«Focus» στον Γουίλ Σμιθ: «Είμαστε όλοι απατεώνες»

Ταξιδέψαμε στο Λονδίνο για τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωταγωνιστικό ντουέτο Γουίλ Σμιθ - Μάργκοτ Ρόμπι, με τον αγαπημένο σταρ να κλέβει τελικά την παράσταση.

«Focus» στον Γουίλ Σμιθ: «Είμαστε όλοι απατεώνες»

Ο 46χρονος Αφροαμερικανός σταρ ερμηνεύει τον πολυμήχανο κλέφτη Νίκι στη νέα περιπετειώδη ρομαντική κομεντί του Γκλεν Φικάρα και του Τζον Ρέκουα «Focus». Εμείς ταξιδέψαμε μέχρι την αγγλική πρωτεύουσα για να παρευρεθούμε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωταγωνιστικό ντουέτο Γουίλ Σμιθ - Μάργκοτ Ρόμπι, με τον αγαπημένο σταρ να κλέβει τελικά την παράσταση.

«Focus» στον Γουίλ Σμιθ: «Είμαστε όλοι απατεώνες» - εικόνα 1

Δεν ήταν καμία μεγάλη έκπληξη ότι εκείνο το πρωινό της Πέμπτης έβρεχε στο Λονδίνο, ούτε ότι βρισκόμουν είκοσι λεπτά νωρίτερα στο σημείο συνάντησης, αφού η εμμονή μου με τη συνέπεια στα επαγγελματικά ραντεβού με έκανε… χειρότερο ακόμη και από τους Άγγλους – και μάλιστα στην ίδια τους την πρωτεύουσα. Η είσοδος της Kensington High Street 99 δεν διέφερε από αυτήν ενός συνηθισμένου εμπορικού κτιρίου του Κεντρικού Λονδίνου. Η έκπληξη­ ήρθε μόλις άνοιξε η πόρτα του έκτου ορόφου, ο οποίος φιλοξενεί τους περίφημους Kensington Roof Gardens, μια αστική ζούγκλα που βρίσκεται δεκάδες μέτρα πάνω από το δρόμο. Το δεύτερο μεγαλύτερο roof garden του κόσμου έχει, εκτός από εστιατόριο κι αίθουσα εκδηλώσεων, λίμνες, γεφυράκια, τρεις θεματικούς κήπους, πάπιες και τρία φλαμίνγκο!

Εκείνη την ημέρα όμως, όπως ήταν φυσικό, το βλέμμα μας ήταν στραμμένο στη συνέντευξη Τύπου που φιλοξενούσε η πολυτελής ταράτσα. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο Γουίλ Σμιθ έκανε την εμφάνισή του μαζί με τη συμπρωταγωνίστριά του Μάργκοτ Ρόμπι στο ειδικό σκηνικό που είχε στηθεί.

Δείτε τα best of της συνέντευξης τύπου στο παρακάτω βίντεο

Γουίλ, ο υπέρτατος περφόρμερ
«Τι κρύο είναι αυτό; Είστε σίγουροι ότι ζουν ακόμη τα φλαμίνγκο;» είπε ο Γουίλ Σμιθ κάνοντας από την αρχή σαφές ότι, πέρα από σταρ, είναι κι ένας μοναδικός περφόρμερ που μπορεί να μετατρέψει με ευκολία μια συνέντευξη Τύπου σε one-man-show. Λίγο αργότερα συνέχισε το αυτοσχεδιαστικό ρεσιτάλ του λέγοντας ότι «σε αντίθεση με την ταινία, στην πραγματική ζωή θα ήταν δύσκολο να είμαι κλέφτης, διότι με τα αφτιά που έχω θα τραβούσα την προσοχή όλων... Βασικά είμαστε εγώ, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μίκι Μάους»... Και η πολυεθνική στρατιά δημοσιογράφων που παρακολουθούσε τη συνέντευξη Τύπου γέλασε πιο δυνατά και από τα χαχανητά-κονσέρβα που ακούγαμε στον «Πρίγκιπα του Μπελ Αιρ».

Η περιπετειώδης κομεντί «Focus» του συγγρα­φικού και σκηνοθετικού ντουέτου Γκλεν Φικάρα - Τζον Ρέκουα («Crazy, Stupid, Love», «I Love You Phillip Morris») δίνει στον Αμερικανό κωμικό μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ολόκληρη την ερμηνευτική βεντάλια του – από την αδιαμφισβήτητα κωμική ικανότητα μέχρι τις ερωτικές και τις... αδρεναλινούχες action δεξιότητές του. Υποδύεται έναν έμπειρο απατεώνα ο οποίος αναλαμβάνει να μυήσει τη νεαρή Τζες/Μάργκοτ Ρόμπι στα μυστικά της εξαπάτησης, με φόντο τα πολύχρωμα σκηνικά της Νέας Ορλεάνης και του Μπουένος Άιρες.

Η 25χρονη συμπρωταγωνίστρια του, η Αυστραλή καλλονή που αναστάτωσε τον αντρικό πληθυσμό με την καυτή εμφάνισή­ της στον σκορσεζικό «Λύκο της Wall Street», στεκόταν δίπλα στον Γουίλ Σμιθ προσπαθώντας μάταια να σταυρώσει λέξη. ήταν εμφανές ότι έχει να μάθει ακόμη πολλά από τον 46χρονο σταρ...

«Focus» στον Γουίλ Σμιθ: «Είμαστε όλοι απατεώνες» - εικόνα 2

Η διεθνής των απατεώνων
Γιατί ο Γουίλ Σμιθ αποφάσισε δυο χρόνια μετά το «After Earth» να αναλάβει και πάλι έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Focus»; «Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες του δίδυμου Φικάρα-Ρέκουα και ιδιαίτερα το “Crazy Stupid Love”. Όταν διάβασα το σενάριο του «Focus» το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί η ταινία συνδυάζει πολλά διαφορετικά είδη: Είναι ένα heist film μπολιασμένο με στοιχεία εκκεντρικής κωμωδίας, δράσης, σοβαρού δράματος και φυσικά λαβ στόρι» απάντησε ο Αμερικανός σταρ.

Η Αυστραλέζα Μάργκοτ Ρόμπι δήλωσε στη συνέχεια τυχερή που υποδύεται έναν τέτοιο απαιτητικό και πολυεπίπεδο ρόλο: «Είναι πραγματικά πολύ ωραίο να ερμηνεύεις στην οθόνη χαρακτήρες σαν την Τζες, η οποία ξεκινάει κάπως και στη συνέχεια εξελίσσεται σε έναν τελείως διαφορετικό άνθρωπο». Ένας Άγγλος συνάδελφος ρώτησε τον Γουίλ πόσο βαθιά μπήκε στο ρόλο του κλέφτη. «Πήγα στο Λας Βέγκας μαζί με τον Απόλο Ρόμπινς, τον θεατρικό κλέφτη που μας “εκπαίδευσε” για τις ανάγκες της ταινίας. Ήθελε να μπω σε ένα μαγαζί, να βάλω κάτι μέσα στην τσέπη μου και να φύγω χωρίς να πληρώσω. Εκείνο που κατάλαβα από τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ότι χρειάζεται θάρρος για να κάνεις αυτήν τη δουλειά. Η κλεψιά είναι μια οριακή κατάσταση. Είναι σαν να πέφτεις με αλεξίπτωτο ή να τρέχεις σαν τρελός με ένα αυτοκίνητο. Είναι εθιστικό. Εμένα, ευτυχώς, δεν μου άφησε κανένα τέτοιο κουσούρι ο ρόλος», είπε ο Γουίλ Σμιθ δίνοντας την ευκαιρία στο δημοσιογραφικό κοινό να γελάσει για μια ακόμη φορά.

Η ερώτηση του «α» στον Γουίλ Σμιθ στο παρακάτω βίντεο


Ζητήματα χημείας και εμπιστοσύνης
Η χημεία του πρωταγωνιστικού ζευγαριού είναι ένα από τα δυσκολότερα στοιχήματα σε μια ταινία. Η Μάργκοτ Ρόμπι, πάντως, δεν προσπάθησε ιδιαίτερα για να τα βρει ερμηνευτικά με τον Γουίλ Σμιθ στα γυρίσματα. «Μας βγήκε αυθόρμητα από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει χημεία στην οθόνη που μπορείς να την φτιάξεις. Πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα προκύπτουν φυσικά». Ο Γουίλ Σμιθ συμφώνησε με την συμπρωταγωνίστριά του. «Είναι πραγματικά περίεργο το πόσο εύκολα ήρθαν τα πράγματα στη συνεργασία μας. Είμαστε αρκετά διαφορετικοί μεταξύ μας. Εγώ είμαι 46 και η Μάργκοτ είναι 24 χρονών. Έχει σχεδόν τα μισά μου χρόνια. Δεν είμαι εύκολο, λοιπόν, να δουλέψει το ερωτικό στοιχείο. Άσε που εγώ είμαι από την Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. ενώ αυτή είναι από την Αυστραλία».

Έχοντας σηκωμένο το χέρι μου για περίπου δέκα λεπτά (κάτι που μου θύμισε περασμένες σχολικές συνήθειες) είχε έρθει επιτέλους η σειρά μου για να κάνω ερώτηση μου. «Αλήθεια, μπορείτε να ξαναεμπιστευτήτε κάποιον μετά από αυτήν την ταινία;» ρώτησα το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Ο ασταμάτητος Γουίλ Σμιθ ήταν αυτός που ανέλαβε να λύσει (και) τη δικιά μου απορία. «Είναι περίεργο. Αυτό που καταλαβαίνεις από μια τέτοια ταινία είναι ότι κάθε άνθρωπος είναι απατεώνας. Όλοι μας ξυπνάμε το πρωί και επιλέγουμε τι ρούχα θα βάλουμε, τι θα πούμε και που θα πάμε. Κάνουμε αυτές τις επιλογές, όχι βάσει του ποιος πραγματικά είμαστε, αλλά βάσει αυτών που θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κρύβουμε τα κομμάτια του εαυτού μας που δεν μας αρέσουν, τονίζουμε αυτά που μας αρέσουν και μετά προσποιούμαστε ότι έχουμε κάποια πράγματα που δεν έχουμε, με μοναδικό σκοπό να πετύχουμε τους στόχους μας. Μόλις κατανοήσεις αυτή τη διαδικασία, αρχίζεις να καταλαβαίνεις ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους και να τους εμπιστεύεσαι».

Λίγο αργότερα η συνέντευξη Τύπου έληξε απότομα, μετά από προτροπή της συντονίστριας. Η μοναδική σκέψη που ήρθε αυτόματα στο μυαλό ήταν ότι ο Γουίλ Σμιθ είναι ο τέλειος απατεώνας... Εκείνο το πρωινό είχε κλέψει την παράσταση στη συνέντευξη, χωρίς καν να το προσπαθήσει.

Περισσότερες πληροφορίες

Focus

1,5
  • Κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 104 '
  • Γκλεν Φικάρα

Ο έμπειρος απατεώνας Νίκι Σπέρτζον μπάζει με επιτυχία στα κόλπα τη φιλόδοξη και σέξι Τζες, την οποία εγκαταλείπει προτού αναπτύξει μαζί της μια μόνιμη σχέση. Τρία χρόνια αργότερα θα τη συναντήσει στο Μπουένος Άιρες και σε μια μεγάλη κομπίνα που σχεδιάζει, κάτι το οποίο θα περιπλέξει επικίνδυνα τα σχέδιά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.