Η «Ida» σάρωσε τα Ευρωπαϊκά Βραβεία

Το ασπρόμαυρο πολωνικό δράμα του Πάβελ Παβλικόσφσκι «Ida» κέρδισε τα πέντε κύρια βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ το ιταλικό «Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο Το Καλοκαίρι» ψηφίστηκε ως Καλύτερη Κωμωδία.

Η «Ida» σάρωσε τα Ευρωπαϊκά Βραβεία

Η κινηματογραφική επιστροφή του Πάβελ Παβλικόσφσκι στην πατρίδα του ήταν τελικά θριαμβευτική. Το θηλυκό δράμα του «Ida» σάρωσε τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας συνολικά πέντε διακρίσεις στην απονομή που έγινε στη Ρίγα της Λετονίας το Σάββατο 13/12 και η οποία θα μεταδοθεί την Τρίτη 16/12 (10 μ.μ.) από το OTE CINEMA 2. Αναλυτικότερα, το ασπρόμαυρο φιλμ κέρδισε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Διεύθυνσης Φωτογραφίας, αλλά και Κοινού.

Η πολωνική ταινία μας μεταφέρει στο 1962, όπου η νεαρή δόκιμη μοναχή Άννα συναντά λίγο προτού δώσει τους όρκους της τη μόνη ζωντανή συγγενή της, την αδελφή της μητέρας της Βάντα. Εκείνη της αποκαλύπτει πως είναι εβραϊκής καταγωγής και την παίρνει μαζί της σε ένα ταξίδι ανεύρεσης του τάφου αλλά και του τρόπου θανάτου των γονιών της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα ερμηνευτικά βραβεία πήγαν στην αγνώριστη Μαριόν Κοτιγιάρ του «Δυο Μέρες, Μια Νύχτα» των αδελφών Νταρντέν και τον Τίμοθι Σπολ που υποδύεται τον Βρετανό ζωγράφο Tζ. Γ. Τέρνερ στο «Mr. Turner» του Μάικ Λι. Καλύτερη κωμωδία σύμφωνα με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι το «Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο Το Καλοκαίρι», μια ιταλική ανορθόδοξη σάτιρα με φόντο τη μαφιόζικη δραστηριότητα στη Σικελία.

Αναλυτικά τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014:
Καλύτερη ταινία
: «Ida»
Σκηνοθεσία: Πάβελ Παβλικόφσκι («Ida»)
Σενάριο: Ρεμπέκα Λένκιεβιτς και Πάβελ Παβλικόφσκι («Ida»)
Καλύτερη Kωμωδία: «Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο Το Καλοκαίρι» του Πιερφρανσέσκο Ντιλιμπέρτο
Γυναικεία Eρμηνεία: Μαριόν Κοτιγιάρ («Δυο Μέρες, Μια Νύχτα»)
Ανδρική ερμηνεία: Τίμοθι Σπολ («Mr. Turner»)
Bραβείο Fipresci: «The Tribe» του Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκι
Μουσική: Μικά Λέβι («Κάτω απ' το Δέρμα»)
Κινούμενα σχέδια: The Art of Happiness του Αλεσάντρο Ρακ
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: «Master of the Universe» του Μαρκ Μπάουντερ
Φωτογραφία: Λούκας Ζαλ και Ριζάρ Λεντζέφσκι («Ida»)
Μοντάζ: Τζάστιν Ράιτ («Σε Λάθος Χρόνο»)
Κοστούμια: Νατάσα Κούρτιους-Νος («The Dark Valley»)
Σκηνογραφία: Κλάους Ρούντολφ Άμλερ («The Dark Valley»)
Ήχος: Γιόακιμ Σάντστρομ («Γροθιές Στους Τοίχους»)
Tαινία Mικρού Mήκους: «The Chicken» της Ούνα Γκούνζακ
Βραβείο Kοινού: «Ida»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.