«Master of the Universe»: Το CineDoc στα άδυτα του τραπεζικού συστήματος

Το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Λοκάρνο ντοκιμαντέρ του Μαρκ Μπάουντερ κάνει πρεμιέρα αυτήν την ­Τετάρτη 19/11 στο CineDoc και προβάλλεται από την Πέμπτη 20/11 στον Δαναό.

«Master of the Universe»: Το CineDoc στα άδυτα του τραπεζικού συστήματος

Το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Λοκάρνο ντοκιμαντέρ του Μαρκ Μπάουντερ κάνει πρεμιέρα αυτήν την ­Τετάρτη 19/11 στο CineDoc και προβάλλεται από την Πέμπτη 20/11 στον Δαναό.

«Master of the Universe»: Το CineDoc στα άδυτα του τραπεζικού συστήματος - εικόνα 1

To «Master of the Universe» δεν είναι μια απλή ταινία τεκμηρίωσης, αλλά μια συναρπαστική διείσδυση στον κόσμο του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, ο οποίος καλύπτεται από έναν παχύ πέπλο μυστηρίου. Έχοντας σπουδάσει οικονομικές επιστήμες, ο Γερμανός σκηνοθέτης Μαρκ Μπάουντερ ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να αποκαλύψει τα άδυτα του τραπεζικού συστήματος. Το μόνο που έπρεπε ήταν να βρει τον ιδανικό πρωταγωνιστή, έναν insider που ξέρει από πρώτο χέρι πρόσωπα και πράγματα. Όπως λέει και ο ίδιος ο Μπάουντερ: «Αυτό που ήθελα ήταν να πω από μέσα μια ιστορία για τον οικονομικό κόσμο, με την παρουσία υπαρκτών ανθρώπων του κλάδου». Και όντως τα κατάφερε μια χαρά…

Ο Ράινερ Βος μιλά για όλους και για όλα

Μια βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου έφερε τον σκηνοθέτη σε επαφή με έναν κορυφαίο επενδυτή που είχε φύγει οικειοθελώς από τον πλουσιοπάροχο τραπεζικό παράδεισο. Ο Ράινερ Βος έζησε με ένταση το χρηματοπιστωτικό πάρτι των προηγούμενων δεκαετιών, χόρτασε στο νέκταρ των παχυλών μπόνους και αποταμίευσε ένα σημαντικό ποσό για να αποχωρήσει από την ενεργό δράση αρκετά νωρίς. Όπως αποκαλύπτει όμως ο Γερμανός τραπεζικός επενδυτής, δεν γλίτωσε από τις παγίδες του άπληστου συστήματος: «Νόμιζα ότι ήμουν μεγάλος μάγκας επενδύοντας μάταια τα χρήματά μου από δω και από εκεί». Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ήρθε σε επαφή με το σάπιο κομμάτι μιας «εικονικής» οικονομίας που πουλά και αγοράζει χαρτιά, αλλά παράγει πραγματικά χρέη που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Ράινερ Βος λοιπόν, κρατώντας τα αντικλείδια επτασφράγιστων χρηματοπιστωτικών μυστικών, μας ξεναγεί στον άγνωστο κόσμο του πολυσυζητημένου παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Δείτε το σε Γαλλικό Ινστιτούτο, Δαναό και VοD

Έχοντας εξασφαλίσει διανομή­ σε Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία­ και Ιταλία, το «Master Of The Universe» προβάλλεται από τις 20/11 στην Ελλάδα στον κινηματογράφο Δαναός (καθημερινές προβολές στις 4 μ.μ.) από το CineDoc. Το προηγούμενο βράδυ (Τετάρτη 19/11, 8 μ.μ.) το βραβευμένο ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, ενώ ακολουθεί συζήτηση με τον κριτικό Δημήτρη Δανίκα και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου. Επίσης, από την Πέμπτη 20/11 η ταινία θα είναι δια­θέσιμη και ως Video on Demand στο iTunes (με ελληνικούς υπότιτλους).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.