Ο Κώστας Γαβράς στο 10ο Φεστιβάλ Χανίων

Η επίσκεψη του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη στην Κρήτη είναι το highlight του φετινού, εξαιρετικά πετυχημένου σινε-θεσμού.

Gavras

Χωρίς να αναβάλλει διοργάνωση ή να αναγκαστεί να περιοριστεί στο on line, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έφτασε αισίως στη δέκατη χρονιά του, εγκαινιάζοντας την Τετάρτη 19/10 το πλούσιο πρόγραμμά του με μια λιτή τελετή και την προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου "1922", παρουσία του διευθυντή φωτογραφίας της Νίκου Καβουκίδη. Από την επόμενη κιόλας μέρα το πρωί εκατοντάδες παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου κατέκλυσαν τις δυο αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου της πόλης για να παρακολουθήσουν προβολές, εκθέσεις, masterclasses και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του φεστιβάλ. Βρεθήκαμε ανάμεσα σε μαθητές που μπαινόβγαιναν στις αίθουσες, συζητήσαμε μαζί τους  και παρακολουθήσαμε παρέα την ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας "Το βλέμμα της αιωνιότητας" του Ηλία Μπουργιώτη, συνεργάτη του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Είναι πραγματικά αξιέπαινη η επίμονη προσπάθεια της διοργάνωσης να συνδέσει σινεμά κι εκπαίδευση, προετοιμάζοντας τους αυριανούς σινεφίλ με διασκεδαστικό, άμεσο τρόπο, ο οποίος αντανακλά στις ενθουσιώδεις αντιδράσεις τους.

Sxoleia
Πρωινή προβολή αποκλειστικά για μαθητές σχολείων.

Το απόγευμα ξεκινούν οι προβολές του επισήμου προγράμματος, γεμίζοντας μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα – όπως έγινε με το ντοκιμαντέρ "Μάρκος" του Νίκου Σκαρέντζου, πάνω στη ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη – τις αίθουσες, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις οι οποίες ακολουθούν με τους παρόντες δημιουργούς. Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες, αλλά και συγκινητικές, ήταν αυτή με τους Γιάννη Σολδάτο και Αντώνη Κόκκινο που συνυπογράφουν το σινεφίλ "Θ. Αγγελόπουλος – Ν. Παναγιωτόπουλος: Ο Καθένας με τη Μουσική του", πολύτιμο ντοκουμέντο διαλόγου ανάμεσα στους δυο κορυφαίους σκηνοθέτες μας, το οποίο προβλήθηκε σε πανελλήνια πρεμιέρα και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος. Η ΟΚΛΕ πραγματοποίησε από τις 21-23/10 στα Χανιά το 35ο συνέδριό της, στο οποίο έγιναν τοποθετήσεις πάνω στο θέμα "Ο κινηματογράφος στην εκπαίδευση" (τομέας στον οποίο εστιάζει μόνιμα το φεστιβάλ).

Το αδιαχώρητο έγινε  φυσικά και στην κυριακάτικη προβολή του "Αμήν" του Κώστα Γαβρά, τιμώμενου προσκαλεσμένου της διοργάνωσης, ο οποίος συνομίλησε κατόπιν με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Ματθαίο Φραντζεσκάκη, ενώ δεκάδες θεατές που δεν χώρεσαν στην αίθουσα παρακολούθησαν τη συνέντευξη-εξομολόγηση-masterclass (μέσω γιγαντοοθόνης) καθισμένοι σε καρέκλες στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου! Ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης του "Ζ" μάγεψε το κοινό με το χιούμορ, τη γλυκύτητα και την απλότητά του, μιλώντας για το ξεκίνημά του από την ορεινή Αρκαδία, για το πάθος του να ακούει και να διηγείται ιστορίες, σχολιάζοντας την κατάσταση του σύγχρονου σινεμά, αλλά και μιας Ευρώπης μπροστά σε ολοένα και αυξανόμενες απειλές – από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την εκλογική άνοδο της ακροδεξιάς. Την προηγούμενη μέρα ο Κώστας Γαβράς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου η οποία επίσης κάλυψε κινηματογραφικά, καλλιτεχνικά, πολιτικά, αλλά και προσωπικά θέματα, με τον ίδιο να τονίζει πως για να προχωρήσεις σε μια ταινία είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης μιας συναρπαστικής ανθρώπινης ιστορίας. Αυτή θα μεταφέρει και θα ενσωματώσει τις ιδέες σου για κάποιο επείγον κοινωνικοπολιτικό ζήτημα που σε απασχολεί, μιας και ο κινηματογράφος δεν είναι επαναστατικό μανιφέστο, μα τέχνη για να αφηγείσαι ιστορίες που πρώτα θα συγκινήσουν τους θεατές και κατόπιν θα τους κάνει να σκεφτούν.

Gavras1
Ο Κώστας Γαβράς συνομιλεί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Ματθαίο Φραντζεσκάκη αμέσως μετά την προβολή του "Αμήν".

Οι προβολές συνεχίζονται μέχρι και το Σάββατο 29/10, οπότε θα απονεμηθούν τα βραβεία και θα προβληθούν οι μαθητικές ταινίες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του φεστιβάλ 2021-22. Γιατί το φεστιβάλ δεν σταματάει να δουλεύει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου με τους μαθητές των σχολείων της ευρύτερης περιοχής, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν όχι μόνο να βλέπουν, αλλά και να κάνουν σινεμά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.