Ο I-F δεν είναι ο Ολλανδός που έχεις συνηθίσει

Με σταθερά underground ήθος, o θρυλικός DJ, παραγωγός και «ραδιοπειρατής» έρχεται στις 31/1 στο «Six D.O.G.S.».

Ο I-F δεν είναι ο Ολλανδός που έχεις συνηθίσει

Εδώ και τρεις δεκαετίες ο Ferenc E. van der Sluijs (ή I-F ή Interr-Ference αν προτιμάτε) τοποθετείται στην αντιδιαμετρικά αντίθετη όχθη από εκείνη των συμπατριωτών του superstars. Με σταθερά underground ήθος, o θρυλικός DJ, παραγωγός και «ραδιοπειρατής» έρχεται στις 31/1 στο «Six D.O.G.S.» με ανοιχτόμυαλή κι εκλεκτική μουσική αντίληψη αλλά κι έντονο acid στοιχείο.

Ο I-F δεν είναι ο Ολλανδός που έχεις συνηθίσει - εικόνα 1

Ο Ολλανδός Ferenc E. van der Sluijs έχει κάθε λόγο­ να θεωρείται θρυλική μορφή της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής σκηνής στην Ευρώπη. Δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά ζήτημα μουσικής φιλοσοφίας, underground στάσης και αφοσίωσης… Ήδη από τα εφηβικά του χρόνια, ο Van der Sluijs τάχτηκε στην αντιεμπορική όχθη της μουσικής, συντονίζοντας το δέκτη του στους πειρατικούς σταθμούς της δεκαετίας του ’80, οι οποίοι εξέφραζαν τη μοναδική εναλλακτική στο εμπορικό ραδιόφωνο που είχε παραδοθεί ολοκληρωτικά στα συμφέροντα της παντοδύναμης τότε δισκογραφικής βιομηχανίας. Από εκεί πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα στην ηλεκτρονική μουσική και την italo disco και υιοθέτησε τη συλλογή δίσκων ως παντοτινό του χόμπι. Ξεκινώντας να μιξάρει τους πρώτους του δίσκους, πέρασε το μισό των ’80s εκπέμποντας τετράωρα mix για το δικό του ερασιτεχνικό ραδιοφωνικό σταθμό. Τα υπόλοιπα ήρθαν με πάθος και φυσικότητα. Σύντομα ο Van der Sluijs άνοιξε το δισκοπωλείο Hot Mix, το οποίο έμελλε να γίνει επίκεντρο της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής της Χάγης. Εκεί ενσωματώθηκε στην περιβόητη κολεκτίβα παραγωγών Unit Moebius. Επηρεασμένοι από τη σκηνή του Detroit και το ανυπότακτο πνεύμα της Underground Resistance, οι Unit Moebius παρήγαγαν ασταμάτητα το δικό τους ακατέργαστο house και techno ήχο χωρίς να προσβλέπουν σε εμπορική αποδοχή, μόνο και μόνο επειδή οι αντίστοιχες κυκλοφορίες που έρχονταν από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού δεν επαρκούσαν για να καλύψουν την ανάγκη για χορευτική εκτόνωση στα άγρια underground parties της Χάγης της εποχής. Ήταν ακόμη αρχές της δεκαετίας του ’90.
Σύντομα όμως άρχισε και ο ίδιος να υπογράφει τις προσωπικές του παραγωγές με το όνομα I-F (στο Google αναζητήστε το καλύτερα ως Interr-Ference). H μεγάλη –και ανεπανάληπτη–εμπορική επιτυχία ήρθε πολύ­ νωρίς στη μουσική καριέρα του Ολλανδού. Το όνομα αυτής «Space Invaders Are Smoking Grass» (1997), το οποίο έμελλε­ να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα underground anthems της εποχής του, λειτουργώντας παράλληλα ως καταλύτης για την έκρηξη του electroclash.

Ο I-F δεν είναι ο Ολλανδός που έχεις συνηθίσει - εικόνα 2

Το κληροδότημα όμως του I-F στη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα κλασικό hit. Με τα ονόματα Beverly Hills 808303, HOTT, Housemaid, Interr-fering Nova, Jungian Archetype, Lonny καθώς και με τους Parallax Corporation, το project που διατήρησε με τον συνεργάτη του Intergalactic Gary, κάλυψε πολλές και διαφορετικές περιοχές της ηλεκτρονικής μουσικής, «πυροβολώντας» μας με κυκλοφορίες για μια ολόκληρη δεκαετία. Ωστόσο, το ραδιόφωνο ήταν και παραμένει το βασικό του μέσο έκφρασης. Στην αυγή του διαδικτύου ίδρυσε τον έναν από τους πρώτους online ραδιοφωνικούς σταθμούς, τον CBS, προβλέποντας έγκαιρα τις δυνατότητες του streaming. Σήμερα έχει αφήσει πίσω του τις παραγωγές, τρέχει ακόμα τα label Viewlexx και Murdercapital, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στο μουσικό θησαυρό Intergalactic FM, τον online ραδιοφωνικό σταθμό που ­διαδίδει παλιούς και νέους, δυσεύρετους italo, techno, house, κινηματογραφικούς και ambient ήχους μέσα από πέντε διαφορετικά κανάλια τα οποία εκπέμπουν 24 ώρες το 24ωρο. Και όλα αυτά ώστε να πραγματοποιήσει το μεγαλεπήβολο όραμά του: να ενώσει τις επιμέρους μουσικές κοινότητες μέσα από αυτό που ο ίδιος θεωρεί καλή μουσική. Και αν οι παραγωγές αποτελούν πλέον παρελθόν, τα DJ sets του Ι-F, με έντονο το acid στοιχείο, παραμένουν ο καλύτερος τρόπος να συλλάβεις το πολυσυλλεκτικό του πνεύμα, μια και σε αυτά μπορείς να ακούσεις ήχους που γράφτηκαν χθες να μιξάρονται με κυκλοφορίες του 1978.
Τη μετάκληση του Ολλανδού στην Αθήνα (31/1, «Six D.O.G.S.») δεν θα μπορούσε να έχει αναλάβει πιο κατάλληλη ομάδα από εκείνη της δισκογραφικής εταιρείας Lower Parts, η οποία εδώ και τρία χρόνια αποτυπώνει σε βινίλιο το έργο­ Ελλήνων παραγωγών ηλεκτρονικής μουσικής –από την ευρύτερη electronica μέχρι την acid, house, techno και electro– εκπροσωπώντας στο εξωτερικό ένα μεγάλο τμήμα της άκρως ενδιαφέρουσας μουσικής που παράγεται στη χώρα μας και συμπορεύεται με τις ηχητικές εξελίξεις έξω από αυτήν. Εκτός από τον I-F, ο ΆΦΦΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα οπτικοακουστικό live ατμοσφαιρικής techno, ενώ οι Astytekk & Γ, συντελεστές της Lower Parts, θα πραγματοποιήσουν vinyl sets με όλα εκείνα τα oldschool, breakbeat, electro, acid house και techno ακούσματα που συνθέτουν το παράλληλο μουσικό τους σύμπαν…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/04/2024

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.

Μετά το 'Line', έρχεται το 'Walk In Athens'

Η ομάδα του πρωτοποριακού αθηναϊκού μπαρ παρουσιάζει προσεχώς ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο ολοήμερο κόνσεπτ.