Ζαν ντι Μπαρί, η Ερωμένη του Βασιλιά

2

Καλλιγραφικό –έχω δει πενήντα φορές το «Μπάρι Λίντον»– μα άσφαιρο ιστορικό μελόδραμα, το οποίο υπογραμμίζει κοινότοπες διαπιστώσεις με απρόσωπη ακαδημαϊκή συνέπεια.

Jeanne du Bary3

Καθώς όλο και περισσότερες ταινίες πλέον αφορούν γυναίκες οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με την αντρική εξουσία, γνωστές και άγνωστες θηλυκές ιστορικές φιγούρες βλέπουν τις βιογραφίες τους να διασκευάζονται με αυξανόμενη συχνότητα στη μεγάλη οθόνη. Το τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, για παράδειγμα, περιελάμβανε στο επίσημο πρόγραμμά του δύο φιλμ με ηρωίδες αφοσιωμένες συζύγους ή ερωμένες αυταρχικών βασιλιάδων, με το "Ζαν ντι Μπαρί" να αποτελεί την ταινία έναρξής του (το άλλο ήταν το "Firebrand" του Καρίμ Αϊνούζ με την Αλίσια Βικάντερ).


Η Ζαν Μπεκί γεννήθηκε ως νόθα κόρη μιας φτωχής μοδίστρας το 1743, έγινε διάσημη εταίρα και έφτασε ως τις Βερσαλλίες και την αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου 15ου, για να γίνει, υποχρεωτικά παντρεμένη με τον κόμη ντι Μπαρί, η τελευταία επίσημη ερωμένη του. Θα σταθεί δίπλα του ενάντια στις μηχανορραφίες συγγενών και αυλικών, αλλά τελικά θα προδοθεί από έναν ανθρωποφάγο κομφορμιστικό μηχανισμό νεποτισμού, θρησκοληψίας και επίπλαστης ευπρέπειας. Όλα αυτά σε ένα αυτάρεσκο one woman show της Μαϊουέν ("Poliss", "Ο Βασιλιάς μου"), η οποία υπογράφει την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία, ενώ ταυτόχρονα πρωταγωνιστεί δίπλα σ’ έναν υποτονικό μέχρι ναρκοληψίας Τζόνι Ντεπ, ο οποίος επιχειρεί ένα restart της καριέρας του ως ο προτελευταίος μονάρχης της Γαλλίας (τον επόμενο και τελευταίο ενσαρκώνει ο... γιος της Μαϊουέν). Όσο για τα γαλλικά του Τζονί; Μιλάει τόσο λίγο στην ταινία που δεν υπάρχει πρόβλημα με τη γαλλική προφορά του, το οποίο κι αν υπήρχε, θα ήταν το μικρότερο ενός καλλιγραφικού –έχω δει πενήντα φορές το "Μπάρι Λίντον"– μα άσφαιρου και αγιογραφικού μελοδράματος, που υπογραμμίζει κοινότοπες διαπιστώσεις (η αδιαλλαξία της εξουσίας, ο βαθιά ριζωμένος ρατσισμός, η ανίκητη πατριαρχία) με μια απρόσωπη ακαδημαϊκή συνέπεια.

Γαλλία, Μ. Βρετανία. 2023. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Ζαν ντι Μπαρί, η Ερωμένη του Βασιλιά

Jeanne du Barry
2
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 113 '
  • Μαϊουέν

Η ζωή της Ζαν Μπεκί, η οποία γεννήθηκε ως νόθα κόρη μιας φτωχής μοδίστρας το 1743, έγινε διάσημη εταίρα και έφτασε ως την αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου 15ου, για να γίνει η τελευταία επίσημη ερωμένη του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
11/05/2024

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.