"Σπασμένη Φλέβα": Στα σκαριά η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της έκτης προσθήκης στη φιλμογραφία του δημοφιλή σκηνοθέτη.

Σπασμένη Φλέβα γυρίσματα 1 ©Γιώργος Λυκούδης

Τέσσερα χρόνια μετά την "Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς", η έκτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Οικονομίδη βρίσκεται και επισήμως στα σκαριά, καθώς ανακοινώθηκε η έναρξη γυρισμάτων της "Σπασμένης Φλέβας" στα νότια προάστια της Αθήνας.

Όπως και στο "Μικρό Ψάρι", ο Οικονομίδης συνυπογράφει το σενάριο με τον Βαγγέλη Μουρίκη με την επίσημη σύνοψη να αναφέρει τα εξής:
"Ένας μεσοαστός επιχειρηματίας, οικογενειάρχης, ο Θωμάς Αλεξόπουλος με τ’ όνομα, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και ανεξέλεγκτη τροχιά. Στη δουλειά του είναι ασφυκτικά στριμωγμένος, τα έχει κάνει μαντάρα και έχει πέσει σε πηγάδι βαθύ. Πέρα από αυτό πρέπει να σώσει το σπίτι και την οικογένειά του. Ο σατανικός τοκογλύφος και δανειστής του, κύριος Παντελής, απειλεί να του πάρει το πολυτελές διαμέρισμά του. Η οικογένειά του είναι έτοιμη να διαλυθεί και γι’ αυτό όλα πρέπει να διορθωθούν μέσα στις επόμενες πέντε μέρες, καθώς το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ. Θα καταφέρει να βρει λύση και να γυρίσει σπίτι του νικητής, όπως του παραγγέλνει η γυναίκα του, Στέλλα; Ο εγωισμός του δεν του επιτρέπει να μην τα καταφέρει. Η λύση που περήφανος βρίσκει και σφιχταγκαλιάζει με λαχτάρα είναι τελικά το βαρίδι που τον πάει κατευθείαν βαθιά, πολύ βαθιά τον πάτο. Η τραγική μοίρα ορθώνεται απέναντί του, αδυσώπητη, σιωπηλή, με απέραντη ειρωνεία. Τα κακά νέα δεν αργούν. Τον βρίσκουν σπίτι του και του χτυπάνε την πόρτα".

Στη διανομή των ρόλων βρίσκουμε συνεργάτες - συνήθεις υπόπτους στη φιλμογραφία του Οικονομίδη αλλά και ενδιαφέρουσες προσθήκες. Μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Μπισμπίκης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μπέττυ Αρβανίτη, Στάθης Σταμουλακάτος, Κλέλια Ρένεση, Γιάννης Νιάρος, Σοφία Κουνιά, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Γιάννης Αναστασάκης, Δημήτρης Καπετανάκος, Μαρία Καλλιμάνη και Αναστασία Χατζηαθανασίου.

Σπασμένη Φλέβα γυρίσματα 2
©Γιώργος Λυκούδης

Σχετικά με τη "Σπασμένη Φλέβα", ο Οικονομίδης σημειώνει:
"Η μικρή ιστορία του Θωμά ξεδιπλώνεται μπροστά μας σα μια αρχαία ελληνική τραγωδία, όπου η Ύβρις και η αμείλικτη και ειρωνική Μοίρα έρχονται για να θέσουν τα θεμελιώδη ερωτήματα στο υπόστρωμα της ταινίας. Με ποιους υπόγειους μηχανισμούς πορεύονται οι κοινωνίες των ανθρώπων; Ζούμε και υπάρχουμε μέσα σε ένα παράλογο, ατελή κόσμο, γεμάτο κρυφά νοήματα και άγραφους νόμους; Σχέσεις οικογενειακές, σχέσεις εξουσίας, σχέσεις ερωτικές, όλη αυτή η ανθρώπινη πολυπλοκότητα κάτω από ένα μολυβένιο ουρανό σε μια αφιλόξενη χειμερινή Αθήνα και η ξέφρενη κίνηση του κεντρικού χαρακτήρα, αντιήρωα Θωμά, που ελίσσεται σα ζογκλερ χορευτής σε ναρκοπέδιο αναπόφευκτα δίνει και τον αντίστοιχο τόνο στην κινηματογράφηση. Η ταινία φιλοδοξεί να είναι ένα σύγχρονο αστικό, σκοτεινό δράμα, ρεαλιστικής απόδοσης και στιβαρής δωρικής κατασκευής. Τι είναι αυτό το θαυμαστό ον, ικανό για τα πάντα, που λέγεται άνθρωπος; Ποιος είναι τελικά ο φταίχτης; Ποιος είναι ο αθώος και ποιος ο ένοχος; Οι καιροί είναι μαύροι κι άραχνοι και το φως ελάχιστο. Σε μια πραγματικότητα που γλιστράει επικίνδυνα προς την άβυσσο και όλο πέφτει και πέφτει και πέφτει και πέφτει...

Ρυθμός, ένταση, νεύρο, αγωνία, ανατροπές με έμφαση στην πύρινη ανθρωπογεωγραφία, την ακραία δραματουργία και την ειλικρινή απεικόνιση. Χωρίς συγκινησιακά τερτίπια, ηθικολογία και διδακτισμό, με φόντο τη βουή της πόλης, ο καταιγιστικά βίαιος λόγος των προσώπων, συνομιλεί με τους κιθαριστικούς ήχους του μουσικού score σε ένα δημιουργικό πάρε-δώσε με στόχο την οριστική ολοκλήρωση της μινόρε αποπνικτικής ατμόσφαιρας του έργου".

Η "Σπασμένη Φλέβα" αποτελεί μια παραγωγή των Αργοναυτών, ενώ τη διανομή έχει αναλάβει η Tanweer.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.