Στη συμφωνική πλευρά του φεγγαριού

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα μαζί με τη Χορωδία της ΕΡΤ θα τιμήσουν την πεντηκοστή επέτειο κυκλοφορίας του «Dark Side of the Moon» των Pink Floyd στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ.

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Eνα γυάλινο πρίσμα σε μαύρο φόντο και μια αχτίδα λευκού φωτός να αναλύεται στα χρώματα της ίριδας. Μια εικόνα από τα μακρινά 70s, που, αφού τυπώθηκε σε μπλούζες, κάλτσες και κονκάρδες, δεν έχασε ποτέ τη σύνδεσή της με την αφετηρία: τον θρυλικό δίσκο "Dark Side of the Moon" των Pink Floyd, του συγκροτήματος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής. Πράγματι, ο δίσκος αυτός συνιστά ένα από τα τελειότερα δείγματα της προοδευτικής ροκ, που κατάφερε να γίνει mainstream σε μια εποχή που το glam rock υπερθέαμα του David Bowie μεσουρανούσε. Από τον φυσικό ήχο του διαπεραστικού γέλιου της έναρξης μέχρι τις τζαζ επιρροές που τρυπώνουν στο ρυθμό που ακούμε στο "Money", η μοναδικότητα του άλμπουμ είναι αδιαμφισβήτητα ο λόγος που έγινε τόσο δημοφιλές. Ενδεικτικό είναι ότι από την κυκλοφορία του, τον Μάρτιο του 1973, μέχρι τις μέρες μας, οι πωλήσεις του παγκοσμίως ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια. 

Ωστόσο, προτού γνωρίσει διεθνή επιτυχία, το πόνημα των Floyd δεν ήταν παρά ένα πειραματικό τζαμάρισμα, σε μια αποθήκη στο Λονδίνο που ανήκε στους Rolling Stones. Η μπάντα την περίοδο εκείνη προσπαθούσε να βρει πραγματικά τη νέα της κατεύθυνση, μετά την αποχώρηση του Syd Barrett, της "καρδιάς" του συγκροτήματος μέχρι τότε. Βασική ανάγκη ήταν να προχωρήσουν από τον ψυχεδελικό ήχο σε μια ολόπλευρη δημιουργία πάνω σε ένα συγκεκριμένο κόνσεπτ, με πιο στοχευμένο στίχο. Έμπνευση έγιναν όλες εκείνες οι πτυχές της σύγχρονης ζωής που βαραίνουν την ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου: ο καταναλωτισμός, οι φοβίες, το πέρασμα του χρόνου, η ψυχική ασθένεια (στην οποία παραπέμπει και ο τίτλος) και ο θάνατος. Τελικά, το "Dark Side of the Moon" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό σε μια συναυλία το 1972, μήνες προτού ξεκινήσει η ηχογράφησή του στα Abbey Road Studios. Έπειτα, οι κριτικοί στην πλειονότητά τους υποδέχθηκαν πολύ θερμά τη νέα δουλειά, η ποιότητα της οποίας συνέχισε να βελτιώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδείας που ακολούθησε. 

"Us and them", "The Great Gig in the Sky", "Time" είναι μόνο μερικά από τα τραγούδια του δίσκου που στην αναμέτρησή τους με το χρόνο νικούν πάντα, παραμένοντας οικεία και επίκαιρα. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μάς δίνει την ευκαιρία να τα ακούσουμε από μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα σκοπιά. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 28 Ιουλίου, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα μαζί με τη Χορωδία της ΕΡΤ θα τιμήσουν την πεντηκοστή επέτειο κυκλοφορίας του άλμπουμ σε ένα μουσικό ταξίδι στη "Συμφωνική πλευρά του φεγγαριού", στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών με ελεύθερη είσοδο "Parklife". Την ίδια στιγμή, η μουσική διεύθυνση του ταλαντούχου Στάθη Σούλη και η πείρα των συνόλων της ΕΡΤ εγγυώνται το άρτιο αποτέλεσμα.  

TRIVIA

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

  • Το άλμπουμ θα ονομαζόταν "Eclipse". Το Dark Side of the Moon, που ήταν η αρχική σκέψη, ήταν τίτλος ενός άλλου άλμπουμ που βγήκε την ίδια περίοδο και γι’ αυτό έγινε προσωρινή αλλαγή. Όταν το άλμπουμ αυτό φάνηκε ότι δεν τα πήγε τόσο καλά, οι Floyd επανέφεραν τον αρχικό τίτλο.
     
  • Οι ήχοι των χρημάτων στο "Money" προέρχονται από αληθινά κέρματα που πετάγονται σε ένα μεταλλικό μπολ. Τα κέρματα αυτά ανήκαν στη γυναίκα του Roger Waters.
     
  • Μία σκέψη των Pink Floyd ήταν η προσθήκη ηχογραφήσεων φυσικής ομιλίας υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων με σκοπό τη σύνδεση των κομματιών μεταξύ τους. Σε μία από αυτές, ακούγεται και ο Paul McCartney, ωστόσο τα μέρη αυτά διαγράφηκαν, διότι οι Floyd πίστευαν ότι δεν ήταν αρκετά αυθόρμητος και πηγαίος.
     

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με δύο από τα πλέον αγαπημένα συμφωνικά έργα: την 8η Συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ και το Κονσέρτο για βιολί του Γιοχάννες Μπραμς, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου. Σολίστ στο βιολί, ο επί δέκα χρόνια εξάρχων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, Guy Braunstein.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Χατ Τρικ: "Τα κινητά είναι ό,τι πιο ντεκαυλέ έχει να προσφέρει η εποχή"

Ο Πέτρος Κεχαγιόπουλος (Πετρής), ιδρυτικό μέλος του "καταραμένου" punk rock trio από τη Θεσσαλονική, μιλάει στο "α" λίγο πριν τη συναυλία τους στον Λυκαβηττό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
18/06/2024

Parov Stelar, Jain, Telenova και El Siciliano έστησαν το απόλυτο dance party στην Πλατεία Νερού

Ένα απολαυστικό και χορευτικό βράδυ μας πρόσφεραν το Σάββατο όλα τα ονόματα που ανέβηκαν στη σκηνή του Release Athens 2024.

Release Athens 2024: Ολοι θέλουν να δουν τον Jarvis και τον Thom

Γιατί την Πέμπτη 20 Ιουνίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πλατεία Νερού και στο Release Athens;

Queen Symphonic: Η συναυλία-γιορτή με τα θρυλικά τραγούδια των Queen επιστρέφει στην Αθήνα

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες των Queen και του Freddie Mercury, με ροκ μπάντα, τη Φιλαρμόνια Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και τους τραγουδιστές – πρωταγωνιστές του "We Will Rock You", από το West End του Λονδίνου.

Αποθέωση για τους Megadeth στο Release Athens 2024

Η πρώτη metal ημέρα του μεγάλου φεστιβάλ με τον Dave Mustaine και την παρέα του.

Pulp: Οι απρόθυμοι ήρωες των χρυσών ημερών της britpop

Μπορεί να ταυτίστηκαν με τα εναλλακτικά 1990s, το "Common People" και το "Disco 2000", όμως η παρέα του Jarvis Cocker ήταν μια διαφορετική υπόθεση –και ο επικείμενος ερχομός τους στο Release Athens (Πλατεία Νερού, 20/6) δίνει την ευκαιρία να το ξαναθυμηθούμε.

Μία μοναδική συναυλία από τον συνθέτη και εικαστικό Αντώνη Πελεκάνο

Ο χώρος πλαισιώνεται από ζωγραφικούς πίνακες του καλλιτέχνη.