Η Τίλντα Σουίντον επιλέγει τις 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών

Δημοσιεύθηκαν οι επιλογές της οσκαρικής ηθοποιού τις οποίες κατέθεσε στη πολυσυζητημένη λίστα του περιοδικού Sight & Sound.

Τίλντα Σουίντον (Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν) «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν»

Ηθοποιός τεράστιου βεληνεκούς και αδιαμφισβήτητος χαμαιλέοντας της υποκριτικής, η βραβευμένη με Όσκαρ Τίλντα Σουίντον ήταν μία από τους εκατοντάδες επαγγελματίες του σινεμά που συμμετείχαν στη ψηφοφορία του ιστορικού περιοδικού Sight & Sound για την ανάδειξη των 100 καλύτερων ταινιών όλων των εποχών. Πρόκειται για τη διαδικασία που το βρετανικό έντυπο διεξάγει κάθε δέκα χρόνια από το 1952, ωστόσο το Δεκέμβριο του 2022 όταν ανακοινώθηκαν τα τελευταία αποτελέσματα προκλήθηκε "ηθικός πανικός" μεταξύ κάποιων σινεφίλ, καθώς στο νούμερο ένα αναδείχθηκε το φεμινιστικό αριστούργημα "Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles" της Σαντάλ Άκερμαν.

Στο ενδιάμεσο, το Sight & Sound άρχισε να δημοσιεύει κάθε λίστα ξεχωριστά που έλαβε από σκηνοθέτες, ηθοποιούς και λοιπά ενεργά μέλη της βιομηχανίας, έτσι έλαβε σειρά και εκείνη της Σουίντον. Η σπουδαία ερμηνεύτρια που έχει συνεργαστεί με δεκάδες ογκόλιθους του σινεμά, προχώρηρησε σε εκλεκτικές πλην εν πολλοίς ασφαλείς επιλογές, από τις οποίες φυσικά δε λείπει το "Jeanne Dielman". Ας δούμε παρακάτω τι διάλεξε...

Οι καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από την Τίλντα Σουίντον:

1. A Matter Of Life And Death (Μάικλ Πάουελ & Έμερικ Πρεσμπέργκερ, 1946)
2. Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου (Άλφρεντ Χίτσκοκ, 1958)
3. Οι Διακοπές του Κυρίου Ιλό (Ζακ Τατί, 1953)
4. Να Ζει Κανείς ή Να Μη Ζει; (Ερνστ Λιούμπιτς, 1942)
5. Walkabout (Νίκολας Ρεγκ, 1971)
6. Ταξίδι στην Ιταλία (Ρομπέρτο Ροσελίνι, 1954)
7. Ο Πορτοφολάς (Ρομπέρ Μπρεσόν, 1959)
8. Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles (Σαντάλ Άκερμαν, 1975)
9. My Neighbour Totoro (Χαγιάο Μιγιαζάκι, 1988)
10. La Dolce Vita (Φεντερίκο Φελίνι, 1960)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.