Η Απόδραση του 77

3,5

Δραματικό θρίλερ από το σκηνοθέτη του «Μικρού Νησιού», το οποίο περιγράφει με ένταση, σασπένς και κοινωνικό ρεαλισμό τη μεταφρανκική Ισπανία της δεκαετίας του ’70.

H apodrasi tou 77b

Στο "Grupo 7" (2012), μια ομάδα αστυνομικών έρχονται αντιμέτωποι με το οργανωμένο έγκλημα στη Σεβίλλη του τέλους της δεκαετίας του ’80. Στο "Μικρό Νησί" (2014) και λίγα χρόνια νωρίτερα, δύο συνάδελφοί τους προσπαθούν να εξιχνιάσουν την υπόθεση εξαφάνισης δύο νεαρών κοριτσιών μιας επαρχιακής κωμόπολης. Στον "Άνθρωπο με τα Χίλια Πρόσωπα" (2016) ένας πιλότος αφηγείται την ιστορία του διαβόητου Φρανσίσκο "Πάκο" Παέζα, ο οποίος κατάφερε για σειρά ετών να ξεγελάσει τράπεζες, μυστικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις.


Πιστός στην παράδοση του σινεμά των ειδών και ειδικότερα σ’ αυτήν του αστυνομικού θρίλερ, ο βραβευμένος με τρία Γκόγια (από 11 προσωπικές υποψηφιότητες) Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ αφηγείται ιστορίες βγαλμένες από το πρόσφατο ισπανικό παρελθόν. Σε πρώτο φόντο υπάρχει ένα πυκνό μυστήριο και μια σφιχτοδεμένη ίντριγκα, ενώ πίσω τους παραμονεύει στις σκιές μια ρευστή πραγματικότητα, αυτήν της μεταφρανκικής Ισπανίας, η οποία με το ένα –ή μάλλον το ενάμισι– πόδι στο παρελθόν και το άλλο στο παρόν προσπαθεί να βρει το βηματισμό της προς το μέλλον.


Ό,τι ακριβώς συμβαίνει και στην "Απόδραση του 77" (απόλυτο… spoiler ο ελληνικός τίτλος), όπου τρεις μήνες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, ο νεαρός Μανουέλ, λογιστής ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση, οδηγείται στις φυλακές. Η δικάσιμός του παραμένει διαρκώς άγνωστη, οι συνθήκες στο "σωφρονιστικό ίδρυμα" είναι άθλιες, και η ποινή που αντιμετωπίζει μπορεί να ανέλθει στα 20 χρόνια. Μέσα στη φυλακή θα γνωρίσει τη βία των δεσμοφυλάκων, αλλά και των συγκρατουμένων του, θα κάνει όμως μερικές ενδιαφέρουσες γνωριμίες με πολιτικούς και ποινικούς φυλακισμένους, ειδικά με τον στωικό και "βετεράνο" Πίνο, προσχωρώντας σε μια μαχητική ομάδα, η οποία διεκδικεί από τη δημοκρατική πλέον ισπανική κυβέρνηση γενική αμνηστία.


Ο μικρόκοσμος της φυλακής αντανακλά τις περίπλοκες σχέσεις εξουσίας της εκτός των τειχών καθημερινότητας, η οποία αδυνατεί να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις του χθες; Θέλει όμως; Και ποιο θα είναι το τίμημα; Ενώ θέτει τα ερωτήματα, ο Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ δεν χάνει στιγμή την αφηγηματική εστίασή του σε μια συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης και προσωπικής συνειδητοποίησης που φλερτάρει με τις ιδέες, αλλά δεν παρασύρεται από το μελοδραματικό στιλιζάρισμα του "Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ". Η υποψήφια για 16 βραβεία Γκόγια ταινία του (απέσπασε τελικά πέντε σε τεχνικές κατηγορίες) εμπνέεται από αληθινά γεγονότα, διατηρεί έναν σκληρό ρεαλισμό βουτηγμένο σε μια υποβλητική κιαροσκούρο ατμόσφαιρα (σήμα κατατεθέν του διευθυντή φωτογραφίας Άλεξ Καταλάν), επιφυλάσσει ανατροπές μέχρι το γεμάτο αμφιβολίες φινάλε και ταυτόχρονα περιγράφει διεισδυτικά τη σχέση "ατομικής" και κοινωνικής βίας σαν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος – η παραβατική συμπεριφορά ως αποτέλεσμα των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών.

Ισπανία. 2022. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Η Απόδραση του '77

Modelo 77
3,5
  • Θρίλερ
  • 2022
  • Διάρκεια: 125 '
  • Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ

Ένας νεαρός λογιστής, ο οποίος συλλαμβάνεται το 1976 για κατάχρηση, θα ηγηθεί του αγώνα των Ισπανών ποινικών κρατουμένων για χορήγηση γενικής αμνηστίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
11/05/2024

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.