Amorgo Quintet: Η Βραζιλία συναντά την Αφρική

Οι Amorgo Quintet αγαπούν τη bossa nova και τη samba και τους αρέσει να την περνούν μέσα από jazz πρίσματα και να βάζουν στο φόντο την Αφρική

Amorgo Quintet: Η Βραζιλία συναντά την Αφρική

Οι Amorgo Quintet αγαπούν τη bossa nova και τη samba και τους αρέσει να την περνούν μέσα από jazz πρίσματα. Η προσέγγιση τους είναι αυτοσχεδιαστική και funky μέσα από την σύμπραξη πέντε χαρισματικών μουσικών. Τους ακούμε την Παρασκευή στο Κελάρι – Atheneaum.

Amorgo Quintet: Η Βραζιλία συναντά την Αφρική - εικόνα 1

Οι Amorgo Quintet είναι ένα σχήμα που εκτός από προσωπικές συνθέσεις με φανερές τις επιρροές της αφρικάνικης μουσικής από το Μάλι, εξερευνά ένα ευρύ brasilian jazz ρεπερτόριο, δίνοντας κυρίαρχη θέση στους A. C. Jobim και B. Powell…. Έμπνευση του δίνουν σπουδαίοι ερμηνευτές και συνθέτες αυτής της απέραντης και ιδιόμορφης jazz που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη Βραζιλία και στην Ευρώπη : Rosa Passos, Gal Costa. Gilberto Joao, Ary Barroso, Lucianna Souza, Joao Bosco, Bruno Martino, Vinicious de Moraes, Jayme Silva, και πολλοί άλλοι... Θρυλικά κομμάτια αυθεντικής bossa nova και samba, αρκετά απ’ αυτά διασκευασμένα με πρωτότυπο τρόπο, υποδηλώνοντας την αφρικάνικη προέλευση τους, κάποια απλώς «πειραγμένα», μαρτυρούν μία αυθεντική και συνεχώς εξελισσόμενη σχέση μ’ αυτόν τον σαγηνευτικό και τόσο εσωτερικό ήχο.

Περισσότερες αυθεντικές συνθέσεις εμπνευσμένες από την ιδιαίτερη χρήση και ενσωμάτωση του n’goni ( αφρικάνικη άρπα), δίνουν στο σχήμα ένα πρωτότυπο world jazz χαρακτήρα, όπου ακόμη και τα γνωστά brasilian standards, διασκευασμένα, ακούγονται μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο και ήχο, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι η jazz με την ευρύτερη της έννοια αποτελεί ένα σκηνικό μουσικών μεταμορφώσεων και εκπλήξεων. Η Αφρική αναπόσπαστο κομμάτι της βραζιλιάνικης μουσικής αλλά και των περισσότερων μουσικών ρευμάτων που απορρέουν από την jazz, ενυπάρχει μέσα από τους ρυθμικούς δεσμούς που δημιουργεί η αφρικάνικη άρπα, στηρίζοντας πολλές φορές μία πιο σύνθετη και σύγχρονη αρμονία. Στο φόντο υπάρχει πάντα η jazz παιδεία και η αυτοσχεδιαστική μουσική προσέγγιση που χαρακτηρίζει τον καθένα από τους μουσικούς του σχήματος, χωρίς όμως να ακολουθείται η τυπική αναπαραγωγή μιας συγκεκριμένης φόρμας. Όλα τα στοιχεία ανακυκλώνονται και αναπαράγονται μ’ έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο που στόχο έχει την μέθεξη με το κοινό σ’ έναν μουσικό τόπο όπου δημιουργείται μία δόνηση ανάτασης ψυχικής.

Οι Amorgo Quintet είναι:
Φένια Παπαδόδημα
στη φωνή, στις λούπες και στο γκόνι, ο Γρηγόρης Ντάνης στην κιθάρα, ο Θάνος Χατζηαναγνώστου τύμπανα, ο Γιώργος Παλαμιώτης στο μπάσο και ο Λεωνίδας Σαραντόπουλος στο φλάουτο.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 22.00.
Κελάρι – Atheneaum Αδριανού 3, Θησείο, 2103210329

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ryuichi Sakamoto: Το "κύκνειο άσμα" του παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα συνθέτη στο Subset Festival

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την τελευταία παράσταση ενός εμβληματικού συνθέτη που επηρέασε με πρωτοποριακό τρόπο τη σύγχρονη μουσική. Οι επιλογές του Sakamoto στο "Opus" καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Όσα δεν θα χάσουμε από τον τριήμερο προγραμματισμό του φετινού Athens Music Week

Ξεχωρίζουμε τα must-see της φετινής διοργάνωσης που επιστρέφει μεγαλύτερη από ποτέ στη γειτονιά της Τεχνόπολης (22-25/5).

"Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη": Ένα πάρτι για το παρόν και το μέλλον του Arkopolis

Η 2023 Ελευσίς και η ομάδα Cultterra προσκαλούν την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας και του Θριάσιου πεδίου να συνδιαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αλλά και να χορέψει στους ρυθμούς της eurodance μουσικής που θα επιλέξει το dj δίδυμο Arvanite Pistols από την Ελευσίνα.

Πανελλήνιοι διαγωνισμοί πιάνου, κιθάρας και βιολιού από την musicArte

Δείτε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους διαγωνισμούς για παιδιά και νέους που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι Apocalyptica παίζουν Metallica στον Λυκαβηττό

Το νέο άλμπουμ τους "Plays Metallica Vol.2" είναι ο διάδοχος του περίφημου "Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos".

Ένα διήμερο αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών τιμά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα του Athens Music Week 2024

Η τετραήμερη γιορτή ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας, που απλώνεται σε 4 venues στην ευρύτερη γειτονιά του Κεραμικού, προσκαλεί 40 καλλιτέχνες και 160 ομιλητές από 26 χώρες.