Δυνατό τριήμερο στο Ηρώδειο

Η μαγεία της ιβηρικής τραγουδοποιητικής ευαισθησίας (Luz Casal), οι ιπτάμενες νότες ενός μαγικού βιολιού (Vanessa Mae) και τα χρώματα μιας άλλης Ελλάδας δοσμένα με τρόπο ονειρικό (Φίλιππος Πλιάτσικας και Φιλαρμονική της Πράγας) σε μια πλούσια μουσική παλέτα από την οποία καλούμαστε να επιλέξουμε ό,τι μας ταιριάζει.

Δυνατό τριήμερο στο Ηρώδειο

Ένα γεμάτο τριήμερο στο Ηρώδειο με τη Luz Casal, τη Vanessa Mae, τον Φίλιππο Πλιάτσικα και την πασίγνωστη Φιλαρμονική της Πράγας. Η μαγεία της ιβηρικής τραγουδοποιητικής ευαισθησίας, οι ιπτάμενες νότες ενός μαγικού βιολιού και τα χρώματα μιας άλλης Ελλάδας δοσμένα με τρόπο ονειρικό. Μια πλούσια μουσική παλέτα από την οποία καλούμαστε να επιλέξουμε ό,τι μας ταιριάζει.

Δυνατό τριήμερο στο Ηρώδειο - εικόνα 1

Τη Luz Casal την ξέρουμε ως «μούσα του Αλμοδόβαρ», τη Vanessa Mae την έχουμε χαρακτηρίσει «βιο­λική γυναίκα», ενώ τον Φίλιππο Πλιάτσικα τον έχουμε ξεχωρίσει ανάμεσα στις σχετικά πιο πρόσφατες σελίδες του τραγουδιού μας. Τρία events που έχουν το δικό τους ειδικό καλλιτεχνικό βάρος το καθένα και αξίζουν την προσοχή μας. Η Luz Casal (11/9), μια πραγματική ντίβα της σύγχρονης popular ισπανικής μουσικής, παρουσιάζει το πρόγραμμα «Alma» (ψυχή) – τίτλος που χαρακτηρίζει άνετα σχεδόν το σύνολο της μουσικής της.
Και αυτό δεν αφορά μόνο την πιο πρόσφατη φάση της καλλιτεχνικής της πορείας και τη μάχη της με τον καρκίνο –που αντικατοπτρίζεται στο άλμπουμ «Vida toxica»–, αλλά γενικότερα την καλλιτεχνική της ανέλιξη. Η Luz Casal έχει μπει στη χορεία των διεθνών σταρ τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια, όμως προηγήθηκε μια γεμάτη δεκαετία όπου η ταλαντούχα νεαρή τραγουδίστρια περνούσε το ισπανικό της ταμπεραμέντο σε ποπ και ροκ φόρμες με μεγάλη επιτυχία. Αυτή η βαθιά και στερεά γνώση της ευρύτερης ποπ της δίνει τα όπλα να είναι –με κάθε νέο της άλμπουμ– πιο ώριμη και πιο ουσιαστική. Κι έχουμε μέλλον...

Δυνατό τριήμερο στο Ηρώδειο - εικόνα 2

Η Vanessa Mae (12/9) μας έχει επισκεφθεί αρκετές φορές και η χαρά και η απόλαυση δείχνουν διαρκώς να ανανεώνονται. Έχοντας ουσιαστικά καθιερώσει –με την εκπληκτική κι εκρηκτική δεξιοτεχνία της στο βιολί– ένα ιδιαίτερo κι επιτυχημένο crossover ανάμεσα στην κλασική και την ποπ, η Ταϊλανδοκινέζοβρετανή βιολονίστρια δρέπει τους καρπούς του ταλέντου της (και μιλάμε για καρπούς πλούσιους και ταλέντο μοναδικό). Τεράστιες πωλήσεις, αμέτρητες ­διακρίσεις και βραβεία αλλά και πολλοί πλατινένιοι δίσκοι για μια μουσικό που γεννήθηκε την ίδια ημερομηνία με τον Παγκανίνι κι έγραψε, ως παιδί-θαύμα, μια μικρή ιστορία στο κλασικό ρεπερτόριο ηχογραφώντας Τσαϊκόφσκι και Μπετόβεν. Από το 1995 όμως, και με το άλμπουμ της «The violin player», η Vanessa Mae στράφηκε κυρίως στις ποπ προσεγγίσεις της μουσικής (κλασικής ή μη) και διακρίθηκε. Και, βέβαια­, η ζωή και η πορεία της είναι ανάλογες με τον τίτλο της «πλουσιότερης ποπ σταρ κάτω από 30» (όσο ήταν κάτω από 30 γιατί τώρα είναι 35): δεινή σκιέρ, ηθοποιός κατά μία έννοια και, φυσικά, δεξιοτέχνις μουσικός. Στο Ηρώδειο η Vanessa Mae θα μας παρουσιάσει ένα πλούσιο κι εκθαμβωτικό crossover πρόγραμμα κλασικής και world μουσικής προέλευσης και τεχνοτροπίας.

Δυνατό τριήμερο στο Ηρώδειο - εικόνα 3

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας (13/9) αντιστοιχίζει επακριβώς την «Άλλη πλευρά­ της Ελλάδας» με τον πρόσφατο­ δίσκο­ του «Άλλη πλευρά του μπλε», στον οποίο συμμετέχουν και άλλοι καλλιτέχνες, ξένοι κι Έλληνες (μεταξύ των οποίων­ οι Nits, Gordon Gano, Liset Alea, Jahcoustix, Στόκας, Πορτοκάλογλου, Πασχαλίδης κ.ά.), σε ωραίες μουσικές και διαχρονική ποίηση (Καβάφης, Ελύτης, Σεφέρης, Πολέμης) που διαβάζουν και απαγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Χωραφάς και ο Αιμίλιος Χειλάκης. Είναι μια εικόνα της Ελλάδας, αθέατης ή έστω δυσδιάκριτης, που ο Φίλιππος παρουσίασε στο εξωτερικό και την παρουσιάζει κι εδώ. Μαζί του θα είναι η πασίγνωστη (κυρίως από τις κινηματογραφικές διασκευές της) Φιλαρμονική της Πράγας και δίπλα του ο φίλος και συνοδοιπόρος του Μπάμπης Στόκας, η τραγουδίστρια των Nouvelle Vague Liset Alea και ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης. Ο Πλιάτσικας και ο Στόκας θα έχουν ένα ιδιαίτερο set από την κοινή τους πορεία ως Πυξ Λαξ αλλά και συμπράξεις από τις προσωπικές τους δισκογραφίες, σε ένα συνολικό πρόγραμμα με ουσία και ποιότητα.

Περισσότερες πληροφορίες

Luz Casal

  • Μουσικές του κόσμου

Ντίβα της Ιβηρικής και μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ, η Ισπανίδα τραγουδίστρια επιστρέφει για μια συναυλία γεμάτη ένταση, εκφραστικότητα, ερωτισμό και συγκίνηση στο πλαίσιο της περιοδείας της Alma

Vanessa Mae

  • Rock-pop-folk

Με μοναδική ενέργεια και σκηνική παρουσία, η σολίστ του ηλεκτρικού βιολιού μας ταξιδεύει με Μπαχ, Μπετόβεν, Μπραμς, Βιβάλντι, tango, ινδική μουσική, pop τραγούδια, μελωδίες του Vangelis και αγαπημένες μπαλάντες

Φίλιππος Πλιάτσικας & Φιλαρμονική Πράγας

  • Rock-pop-folk

«The other side of Greece»: τραγούδια των Πυξ Λαξ αλλά και από την προσωπική δισκογραφία του Φίλιππου Πλιάτσικα και του Μπάμπη Στόκα σε νέες ενορχηστρώσεις, παιγμένες από την 60μελή φιλαρμονική, υπό τη διεύθυνση του Friedemann Riehle. Συμμετέχουν η Liset Alea (Nouvelle Vague) και ο Αιμίλιος Χειλάκης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.