26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider

Γειτονιές-outsider με ψαγμένα spots και καλούς mixologists, μετακινώντας τον κόσμο από τα παραδοσιακά στέκια.

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider

Γειτονιές-outsider μεταβάλλουν τα προγνωστικά, γίνονται ανερχόμενες πιάτσες, γεμίζουν με ψαγμένα spots, προσφέρουν φρέσκες απολαύσεις επιπέδου και μπαίνουν δυναμικά στο χάρτη της διασκέδασης μετακινώντας τον κόσμο από τα παραδοσιακά στέκια. Μάλλον ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε το νυχτερινό χάρτη της πόλης. (φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίτσος)

Βόρεια

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider - εικόνα 1
«Salto Mortale», freestyle διασκέδαση στην Πεύκη

Τοπικές πιάτσες που μέχρι πρότινος απευθύνονταν στο αντίστοιχο local κοινό, ενισχύονται με hip στέκια, προσκαλούν ταλαντούχους mixologists και γίνονται εξωστρεφείς must προορισμοί. Στο Νέο Ηράκλειο, το industrial Host πάει «σφαίρα». Πρόσφατα, εγκαινίασε την καινούργια κολεξιόν του σε κοκτέιλ, υπογεγραμμένη κατά το μεγαλύτερο μέρος από τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, τον «τέταρτο καλύτερο bartender στον κόσμο». Πέρα από τις δημιουργίες του, ο κατάλογος συμπληρώνεται με τα best seller των προηγούμενων ετών και τρία μιξ χωρίς αλκοόλ.

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider - εικόνα 2
Οld school ατμόσφαιρα στην «Karamuza» στο Μαρούσι

Λίγο πιο πάνω, στην Πεύκη, την αρχή έκανε το freestyle Salto Mortale (Πίνδου 7, 2108056490). Μέσα στις καινοτομίες του είναι σίγουρα οι συχνές αλλαγές στο ντεκόρ, ενώ στην ίδια λογική, της ανανέωσης, κινείται και ο κατάλογος. Σ’ αυτόν που βλέπουμε τώρα, ο Θανάσης Μακρής «τα σπάει» χτυπώντας το Jameson με ποικιλία από φρέσκα berries και λικέρ.

To επόμενο ανοδικό βήμα στην περιοχή έγινε με το ολίγων εβδομάδων Dizer by Qahwa (Ηρώων Πολυτεχνείου 2, Πεύκη, 2130387357). Το μυστικό της επιτυχίας του –πέρα από την έμφαση στις πρώτες ύλες, τους εξαιρετικούς specialty καφέδες, τα νόστιμα ροφήματα και τις to the point επιλογές σε ελληνικές μπίρες, κρασιά και προϊόντα τοπικών παραγωγών– είναι το πάντρεμα μιας ευρωπαϊκής αισθητικής με την ελληνική φιλοξενία.

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider - εικόνα 3
«Jolie Mome»: ένα bistrot με δυνατή μπάρα στο Μαρούσι

Σε μικρή απόσταση, στο Μαρούσι, ο πεζόδρομος γύρω από τον Σταθμό πλέον κρύβει φιλόξενες και ποιοτικές προτάσεις για όλα τα γούστα. Στο ρετουσαρισμένο Φάλτσο, τσεκάρουμε την ενημερωμένη κάβα, με τη μεγάλη ποικιλία σε τζιν και κολλάμε με τον fresh κατάλογο, που επιμελείται ο expert Παναγιώτης Καναβέτας. Στο Jolie Mome (Θέμιδος 4, 2106141317 ), που παραπέμπει σε φινετσάτο γαλλικό bistro, νιώθουμε σαν στο σπίτι μας και απολαμβάνουμε ένα από τα ευφάνταστα signature cocktails, υπό τους ήχους soul, jazz και funk.

Στην Karamuza (Περικλέους 42, 2130254835), κρατάμε τις old school μουσικές και τα σχεδόν εβδομαδιαία lives, και προσθέτουμε τα απρόσμενα cocktails of the week και τα ψαγμένα στάνταρ, με την υπογραφή του Βαγγέλη Θανασάκη.

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider - εικόνα 4
Στο «Φάλτσο» στο Μαρούσι το τζιν δίνει τον τόνο

Σε… εκδρομική απόσταση, δύο all-day χώροι βάζουν μια αναζωογονητική εξοχική διάσταση στο bar-hopping: το Azor στην Άνοιξη (Ανοίξεως-Σταμάτας 3, 2108140848 ) έχει νησιώτικο χρώμα, signature κοκτέιλ και ενημερωμένη λίστα με premium spirits, τα οποία προτείνει σε θεματικές βραδιές με χαμηλές τιμές – η μουσική είναι πάντα ξένη.

Και το Safe House στον Διόνυσο (Λεωφόρος Διονύσου & Βακχών, Διόνυσος, 2108005693), το οποίο μοιάζει με ορεινό καταφύγιο, δίνει έμφαση στο φαγητό (hit η πίτσα) συνοδεύοντάς το με δικά του κοκτέιλ.

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider - εικόνα 5
«Bootleg», spicy εμπειρίες στον Χολαργό

Αλλάζουμε γειτονιά και σκηνικό, κάνοντας μερικές στάσεις στον Χολαργό, μια πιάτσα που δημιουργήθηκε σχεδόν από το μηδέν. To Bookali φέρει τη σφραγίδα του one and only Σπύρου Κερκύρα και σερβίρει κοκτέιλ που αποτελούν από μόνα τους λόγο για να πας και να ξαναπάς.

Σχεδόν δίπλα του βρίσκεται το Boogie (Λ. Μεσογείων 236, 2155505908), με μαύρες μουσικές από βινίλιο και arty διάθεση, ιντριγκαδόρικα αποστάγματα, πρωτότυπα κοκτέιλ εμπνευσμένα από στίχους τραγουδιών, ζεστά μιξαρίσματα και πειραγμένες κλασικές συνταγές.

Στην καρδιά της περιοχής, στο ρετρό Bootleg (Φανερωμένης 8, 2106511288), ο νέος κατάλογος φέρνει στο προσκήνιο classic συνταγές αλλά και εμπνεύσεις των Στέλιου Μαγουλά και Δημήτρη Ζαχαριά, που κάνουν μια περιήγηση σε διαφορετικές τεχνοτροπίες και περιόδους της τέχνης του mixology.

Βορειοδυτικά

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider - εικόνα 6
Η dream team του «Old Dog»

H γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας κάνει την ανατροπή και, εκτός από τα μεζεδοπωλεία, μας υποδέχεται πλέον και σε upper level ποτάδικα. Στην καρδιά της κεντρικής πλατείας Πατριάρχου, πρώτο σκάει μύτη το παιχνιδιάρικο Barsol, με δυνατό χαρτί τη μεγάλη μπάρα και τα μιξαρίσματα του Παναγιώτη Αντωνιάδη. New entry στο ζωηρό πεζόδρομο της Σαρδέων, το παρεΐστικο Old Dog, ανεβάζει τον πήχη με καλοδουλεμένα κοκτέιλ διά χειρός Παναγιώτη Καναβέτα, εμπνευσμένα από την ιστορία του κυνηγόσκυλου του Άγιου Ιμπέριου.

Δυτικά

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider - εικόνα 7
Full service στο «Garage» της Ηλιούπολης από τον Γιάννη και τον Μάικ

Στο Αιγάλεω, η ομάδα του λιλιπούτειου Qahwa (Μάρκου Μπότσαρη 1, 2105695933) πήρε το μεγάλο ρίσκο, επένδυσε και χτύπησε… κέντρο. Αρχικός στόχος ήταν η εκπαίδευση του κόσμου στον ποιοτικό καφέ, αλλά γρήγορα προστέθηκαν και ποιοτικά κοκτέιλ. Για το σκοπό αυτό διαμορφώθηκε ένα ασυνήθιστο νεανικό μπαρ σε στιλ καντίνας όπου ο ταλαντούχος Χάρης Παναγούλιας υπογράφει τις πρωτότυπες συνταγές.

To Περιστέρι είναι πια συντονισμένο με τις εξελίξεις χάρη στα μαγαζιά της Αιμιλίου Βεάκη, για την οποία σας είχα γράψει και παλιότερα. Εκεί συναντάμε το Kika, το Cafe Cafe, το Manor House, το Mind the Cup, το Sempre και το Dalu (Αιμ. Βεάκη 52, 2105787807), όλα με προσεγμένες μπάρες και ενδιαφέρουσες επιδόσεις στα κοκτέιλ, καθώς και το καινούργιο Butler (Αιμ. Βεάκη 37, 2110198191), όπου ο Γιάννης Πετρής και ο Βασίλης Ρούσσος (του «Kiku») υπογράφουν τη λίστα, ενώ ο Γιώργος Παντελούκας τη νεο-μαξιμαλιστική διακόσμηση η οποία βασίζεται σε φυσικά υλικά.

Ανατολική Αττική

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider - εικόνα 8
Το «Bartist» έβαλε το Μενίδι στο χάρτη της διασκέδασης

Στο Μενίδι, που βρίσκεται σε φάση lifting, σταθερό all day ραντεβού μας δίνει εδώ το Bartist (Φιλαδελφείας 4, 2102402218) του Πάνου Δεμοίρου, του Αποστόλη Μπορσοβάνα και του Κωνσταντίνου Μπρατσιάκου. Το «Bartist» έκανε την περιοχή πιάτσα, παρουσιάζοντας ένα διαφοροποιημένο τρόπο εξόδου, πιο προσεγμένο, που αφορά τόσο την καλή αισθητική του χώρου και τα συχνά θεματικά events όσο και την μπάρα, εξίσου δυνατή στον καφέ και στα κοκτέιλ.

Νότια

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider - εικόνα 9
«Τailor Made» απολαύσεις στην καρδιά της Νέας Σμύρνης

Τα νότια προάστια έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα, χάρη σε εναλλακτικά μαγαζιά όπως το Spoiled στη Δάφνη (Μεγάλου Αλεξάνδρου 18, 2109757386). Στο νέο κατάλογο του Γιώργου Καβακλή και του Κωνσταντίνου Καρατζόγλου «Cocktails and Thoughts», τα κοκτέιλ παρουσιάζονται ταξινομημένα σε μια από τις clever κατηγορίες Easy thoughts (long drinks), Funny thoughts και Bizarre thoughts (με ιδιαίτερους συνδυασμούς υλικών). Μιλώντας για ιδιαίτερες καταστάσεις, αξίζει να αναφέρουμε το Garage στην Ηλιούπολη (Ηρώων Πολυτεχνείου 3, 2109945603).

Ένα διαδραστικό meeting point με ξεχωριστή διακόσμηση από ντεπόζιτα και αξεσουάρ μηχανών που «το έχει» πολύ στα κλασικά κοκτέιλ και στα γευστικά τσιμπολογήματα. Για το φινάλε μεταφερόμαστε στη Νέα Σμύρνη όπου πριν από λίγο καιρό άνοιξε το Tailor Μade, αδερφάκι του γνωστού καφέ-μπαρ της Αγίας Ειρήνης, με μεγάλα ατού τον ταλαντούχο Τεό Σπυρόπουλο, τη σπάνια συλλογή σε spirits και τα άψογα κοκτέιλ.

Cocktail must

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider - εικόνα 10

Salto Mortale
Θανάσης Μακρής
Cheesecake
Για τους γλυκατζήδες, ένα μιξ με βάση τη μαστίχα και παρτενέρ το λιμοντσέλο και το μασκαρπόνε.

Karamuza
Βαγγέλης Θανασάκης
Karamuza
Αγαπάς τα tiki; Θα λατρέψεις την «Karamuza», που παίζει με τα ρούμια και τα σπιτικά λικέρ και σερβίρεται σε χορταστικό kingsize.

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider - εικόνα 11

Tailor Made
Τεό Σπυρόπουλος
Negroni
Ένα twist στο θρυλικό κοκτέιλ που κλέβει τις εντυπώσεις. Το μυστικό της γευστικής επιτυχίας του έχει σίγουρα να κάνει με τη συμμετοχή του Pedro Himenez στα συστατικά.

Boogie Bar
Μore than a feeling
Σε αυτό το ευχάριστο και αρωματικό κοκτέιλ πρωταγωνιστεί το τζιν και συνοδεύεται από λουλούδια και σπιτικά shrubs.

Host
Riana’s Breakfast
Φουλ γεύσης! Το ρούμι Diplomatico δένει άψογα με το Metaxa, το λάιμ, το σιρόπι καραμέλας και τα bitters.

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider - εικόνα 12

Spoiled
Little Prince
Ανακαλύψτε το γευστικό μικρό πρίγκιπα που έρχεται σερβιρισμένος μέσα σε μια ξύλινη κασετίνα ομοίωμα του ομώνυμου βιβλίου!

Jolie Mοme
Αντώνης Απέργης
Old Cherry
Για κάποιον που πίνει old fashioned, κάτι διαφορετικό, με καπνιστό ουίσκι παντρεμένο με δανέζικο λικέρ κεράσι και λικέρ πορτοκάλι από τη Μαρτινίκα.

26 μπαρ έκπληξη σε γειτονιές outsider - εικόνα 13

Qahwa
Χάρης Παναγούλιας
Gluehwein
Μια παραλλαγή που «τα σπάει», με ελληνικό κρασί από Merlot και Βραδυανό και δόσεις εσπεριδοειδών, πικραμύγδαλου, τριαντάφυλλου και διάφορων γλυκών μπαχαρικών.

Περισσότερες πληροφορίες

Faltso

Ηλία Διάμεση 5-7 (κάθετος Ερμού), Μαρούσι
  • Bars

Salto Mortale

Πίνδου 7, Πεύκη
  • Bars

Sempre

Σαρανταπόρου & Αιμιλίου Βεάκη, Περιστέρι
  • Bars

BookAli

Μεσογείων 236, Χολαργός
  • Bars

Manor House

Αιμιλίου Βεάκη 36, Περιστέρι
  • Bars

Mind The Cup

Αιμιλίου Βεάκη 29, Περιστέρι
  • Bars

Old Dog

Σαρδέων 6, Ν. Φιλαδέλφεια
  • Bars

Barsol

Πλ. Ελευθερίου Βενιζέλου 4, Ν. Φιλαδέλφεια
  • Bars

Kika

Αιμιλίου Βεάκη 35, Περιστέρι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.