Μια Παντρεμένη Γυναίκα

3,5

Ο Γκοντάρ επιτίθεται μετωπικά, αλλά και παιχνιδιάρικα στην καταναλωτική κοινωνία των διαφημιστικών εικόνων, των αλλοτριωμένων επιθυμιών και των επιφανειακών σχέσεων.

Mia pantremeni gynaika1

Ανάμεσα στη "Χωριστή Συμμορία" και το "Alphaville", ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ θα "ξεπετάξει" ένα ακόμα κινηματογραφικό δοκίμιο με πλήρη τίτλο "Μια Παντρεμένη Γυναίκα: Ακολουθία Αποσπασμάτων Μιας Ταινίας Γυρισμένης το 1964". Ήδη από τον τίτλο, ο Γκοντάρ φέρνει τον υποψήφιο θεατή αντιμέτωπο με όσα πρόκειται να διαμειφθούν επί της οθόνης. Πρώτα απ’ όλα ότι αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσει είναι μια ταινία, η οποία θα του υπενθυμίζει καθ’ όλη τη διάρκειά της την κατασκευασμένη, σκηνοθετημένη φύση της. Κατόπιν ότι η αφήγηση της ιστορίας της είναι αποσπασματική, τεμαχισμένη, όπως και οι αλήθειες που πραγματεύεται. Ύστερα ότι βρισκόμαστε στο 1964, άρα οι απόψεις και οι ιδέες του φιλμ αφορούν μια απολύτως συγκεκριμένη χρονική στιγμή κι όχι μια ασαφή διαχρονική διαπίστωση. Τέλος, ξεκαθαρίζοντας τις σημαντικότερες ιδιότητες του ήρωά της: γυναίκα και παντρεμένη.


Η θέση της γυναίκας στη δυτική κοινωνία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί πολιτικοκοινωνικά, ιστορικά και ταξικά στη δεκαετία του ’60, μπαίνει μπροστά στο φακό-μικροσκόπιο του σαρδόνιου Γκοντάρ, ο οποίος μέσα από τα θραύσματα ενός θηλυκού πορτρέτου επιτίθεται μετωπικά, αλλά και παιχνιδιάρικα, στην καταναλωτική κοινωνία των διαφημιστικών εικόνων, των αλλοτριωμένων επιθυμιών και των επιφανειακών σχέσεων. Η Σαρλότ του, μια μοντέρνα Παριζιάνα που διχάζεται ανάμεσα στον πιλότο σύζυγό της και τον ηθοποιό εραστή της, είναι το κομψό, γοητευτικό και απολύτως ρηχό σύμβολο μιας άπιαστης αστικής ευτυχίας, ιδέα η οποία έχει οικοδομηθεί από το αντρικό βλέμμα, την καπιταλιστική οικονομία και την κοινωνία του θεάματος. Η γκονταρική διαλεκτική αποκαλύπτει με σαρκαστικό κυνισμό όχι μόνο την πολιτική διαπλοκή τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχουν παγιδευτεί μέσα της οι σύγχρονες κινηματογραφικές εικόνες.

Α/Μ. Γαλλία. 1964. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Παντρεμένη Γυναίκα

Une Femme Mariée
3,5
  • Σινεφίλ
  • 1964
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Μια μοντέρνα Παριζιάνα διχάζεται ανάμεσα στον πιλότο σύζυγό της και τον ηθοποιό εραστή της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
10/05/2024

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.