Αυτές είναι οι 10 καλύτερες καναδέζικες ταινίες όλων των εποχών

Το Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τέταρτου δημοψηφίσματος που διοργανώνει ανά δεκαετία και το οποίο έφερε στην πρώτη θέση έναν αναπάντεχο «Παγωμένο Δρομέα».

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες καναδέζικες ταινίες όλων των εποχών

Ξεκινώντας από το 1984, το Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο διοργανώνει κάθε δέκα περίπου χρόνια (1993, 2004 και 2015) μια μεγάλη ψηφοφορία ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς και ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας για τη σύνταξη του Canada’s All-Time Top Ten List, δηλαδή της λίστας με τις πλέον αξιομνημόνευτες καναδέζικες ταινίες.

Προηγούμενος νικητής ήταν το «Mon Oncle Antoine» του 1971, ένα τρυφερό δράμα ενηλικίωσης του Κλοντ Ζουτρά ελάχιστα γνωστό έξω από τα σύνορα της χώρας του, το οποίο αυτή τη φορά περιορίστηκε στη δεύτερη θέση. Πρώτος κατετάγη ο αριστουργηματικός «Παγωμένος Δρομέας» («Atanarjuat: The Fast Runner») του Ζακαρίας Κούνουκ, μια σκληρή όσο και λυρική ματιά στην απόμακρη καθημερινότητα των Εσκιμώων Ινουίτ. Ακολουθούν ταινίες των γνωστότερων Καναδών δημιουργών (Εγκογιάν, Κρόνενμπεργκ, Αρκάν, Βαλέ, Μάντιν), φυσικά το «Λεολό» του Ζαν – Κλοντ Λοζόν, το road movie του 1970 «Goin’ Down the Road» του Ντόναλντ Σεμπίμπ, με το πρόσφατο ντοκιμαντέρ της Σάρα Πόλεϊ «Ιστορίες της Ζωής μας» και το γενναίο πολιτικό δράμα του Μισέλ Μπρολ «Les Ordres» του 1974 να ισοβαθμούν στη δέκατη θέση.

Η λίστα αναλυτικά:
1. «Ο Παγωμένος Δρομέας», Ζακαρίας Κούνουκ (2001)
2. «Mon Oncle Antoine», Κλοντ Ζουτρά (1971)
3. «Το Γλυκό Πεπρωμένο», Ατόμ Εγκογιάν (1997)
4. «Ο Ιησούς του Μόντρεαλ», Ντενίς Αρκάν (1989)
5. «Λεολό», Ζαν – Κλοντ Λοζόν (1992)
6. «Goin’ Down the Road», Ντόναλντ Σεμπίμπ (1970)
7. «Οι Διχασμένοι», Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (1988)
8. «C.R.A.Z.Y.», Ζαν - Μαρκ Βαλέ (2005)
9. «My Winnipeg», Γκάι Μάντιν (2007)
10. «Ιστορίες της Ζωής μας», Σάρα Πόλεϊ (2012) & «Les Ordres», Μισέλ Μπρολ (1974)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.