20ές Νύχτες Πρεμιέρας: Τι δεν πρέπει να χάσετε

Η κινηματογραφική γιορτή της πόλης ανοίγει απόψε Πέμπτη (και μέχρι τις ­28/9) τις πόρτες της στο κοινό. Δείτε τα must-see και κερδίστε 300 προσκλήσεις, όχι μόνο για προβολές αλλά και για ένα αθηνοραματικό οινικό event-εκπληξη.

20ές Νύχτες Πρεμιέρας: Τι δεν πρέπει να χάσετε

Η κινηματογραφική γιορτή της πόλης ανοίγει απόψε Πέμπτη (και μέχρι τις ­28/9) τις πόρτες της στο κοινό. Εμείς φτιάξαμε μια must-see τετράδα για τις Νύχτες Πρεμιέρας και σας προσφέρουμε συνολικά 300 προσκλήσεις, όχι μόνο για προβολές αλλά και για ένα αθηνοραματικό οινικό event-εκπληξη.

20ές Νύχτες Πρεμιέρας: Τι δεν πρέπει να χάσετε - εικόνα 1

Στο χάος της σημερινής ψηφιακής υπερπληροφόρησης, οι λίστες είναι ένας από τους λίγους τρόπους για να έχεις ένα χρηστικό μπούσουλα προτεραιοτήτων. Πόσο μάλλον σε ένα φεστιβάλ 241 ταινιών, που ξετυλίγεται σε έντεκα ημέρες κι έξι αίθουσες, με κάθε τμήμα του να κρύβει λαχταριστούς κινηματογραφικούς πειρασμούς. Εμείς μελετήσαμε το πρόγραμμα, ενημερώσαμε τα σινε-κιτάπια μας και σας παρουσιάζουμε μια τετράδα πραγμάτων που δεν πρέπει να χάσετε από τις επετειακές Νύχτες Πρεμιέρας.

20ές Νύχτες Πρεμιέρας: Τι δεν πρέπει να χάσετε - εικόνα 2
Η «Φυσική Αντίσταση» φέρνει τον Τζόναθαν Νόσιτερ στην Ελλάδα για ένα μοναδικό οινογευστικό event

1. Στο wine bar με τον Νόσιτερ
Ο Τζόναθαν Νόσιτερ, εκπαιδευμένος σομελιέ και σκηνοθέτης με κοφτερή κοινωνική ματιά, ακολουθεί το δικό του κινηματογραφικό δρόμο. Κινούμενος έξω από τα mainstream κυκλώματα, φτιάχνει ταινίες για τα πράγματα που αγαπά, κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα ενός πλανήτη που αλλάζει υπό τις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης και του τυφλού χρηματοπιστωτικού κέρδους. Ο σκηνοθέτης του εξαιρετικού «Mondovino» επιστρέφει με τη «Φυσική Αντίσταση», ένα πολυεπίπεδο ντοκιμαντέρ που ζουμάρει στην παραδοσιακή οινοπαραγωγή της Ιταλίας, συμπεριλαμβάνοντας στο κάδρο του την οικονομική κρίση και την πλούσια κινηματογραφική παράδοση της χώρας.
Ο Τζόναθαν Νόσιτερ θα βρεθεί στην Ελλάδα για την πρεμιέ­ρα της ταινίας αυτήν την Τρίτη 23/9 (8 μ.μ., Ιντεάλ) και για ένα οινικό event που συνδιοργανώνουν το «α» και οι Νύχτες Πρεμιέ­ρας αμέσως μετά στο wine bar «Fabrica De Vino» (Εμμ. Μπενάκη 3). Εκεί οι γευσιγνώστες του περιοδικού θα μυήσουν, παρουσία του σκηνοθέτη, τους παρευρισκόμενους στα μυστικά των ελληνικών φυσικών κρασιών. Το «α» προσφέρει 75 διπλές προσκλήσεις για την προβολή, 20 εκ των οποίων εξασφαλίζουν και πρόσβαση στο event. Περισσότερες πληροφορίες στο έντυπο τεύχος που κυκλοφορεί στα περίπτερα στις 18/9.

20ές Νύχτες Πρεμιέρας: Τι δεν πρέπει να χάσετε - εικόνα 3
Το βραβευμένο ανήλικο γερμανικό δράμα «Οι Σταθμοί του Σταυρού»

2. Κερδίστε προσκλήσεις για σούπερ προβολές
Για άλλη μία χρονιά το «α» είναι χορηγός επικοινωνίας στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας και μοιράζει στους αναγνώστες του αυτήν την εβδομάδα 75 διπλές προσκλήσεις για πέντε σούπερ προβολές. Από αυτές με την πρώτη ματιά ξεχωρίζει το πολυσυζητημένο άκοπο «Nymphomaniac» (24/9, 7.30 μ.μ., Ιντεάλ) του Λαρς φον Τρίερ. Επίσης, ο πρώην Χάρι Πότερ Ντάνιελ­ Ράντκλιφ επιστρέφει στη δραμεντί­ «Φίλοι ή Κάτι Παραπάνω» μαζί­ με το indie icon Ζόι Καζάν (25/9, 8 μ.μ., Ιντεάλ), ενώ το βραβευμένο στην Μπερλινάλε στιλιζαρισμένο σινεφίλ δράμα «Οι Σταθμοί του Σταυρού» (20/9, 8 μ.μ., Ιντεάλ) ανήκει δικαιωματικά στα highlights. Τέλος, μη χάσετε το κύκνειο άσμα του αξεπέραστου Αλέν Ρενέ «Αγαπώντας, Πίνοντας και Τραγουδώντας» (28/9, 8.15 μ.μ., Δαναός 1) και το αριστουργηματικό «Η Έντιμος Κυρία και ο Χαρτοπαίχτης» (21/9, 5.30 μ.μ., Δαναός 1) από το αφιέρωμα στον Ρόμπερτ Όλτμαν. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα κερδίσετε τις προσκλήσεις στο έντυπο τεύχος που κυκλοφορεί στα περίπτερα στις 18/9.

20ές Νύχτες Πρεμιέρας: Τι δεν πρέπει να χάσετε - εικόνα 4
Η ανεξάρτητη δραμεντί «Φίλοι ή Κάτι Παραπάνω» με το δίδυμο Ράντκλιφ - Καζάν

3. Μια επετειακή γιορτή-έκπληξη
Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν­ τα 20ά τους γενέθλια όπως τους αρμόζει... Την Παρασκευή 26/9 (6-11 μ.μ.) στην Τεχνόπολη έχουν ετοιμάσει το πεντάωρο event Frame - Light - Motion, ένα τολμηρό εικαστικό θέαμα που αναδεικνύει τα τρία βασικότερα στοιχεία του κινηματογράφου: κάδρο - φως - κίνηση. Πιο αναλυτικά, στο κτίριο Αεριοφυλάκιο 2 θα προβάλλονται ταυτόχρονα σε 24 οθόνες αποσπάσματα από 1.000 τρέιλερ, με τον Felizol να επιμελείται τη μουσική, ενώ στο Μηχανουργείο η Mr. Girl με το ηλεκτρονικό όργανο EWI θα σχολιάζει ζωντανά τις κινούμενες εικόνες που θα προβάλλονται στο χώρο. Το πάρτι γενεθλίων που ακολουθεί είναι, φυσικά, το κερασάκι στην τούρτα...

20ές Νύχτες Πρεμιέρας: Τι δεν πρέπει να χάσετε - εικόνα 5
«Η Έντιμος Κυρία και ο Χαρτοπαίχτης» του φοβερού κυρίου Ρόμπερτ Όλτμαν

4. Ο Boy συναντά τον Λιντς
Ο σκηνοθέτης και τραγουδοποιός Αλέξανδρος-The Boy-Βούλγαρης επιμελείται ένα διαφορετικό αφιέρωμα στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας. Yπό τον τίτλο Post Blue Velvet Days, ο Έλληνας δημιουργός επιλέγει τις ταινίες που ακολούθησαν το πνεύμα του εμβληματικού «Μπλε Βελούδου» του Ντέιβιντ Λιντς, χαρτογραφώντας την «περίεργη» πλευρά της Αμερικής. Από τους άγνωστους τίτλους του αφιερώματος δώστε προσοχή στο «70 Λεπτά για να Πεθάνεις» (23/9, 10 μ.μ., Ιντεάλ) του Στιβ ντε Τζαρνάτ, το οποίο μπολιάζει μια ρομαντική ιστορία με τον… πυρηνικό κίνδυνο, αλλά και στο σουρεαλιστικό road trip «Motorama» (26/9, 10 μ.μ., Ταινιοθήκη) του Μπάρι Σιλς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.