Docutrance: Το ελληνικό ντοκιμαντέρ ανοίγεται στον κόσμο

Μια νεοσύστατη πλατφόρμα, που οργανώνει δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό προβολές, εργαστήρια και σεμινάρια, φτιάχνει ένα πρωτότυπο μη κερδοσκοπικό κινηματογραφικό δίκτυο που αξίζει την προσοχή σας.

Docutrance: Το ελληνικό ντοκιμαντέρ ανοίγεται στον κόσμο

Μια νεοσύστατη πλατφόρμα, που οργανώνει δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό προβολές, εργαστήρια και σεμινάρια, φτιάχνει ένα πρωτότυπο μη κερδοσκοπικό κινηματογραφικό δίκτυο που αξίζει την προσοχή σας.

Docutrance: Το ελληνικό ντοκιμαντέρ ανοίγεται στον κόσμο - εικόνα 1
Από αριστερά προς τα δεξιά: Αργύρης Τσεπελίκας, Παύλος Κοσμίδης, Ελπίδα Μαρκιανίδου και Γιώργος Κραββαρίτης, τέσσερις από τους σκηνοθέτες που ίδρυσαν την πλατφόρμα του Docutrance, η οποία ήδη αριθμεί τα 20 μέλη.

Τις περισσότερες φορές που έχω ανεβεί την ξύλινη σκάλα του «Booze Upstairs» είναι μετά­ τα μεσάνυχτα και σίγουρα όχι για ­κινηματογραφικούς σκοπούς. ­Δικαιολογημένα λοιπόν ένιωσα κάπως παράξενα όταν συνάντησα­ εκεί τέσσερα ιδρυτικά μέλη του Docutrance, μέρα μεσημέρι, με ένα σκέτο καφέ στο χέρι. Ο Αργύρης Τσεπελίκας, ο Γιώργος Κραββαρίτης, ο Παύλος Κοσμίδης και η Ελπίδα Μαρκιανίδου αποτελούν ένα μικρό αντιπροσωπευτικό κομμάτι από μια μεγάλη ομάδα Ελλήνων κινηματογραφιστών που απαρτίζουν τη νεοσύστατη πλατφόρμα, η οποία ήδη αριθμεί 20 μέλη.

Όπως μου εξηγούν στη χαλαρή κουβέντα που ακολουθεί, σκοπός του Docutrance είναι «να απλωθεί το ντοκιμαντέρ στον κόσμο και στους επαγγελματίες αλλά και να αποτελέσει ένα φορέα αλληλοϋποστήριξης για τους δημιουργούς». Ο Αργύρης βάζει τα πράγματα σε μια τάξη παραθέτοντας το σύντομο χρονικό ίδρυσης της ομάδας: «Οι πρώτοι από εμάς βρεθήκαμε σε ένα σεμινάριο, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Αφού γνωριστήκαμε καλύτερα, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να βλέπουμε μαζί ταινίες και να ανταλλάσσουμε απόψεις σε πιο συστηματική βάση». Και κάπως έτσι ξεκίνησε η πολυσυλλεκτική ντοκιμαντερίστικη πλατφόρμα… Στην αυθόρμητη ερώτησή μου για το ιδιότυπο και μπιτάτο όνομα της ομάδας, ο Γιώργος ήταν αυτός που ανέλαβε να με διαφωτίσει για τη «θεωρία του Cine-trance την οποία εισήγαγε ο Ζαν Ρους, υποστηρίζοντας ότι όταν κινηματογραφεί ο ίδιος και η κάμερά του γίνονται ένα και ζουν σε ένα δημιουργικό τρανς. Αφού μιλάμε για ντοκιμαντέρ, φυσικό ήταν να το κάνουμε Docutrance».

Εδώ και περίπου ένα χρόνο το εγχείρημα βρήκε εκτός από όνομα και αρκετούς υποστηρικτές, προσθέτοντας διαρκώς νέα μέλη. «Πήραμε την απόφαση να είναι ανοιχτό σε όλους και κυκλικό σε δομή. Επίσης, όλες οι δραστηριότητες είναι δωρεάν, αφού η πλατφόρμα δεν έχει κανέναν κερδοσκοπικό σκοπό», μου εξηγεί ο Γιώργος. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής προβολές, εργαστήρια και σεμινάρια με σταθερό ραντεβού κάθε Τρίτη στις 8 μ.μ. «Τη μία εβδομάδα κάνουμε προβολή στο “Booze Upstairs” και την επόμενη εργαστήριο ή σεμινάριο στο Frown».

Η επόμενη δράση της ομάδας Docutrance έχει οριστεί για αυτήν την Τρίτη 15/4 στον πολυχώρο Frown (Αγίας Ελεούσης 14), με τη Μυρτώ Παπαδογεώργου να παρουσιάζει το cross media project «City Full of Errors».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.