Ευλογία

3

Περιγραφή μιας ταραγμένης εποχής μέσα από το κομψό και μελαγχολικό πορτρέτο ενός καλλιτέχνη ο οποίος έδωσε φωνή στην απωθημένη αντιηρωική συνείδησή της.

Evlogia

Με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μεγάλη Βρετανία γράφει ακόμα μία χρυσή σελίδα ηρωισμού στην πολύτομη ιστορία της. Δεν αισθάνονται όμως το ίδιο όλοι οι υπήκοοί της, κάποιοι από τους οποίους υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο στυγνό μακελειό το οποίο μεταμφιέστηκε μεγαλόστομα σε πατριωτικό κατόρθωμα. Ο ποιητής Ζίγκφριντ Σασούν, ο οποίος πολέμησε στα χαρακώματα, περιέγραψε γλαφυρά όλη τη φρίκη της πολυετούς σύρραξης, κατήγγειλε τους σοβινιστικούς παιάνες περί πολεμικής αρετής και γι’ αυτό οδηγήθηκε το 1917 σε ψυχιατρική κλινική. Η όλη στάση του δεν ήταν ακτιβίστικη, αλλά συνεσταλμένη, η ποιητική φωνή του τολμηρή, μα διακριτική, κι ό,τι άφησε πίσω του (κυρίως η μυθοπλαστική αυτοβιογραφία του "Τριλογία του Σέρστον") θεωρείται πλέον ένας θησαυρός για την αγγλόφωνη λογοτεχνία.

Όπως η Αμερικανίδα ρομαντική ποιήτρια Έμιλι Ντίκινσον ("Ήρεμο Πάθος", 2016), ο Σασούν αποτελεί έναν ιδανικό κινηματογραφικό (αντι)ήρωα για τον στιλίστα Τέρενς Ντέιβις ("Βαθύ Μπλε του Έρωτα", "Ένα Τραγούδι για το Ηλιοβασίλεμα"). Χαμηλότονος, σαν τους κοινωνικά εξόριστους χαρακτήρες τους οποίους επιλέγει να κινηματογραφήσει, περιγράφει εδώ μια ταραγμένη εποχή μέσα από το κομψό και μελαγχολικό πορτρέτο ενός καλλιτέχνη, ο οποίος έδωσε φωνή στην απωθημένη αντιηρωική συνείδησή της. Για να τα καταφέρει, όμως, ο Σασούν έπρεπε να τα βάλει τόσο με αδιαπέραστα κοινωνικά στεγανά όσο και με ατίθασους προσωπικούς δαίμονες. Αναζητώντας διαρκώς εξιλέωση για τις ενοχές που του γέννησε η γενναία και αντισυμβατική προσωπική διαδρομή του (ομοφυλόφιλος και ειρηνιστής), θα δοκιμαστεί κάνοντας γάμο και οικογένεια, ενώ σε μεγάλη ηλικία θα προσηλυτιστεί στον καθολικισμό. Πηγαινοερχόμενος στο χρόνο, ο Ντέιβις παρακολουθεί με –ίσως υπερβολική– συναισθηματική αυτοσυγκράτηση αυτήν τη διά βίου αναζήτηση μιας λυτρωτικής εσωτερικής ειρήνης. Μια ψυχολογική "ευλογία" που δεν κατάφερε να του την προσφέρει η πολεμοκάπηλη πραγματικότητα, δεν μπόρεσαν οι πλούσιοι, διάσημοι και απλοί καθημερινοί άνθρωποι γύρω του, δεν το κατόρθωσε ούτε η θρησκεία. Ίσως να το πέτυχε τελικά η τέχνη μάς ψιθυρίζει ο αθεράπευτα ρομαντικός Τέρενς Ντέιβις.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 137΄. Διανομή: NEO FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Ευλογία

Benediction
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 137 '
  • Τέρενς Ντέιβις

H ταραγμένη ζωή του Βρετανού ποιητή Ζίγκφριντ Σασούν, ο οποίος πολέμησε στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάστηκε να κρατήσει κρυφή τη σεξουαλικότητά του και σε μεγάλη ηλικία προσηλυτίστηκε στον καθολικισμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
11/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.