Η αλήθεια της "Σιδερένιας Γροθιάς" θα σας ρίξει νοκ άουτ

Ζακ Έφρον, Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ και Χάρις Ντίκινσον κλέβουν την παράσταση στο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα δράμα του Σον Ντέρκιν.

Σιδερένια Γροθιά 3

Παρά το γεγονός πως οι θαυμαστές της αμερικάνικης πάλης είναι πολυάριθμοι την Ελλάδα, το μοναδικό σόου που προσφέρουν οι αγώνες του WWE είχε παροδική παρουσία στη χώρα μας. Κατά πάσα πιθανότητα, η μεγάλη πλειοψηφία απέκτησε επαφή με το σπορ στις αρχές του αιώνα, όταν το κανάλι Magic μετέδιδε αργά το βράδυ το πρωτάθλημα κάνοντας πολλούς, μεταξύ των οποίων και το γράφοντα, να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά για να δουν εν δράση θρυλικούς αθλητές όπως οι Ρέι Μιστίριο, Έντι Γκερέρο, Αντερτέικερ και πολλούς ακόμα. Εδώ αξίζει να θυμίσουμε πως μοντέρνοι σταρ του Χόλιγουντ, όπως ο Τζον Σίνα και ο Ντουέιν Τζόνσον, χρωστούν σε σημαντικό βαθμό την καριέρα τους στα ρινγκ του WWE όπου και ξεκίνησαν. Ο τελευταίος, μάλιστα, πρόσφατα πραγματοποίησε μια επεισοδιακή κι αναμφισβήτητα διχαστική επιστροφή στο πρωτάθλημα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

The Iron Claw

Σήμερα το WWE αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και κερδοφόρα αθλητικά θεάματα στον κόσμο, μια δυναμική που άρχισε να εκδηλώνεται τη δεκαετία του ‘80, όταν το πρωτάθλημα βίωσε την πρώτη παγκοσμίων διαστάσεων χρυσή εποχή του. Πρόκειται για την περίοδο στην οποία διαδραματίζεται η ταινία "Σιδερένια Γροθιά" του πάντα ενδιαφέροντος Σον Ντέρκιν ("Martha Marcy May Marlene", "Η Φωλιά"), η οποία εμπνέεται από μια αποστομωτική αληθινή ιστορία. Ο σκηνοθέτης μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την οικογένεια Βον Έριχ, μια από τις διασημότερες φαμίλιες στην πάλη, με ηγέτη τον πατριάρχη Τζακ (Χολτ ΜακΚαλάνι). Ένα βετεράνο του σπορ, ο οποίος είχε ως σήμα κατατεθέν τη σύνθλιψη των κρανίων των αντιπάλων του χρησιμοποιώντας μόνο την ανοιχτή γροθιά του, όπως προδίδει και ο τίτλος. Ο Βον Έριχ ο γηραιότερος είχε καθιερωθεί στο χώρο και επιθυμούσε διακαώς οι έξι γιοί του να τον διαδεχθούν στο ρινγκ, για αυτό επέβαλε από νωρίς στρατιωτική πειθαρχία στην ανατροφή τους ώστε να είναι γρήγορα έτοιμοι να παλέψουν. Το σχέδιο έμοιαζε ιδανικό, αφού τα παιδιά του αποδείχθηκαν εξαιρετικά ταλαντούχα, ωστόσο ο "Φριτζ", όπως ήταν το ψευδώνυμό του, επρόκειτο να έρθει αντιμέτωπος με μια σειρά τραγικών εξελίξεων.

Ακολουθούν αναφορές σε περιστατικά που απεικονίζονται στην ταινία "Σιδερένια Γροθιά".

Σιδερένια Γροθιά

Κατάρα ή θεία δίκη;

Το 1959, ο μόλις έξι ετών πρωτότοκος του Βον Έριχ έχασε τη ζωή του από πνιγμό ύστερα από ατύχημα. Αυτή η απώλεια στοίχειωσε την οικογένεια, η οποία δύο δεκαετίες αργότερα έγινε μάρτυρας ενός αποκαρδιωτικού σερί θανάτων, ακριβώς την περίοδο που οι υπόλοιποι γιοί τους άγγιζαν το απόγειο της επιτυχίας τους. Ο 25χρονος Ντέιβιντ (Χάρις Ντίκινσον) πέθανε αιφνιδιαστικά λόγω προβλήματος στο στομάχι, άλλοι τρεις αυτοκτόνησαν, έτσι ο Κέβιν (Ζακ Έφρον) απέμεινε μοναδικός απόγονος του "Φριτζ" και επιζών έως σήμερα.

Ο σχεδόν μεταφυσικός τρόπος με τον οποίο επήλθαν οι θάνατοι αλλά και η συχνότητά τους τη δεκαετία του ‘80, ήταν αρκετά για να αναπτυχθεί η παραφιλολογία πως οι Βον Έριχ είχαν "χτυπηθεί" από κατάρα. Αρωγός στο συνωμοσιολογικό μύθο, το γεγονός πως ο πατέρας πίεζε τρομερά τα παιδιά του ώστε να κατακτήσουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα, όντας οδυνηρά αυταρχικός μαζί τους και διεκδικητικός στη βιομηχανία της πάλης. Υπό αυτήν την έννοια, μοιάζει σαν η μοίρα να τιμώρησε τον Φριτζ για τον τρόπο που μεταχειρίστηκε τους γιούς του οι οποίοι, από τη μεριά τους, φαίνεται να είχαν ειλικρινή αγάπη απέναντί του (και μεταξύ τους).

Σιδερένια Γροθιά 4

Την αντίφαση ανάμεσα στην τρυφερή οικογενειακή αγάπη και την αδυσώπητη πατρική καταπίεση, αναδεικνύει με χαρακτηριστική λεπτοδουλειά ο Ντέρκιν στην ταινία του. Και παράλληλα, καταφέρει να εκμαιεύσει μερικές άψογες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές, εκ των οποίων και ο σταρ του "The Bear" Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ. Την παράσταση, βέβαια, κλέβει ο Έφρον. Καθώς στο παίξιμό του "κουβαλάει" το βάρος του γηραιότερου γιου, ένα πιστό "eldest boy" που θα έλεγε και ο Κένταλ Ρόι του "Succession", ο οποίος καλείται να συμφιλιωθεί όχι μόνο με το χαμό των αδελφών του, αλλά και με την απαξίωση που συχνά επεδείκνυε εις βάρος του ο "Φριτζ". Στη "Σιδερένια Γροθιά", την ίδια στιγμή, απεικονίζεται σκυθρωπά η υπόσχεση του αμερικανικού ονείρου, εφόσον οι Βον Έριχ όχι απλώς ρίχνουν κυριολεκτικά το κορμί τους στο ρινγκ, αλλά εν τέλει είναι συζητήσιμο εάν άξιζε το ψυχικό κόστος της υπερπροσπάθειάς τους για μια ευκαιρία στην αθλητική αποθέωση.

Σαν επιπρόσθετο σχόλιο, να επισημάνουμε επιπλέον τη διαχρονική εμμονή των Αμερικανών με τον ανταγωνισμό και το θέαμα. Η πάλη με τον τρόπο που πλαισιώνεται από το WWE, αποτελεί ένα πλήρες και πολυετές αφήγημα, με τους αθλητές να συνιστούν χαρακτήρες που υπηρετούν μια πλοκή γεμάτη ανατροπές ή εκπλήξεις. Την ώρα που δε λείπει ο αληθινός πόνος, τα πραγματικά δάκρυα και η συγκινητική ευτυχία. Όλα αυτά μέσα από μια φαντασιακή σύνδεση των θεατών με παλαιστές που εφευρίσκουν περσόνες, παράγοντας ένα ξεχωριστό τύπο αθλητικής κουλτούρας. Γιατί σενάριο μπορεί να υπάρχει στους αγώνες, αλλά τα συναισθήματα δεν είναι καθόλου ψεύτικα.

Περισσότερες πληροφορίες

Σιδερένια Γροθιά

The Iron Claw
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 132 '
  • Σον Ντέρκιν

Η οικογένεια φον Έριχ έγραψε τη δική της ιστορία στην επαγγελματική πάλη κατά τη δεκαετία του ’80, το τίμημα για τα μέλη της, όμως, αποδείχτηκε τραγικά αβάσταχτο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.