμή­ του δόρατος την jazz και τα περί αυτήν, εμπλουτίζοντας όμως και πολλαπλασιάζοντας τις εκδηλώσεις του με θεατρικά, κλασικές μουσικές, κυριακάτικα brunches και πολλά άλλα...

Φθινοπωρινή τζαζ στο «Gazarte» - εικόνα 1
Ο Winston McAnuff και ο Fixi ανοίγουν τη σεζόν στο Gazarte

Tα live στο «Gazarte» ­ξεκινούν δυναμικά στις 11/10, με τη δημιουργική συνύπαρξη του Winston McAnuff (πρώην Electric Dread) και του Fixi να φέρνει μια φρέσκια αντίληψη προσέγγισης της soul reggae και της musette – είδη από τα οποία εκκινούν αντίστοιχα οι δύο καλλιτέχνες. Ο περσινός δίσκος τους «A new day» καταγράφηκε ως κάτι ξεχωριστό στο πεδίο της world μουσικής κι έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε κάτι ανάλογο από το live τους.

Το επόμενο βράδυ (12/10) οι Cinema Paradiso Project –ενισχυμένοι με την ερμηνευτική δύναμη της Αργυρώς Καπαρού– στήνουν μια παράσταση με μνήμες από τη μεγάλη οθόνη.

Μέχρι το τέλος του έτους στο «Gazarte» μας περιμένουν πολύ αξιόλογα jazz events. Όπως π.x. το προγραμματισμένο για τις 25/10 τρίο του σπουδαίου μπασίστα Christian McBride με τους ταλαντούχους Christian Sands (πιά­νο) και Rodney Green (ντραμς). Είναι αυτό που λέμε «ένα υπέροχο­ straight jazz group».

Στις 8/11 έρχονται δύο μεγάλες μορφές της jazz, ο πιανίστας Kenny Barron και ο μπασίστας Dave Holland. Είναι ένα από τα κορυφαία ντουέτα αυτήν τη στιγμή στην jazz σκηνή κι έχουν αναγάγει τη «συνομιλία» σε υψηλή τέχνη, όπως λέει και ο φετινός τους δίσκος «The art of conversation».

Λίγο αργότερα (15/11) μας επισκέπτεται ο Kurt Rosenwinkel, ένας από τους πιο αξιόλογους κιθαρίστες της σύγχρονης jazz, ενώ το επόμενο βράδυ (16/11) τη σκηνή του «Gazarte» καταλαμβάνει μία από τις πιο εκφραστικές και γλυκές φωνές της, η Stacey Kent. Ο περσινός της δίσκος «Candid moments» τονίζει τις ποιότητες της Νεοϋορκέζας τραγουδίστριας που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Φθινοπωρινή τζαζ στο «Gazarte» - εικόνα 2

Στις 21/11, ανάμεσα στα pop hits των ’80s και στην gypsy jazz του Django Reinhardt, το καναδικό τρίο των Lost Fingers κάνει το δικό του ταξίδι. Όμως το προηγούμενο βράδυ (20/11), από την out jazz πλευρά των πραγμάτων, υπάρχει μια μεγάλη επέτειος. Οι βετεράνοι πρωτοπόροι που αποτελούν το φημισμένο Kronos Quartet γιορτάζουν μια 40ετία δημιουργικού πειραματισμού και υπέροχων προσεγγίσεων στις μουσικές του κόσμου. Στο πρόσφατο compilation με ακυκλοφόρητα tracks του κουαρτέτου «A thousant thoughts» περιλαμβάνεται και το «Σμυρναίικο μινόρε». Η υπερφυσική –και υπερκόσμια – folk του Everlast έρχεται στις 22/11 και συμπληρώνει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσικό τριήμερο.

Φθινοπωρινή τζαζ στο «Gazarte» - εικόνα 3

Στα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί για τον Δεκέμβριο περιλαμβάνονται το αγγλικό Portico Quartet με την ιδιαίτερη fusion ποιότητα στις 6/12, ο παλιός μετρ του jazz-funk και «αρχιτέκτονας» της soul του James Brown, σαξοφωνίστας Pee Wee Ellis στις 12/12, ενώ το επόμενο βράδυ (13/12) η Ane Brun, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός από τη Νορβηγία, αλλάζει εντελώς το κλίμα και το feeling και μας πάει ένα μελωδικό περίπατο με τους δικούς της όρους.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτού τριμήνου θα ανεβούν επίσης στη σκηνή του «Gazarte» οι Δημήτρης Καλαντζής (24/10), Las Yergos (31/10), Yasmin Hamdan (1/11) και αναμένεται να οριστούν ημερομηνίες για τους Spain, Raphael Gualazzi, Minor Project, Nouveau Sextet αλλά και για τον θρυλικό Manu Dibango. Οι Δευτέρες είναι αφιερωμένες στην κλασική –ή κλασικίζουσα– μουσική και ξεκινούν στις 20/10 με πολύ ενδιαφέροντα events.
Οι θεατρικές παραγωγές που φιλοξενούνται στον πολυχώρο σηκώνουν αυλαία στις 18/10 και θεματικά παίζουν σε πολλά επίπεδα, αρχής γενομένης από την Edith Piaf και το καμπαρέ. Την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα ο Pepper 96,6 κάνει το «Gazarte»... ορθάδικο με φρέσκα ονόματα της διεθνούς σκηνής, live shows, συνεντεύξεις κ.λπ. Καλό ακούγεται!

Περισσότερες πληροφορίες

Cinema Paradiso Project

  • Κινηματογραφική

Προσεγγίζουν την κινηματογραφική μουσική με classical crossover αισθητική και απλώνονται σε διάφορα μονοπάτια, όπως αυτά των Tom Waits, Clint Mansell και Radiohead. Στην ερμηνεία των τραγουδιών η lead vocalist Σουζάνα Γιαννακοπούλου, που υποδέχεται την Αργυρώ Καπαρού

Δημήτρης Καλαντζής Quintet

  • Jazz-Blues-Ethnic

«Back home blues, a blend of American and domestic standards»: ο διακεκριμένος τζαζ πιανίστας, με τις Πηνελόπη Τζανετάκη, Ελένη Βαλεντή και Μαρίνα Σάττι στο τραγούδι, συνδέει το κλασικό ρεπερτόριο του είδους με τους Έλληνες συνθέτες που έγραψαν με σαφείς επιρροές από αυτό.

Winston McAnuff & Fixi

  • Soul-Funk-R&B

Ο νονός της soul-reggae Winston McAnuff ενώνει τις δυνάμεις του με τον Γάλλο παραγωγό Fixi για να μας μεταφέρουν στην Τζαμάικα μέσα από soul, blues και afrobeat ήχους

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.