"Κορυφαίοι σκηνοθέτες- σπουδαίες αμερικανικές ταινίες" με αφιέρωμα στον Φράνσις Φορντ Κόπολα

Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Κόπολα και πάνω σ’ αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του και με το κοινό.

Ο Φράνσις Φόρντ Κόπολα ετοιμάζει την ταινία της ζωής του

Συνεχίζοντας τον κύκλο εκδηλώσεων της σειράς "Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες", η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 7 μ.μ., τη δεύτερη εκδήλωση για φέτος αφιερωμένη στον Φράνσις Φορντ Κόπολα. Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Κόπολα και πάνω σ’ αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του και με το κοινό. Θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου, Γιάννης Ζουμπουλάκης και Κωνσταντίνος Καϊμάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μάκης Προβατάς

Νονός
O Φράνσις Φορντ Κόπολα και ο Μάρλον Μπράντο στα γυρίσματα της ταινίας του "Νονού".

Δημιουργός της τριλογίας του "Νονού", της "Συνομιλίας" και της "Αποκάλυψης Τώρα", ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, είναι ένας από τους μεγάλους ανανεωτές του αμερικανικού σινεμά στη δεκαετία του 1970 και ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της ιστορίας του αμερικανικού σινεμά, εν γένει. Γεννημένος στις 7 Απριλίου 1939 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, ο Κόπολα, γιός του μουσικού Carmine Coppola, μεγάλωσε σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης και πέρασε από αρκετά στάδια του κινηματογράφου πριν ασχοληθεί ο ίδιος με την σκηνοθεσία για να δώσει μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η υπέρτατη φιλοδοξία του είχε τρομερές συνέπειες και η αποτυχία της πανάκριβης ταινίας "Μία νύχτα ένας έρωτας" τον οδήγησε στην χρεοκοπία, όχι όμως στην απομάκρυνση  από τον κινηματογράφο.

Οι ταινίες της δεκαετίας του 1980, άλλες χαμηλού άλλες υψηλού προϋπολογισμού, ασχολήθηκαν με διάφορα είδη ("Κότον Κλαμπ", "Ο αταίριαστος") και στις αρχές της αμέσως επόμενης έκανε τη μεγάλη επιστροφή του με τον "Δράκουλα" που παραμένει η τελευταία μεγάλη κινηματογραφική δημιουργία του. Μετρά πέντε βραβεία Όσκαρ στις 13 υποψηφιότητές του ως σήμερα, ως παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Από το νέο millenium ο Κόπολα έχει στραφεί στην ανεξάρτητη παραγωγή "μικρών" προσωπικών ταινιών, ενώ φέτος επιστρέφει με την ταινία "Megalopolis", την πρώτη που γυρίζει μετά την ταινία "Distant Vision" παραγωγής 2016.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.