Το Παιδί με την Κουρδιστή Καρδιά

3

Γλυκόπικρη ιστορία αγάπης με έξυπνες σινεφίλ αναφορές και ατμόσφαιρα μελαγχολικού μπαρτονικού animation.

Το Παιδί με την Κουρδιστή Καρδιά

Στο Εδιμβούργο του 1874, ο Ζακ γεννιέται με παγωμένη καρδιά. Για να τον σώσει, η μητέρα του τον εγκαταλείπει στο κατώφλι μιας ανορθόδοξης γιατρού, η οποία αντικαθιστά την καρδιά του με ένα μηχανικό ρολόι κούκου. Έτσι, ο Ζακ μεγαλώνει αποφεύγοντας τις συγκινήσεις, καθώς του είναι απολύτως απαγορευμένο να ερωτευτεί. Γλυκόπικρη ιστορία αγάπης με έξυπνες σινεφίλ αναφορές και ατμόσφαιρα μελαγχολικού μπαρτονικού animation.

Το Παιδί με την Κουρδιστή Καρδιά - εικόνα 1

Πολλά μπορείς να προσάψεις στον πανταχού παρόντα Λικ Μπεσόν, δύσκολα όμως μπορείς να αμφισβητήσεις τις ικανότητές του ως παραγωγού. Μόλις λοιπόν το «Ο Ζακ και η μηχανική της καρδιάς», το εφηβικό παραμύθι του ροκ τραγουδιστή Ματιά Μαλζιέ, κυκλοφόρησε το 2007, ο διορατικότατος Γάλλος αγόρασε­ γρήγορα τα δικαιώματα κι εμπιστεύτηκε τον ίδιο τον συγγραφέα και τον άπειρο Στεφάν Μπερλά για να το διασκευάσουν ως κινηματογραφικό animation. Μια σοφή επιλογή, η οποία διατήρησε ατόφια τη λυρική, μελαγχολική ατμόσφαιρα της ιστορίας του Ζακ, ενός αγοριού που γεν­νιέται στο Εδιμβούργο το 1874 με παγωμένη καρδιά. Για να τον σώσει, η μητέρα του τον εγκαταλείπει στο ­κατώφλι μιας ανορθόδοξης γιατρού, η οποία αντικαθιστά την καρδιά του με ένα μηχανικό ρολόι κούκου.
Έτσι ο Ζακ μεγαλώνει προσέχοντας τις συγκινήσεις, καθώς του είναι απαγορευμένο να ερωτευτεί. Ο έρωτας είναι όμως αναπόφευκτος, όσο κι επώδυνος, σε μια γλυκόπικρη ερωτική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία δανείζεται στοιχεία από μιούζικαλ, ­συναντά τον Ζορζ Μελιές και κάνει­ μια σειρά από διασκεδαστικά­ σινεφίλ σχόλια, όλα κάτω από τη σκιά ­μιας ρομαντικής μπαρτονικής ­εικονογραφίας.

Γαλλία, Βέλγιο. 2013. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Παιδί με την Κουρδιστή Καρδιά

Jack et la Mecanique du Coeur
3
  • Animation
  • 2014
  • Διάρκεια: 94 '
  • Στεφάν Μπερλά

Στο Εδιμβούργο του 1874, ο Ζακ γεννιέται με παγωμένη καρδιά. Για να τον σώσει, η μητέρα του τον εγκαταλείπει στο κατώφλι μιας ανορθόδοξης γιατρού, η οποία αντικαθιστά την καρδιά του με ένα μηχανικό ρολόι κούκου. Έτσι, ο Ζακ μεγαλώνει αποφεύγοντας τις συγκινήσεις, καθώς του είναι απολύτως απαγορευμένο να ερωτευτεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.