Το πρώτο pop up μπαρ στην Ελλάδα με «πράσινες» ευαισθησίες

Από το κίνημα του sustainability στο «πράσινο» πίνειν του πρώτου Eco bar στην Ελλάδα.

Το πρώτο pop up μπαρ στην Ελλάδα με «πράσινες» ευαισθησίες

Μπορεί ένα bar να λειτουργεί με πλήρη οικολογική συνείδηση; Το πράσινο μπαρ που επισκεφτήκαμε στο φετινό Athens Bar show απαντάει θετικά και μας δείχνει το δρόμο για νέες πίνειν πρακτικές που σέβονται και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ιδού οι λεπτομέρειες του «green drinking»...

Η βόλτα μας στο Athens Bar Show 2021 έβγαλε πολλά λαβράκια, από τα νέα spirits cocchi extra dry, μαστίχα Axia και τη νέα σειρά της Bacardi, τις πρωτοεμφανιζόμενες στην ελληνική αγορά εταιρείες Alexandrion και Live and Wander με ολοκληρωμένη σειρά luxury προιόντων, μέχρι τις ενδυναμωμένες τάσεις, που συζητήθηκαν στα masterclasses και αφορούσαν, από τη μια, την επιπλέον εξάπλωση του aperitivo, με χαμηλό ή καθόλου αλκοόλ και, από την άλλη, την ουσιαστική άνοδο του sustainability.

Στα πλαίσια του τελευταίου, του κινήματος δηλαδή της βιωσιμότητας στα μπαρ, από την θεωρία περάσαμε στην πράξη εντοπίζοντας το πρώτο οικολογικό μπαρ στην Ελλάδα διαμορφωμένο από την βότκα Stoli. Καταρχάς το eco bar είναι πανέμορφο και, όπως μας είπε ο Δημήτρης Ανδρέου, Group brand manager του Καρούλια, η λειτουργία του βασίζεται εξολοκλήρου στην ηλιακή ενέργεια. Είναι μεγάλο βήμα εξέλιξης αν αναλογιστούμε ότι η εφαρμογή οικολογικών μέτρων ξεκίνησε με μικρότερους ενναλακτικούς τρόπους, όπως τα χάρτινα καλαμάκια.

Το πρώτο pop up μπαρ στην Ελλάδα με «πράσινες» ευαισθησίες - εικόνα 1

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι φανερή η ανάγκη του πλανήτη για φροντίδα και προστασία και τέτοια project είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα. Ειδικά δε όταν η πράσινη λογική δεν περιορίζεται μόνο στην πηγή ενέργειας, αλλά προχωράει πιο βαθιά, στα υλικά με τα οποία κατασκευάζεται το μπαρ αλλά και αυτά με τα οποία σερβίρει. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε την χρήση ανακυκλώσιμων πρώτων υλών, κυρίως υπολειμμάτων από πεπιεσμένο ξύλο, και στη δεύτερη πάλι ανακυκλώσιμα συστατικά, όπως η περίπτωση του bar kit από βιοδιασπώμενο μπαμπού, που περιέχει barmat, αναδευτήρα, βάση για το μενού, επιφάνεια κοπής και θήκη για τις χαρτοπετσέτες. Εδώ αξίζει να προσθέσουμε ότι εκτός από την προσφορά στη φύση, ανεβάζει επίπεδο και στην αισθητική με ένα όμορφο, αρμονικό και μοντέρνο αποτέλεσμα.

Μέσα σε ένα πράσινο μπαρ έχεις περισσότερες Zero Waste απαιτήσεις στην παραγωγή των cocktails όσο και των σερβιρισμάτων. Στο Eco Bar της Stoli ανακαλύψαμε από τον διάσημο bartender Giacomo Giannotti και την ομάδα του μια ακόμα eco καινοτομία για την αξιοποίηση των υλικών και την μηδενική φύρα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνική που επιτρέπει στα υπολείμματα του μπαρ, αφού αποξηραθούν και μετατραπούν σε πάστα κεριού, να χρησιμοποιηθούν ως εντυπωσιακά σουβέρ. Στο ίδιο πλαίσιο, για πρώτη φορά στην χώρα μας, είδαμε και μια μοναδική συσκευή η οποία μετατρέπει τα άχρηστα γυάλινα μπουκάλια σε άμμο και από εκεί σε κεραμικά μπολ, βάζα ακόμα και άλλα σκεύη.

Το πρώτο pop up μπαρ στην Ελλάδα με «πράσινες» ευαισθησίες - εικόνα 2

Η τελική πινελιά στο concept είναι τα φυτά που πλαισιώνουν το χώρο, διάφορα φρέσκα βότανα, όπως θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στις συνταγές ή να γίνουν γαρνιτούρες.

Όπως φαίνεται το εγχείρημα είναι μελετημένο και υλοποιήσιμο και ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατασκευή περισσότερο φιλικών μαγαζιών στον πλανήτη και στον άνθρωπο. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή και περιμένουμε να αρχίσουν να ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερα eco bar.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Τα πιο δημοφιλή ποτά του πλανήτη αυτή τη στιγμή

Όλα όσα έδειξε η έγκριτη λίστα του Drinks International για το 2024.

Το Monkey Shoulder αναζητά τους καλύτερους bartenders

Το Ultimate Bartender Championship έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Oliver Hunteman και Νick Warren έρχονται αυτό το ΣΚ στο "Bolivar"

Ο Μάης ξεκινά γεμάτος χορό στην παραλιακή.

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.