Οι 20 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε ως το τέλος της χρονιάς

Όλα τα κινηματογραφικά must-see μέχρι το φινάλε του 2022.

bones_and_all_prosexos «Bones and All»

Καθώς απομένουν κάτι λιγότερο από δύο μήνες πριν το τέλος του 2022, συγκεντρώνουμε σε μία λίστα τις 20 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στους κινηματογράφους το επόμενο διάστημα. Ανακαλύψτε παρακάτω τα πολυαναμενόμενα blockbuster, τις ελληνικές ταινίες και τους συζητημένους φεστιβαλικούς τίτλους που υπόσχονται ένα δυναμικό φινάλε στη χρονιά.

Νοέμβριος

"Άμστερνταμ" (Ντέιβιντ Ο. Ράσελ)
Λουσάτη παραγωγή που συνδυάζει το μυστήριο και το σινεμά εποχής, η νέα ταινία του υποψήφιου για 5 Όσκαρ Ντέιβιντ Ο. Ράσελ ("The Fighter", "Οδηγός Αίσιοδοξίας") τοποθετείται στις ΗΠΑ των '30s και αφορά τρεις φίλους που κατηγορούνται άδικα για φόνο. Στην προσπάθειά τους να αποδείξουν την αθωότητά τους, όμως, ανακαλύπτουν μια αδιανόητη πλεκτάνη. Στη διανομή βρίσκουμε μια σειρά πρωτοκλασάτων ηθοποιών όπως οι Κρίστιαν Μπέιλ, Μάργκο Ρόμπι, Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον και Άνια Τέιλορ-Τζόι.

"Απέραντη Αγάπη" (Εμανουέλε Κριαλέζε)
Η Πενέλοπε Κρουζ πρωταγωνιστεί στο ιταλικό δράμα που αφηγείται μια συναισθηματικά έντονη ιστορία. Στη Ρώμη της δεκαετίας του '70, μια νέα οικογένεια μετακομίζει σε ένα από τα εντυπωσιακά νεόκτιστα κτήρια της πρωτεύουσας. Ωστόσο, οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται σε κρίση. Οι δύο γονείς έχουν πάψει να είναι ερωτευμένοι, αλλά νιώθουν υποχρεωμένοι να μείνουν μαζί για χάρη των τριών παιδιών τους. Η μητέρα, τότε, αποφασίζει να έρθει πιο κοντά με εκείνα, θέλοντας να αφιοσωθεί στην ανατροφή τους ώστε να νιώσει περισσότερη θαλπωρή. Όμως η ρουτίνα τους πρόκειται να ανατραπεί, όταν η μεγαλύτερη κόρη αρχίσει να συστήνεται στη νέα γειτονιά τους ως αγόρι.

"Κορσές" (Μαρί Κρόιτσερ)
Ταινία που ξεχώρισε στο φεστιβάλ των Κανών αποσπώντας βραβείο ερμηνείας για τη Βίκι Κριπς ("Αόρατη Κλωστή") στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, αφορά ένα πολύ γνώριμο σε όλους βασιλικό πρόσωπο. Συγκεκριμένα την αυτοκράτειρα Σίσσυ, την οποία βλέπουμε στην ταινία όταν κλείνει τα 40 το 1877 και θεωρείται προχωρημένης ηλικίας. Προσπαθεί να διατηρήσει την αψεγάδιαστη δημόσια εικόνα της, σφίγγοντας όλο και πιο πολύ τον κορσέ της. Αν και ο ρόλος της έχει περιοριστεί σε εθιμοτυπικά καθήκοντα, η δίψα της για μάθηση και ζωή, την κάνει όλο και πιο ανήσυχη. Ταξιδεύει από τη Βιέννη στην Αγγλία και τη Βαυαρία, επισκέπτεται πρώην εραστές και παλιούς φίλους, αναζητώντας τον ενθουσιασμό της νιότης. Η Σίσσυ επαναστατεί ενάντια στην υπερβολική εικόνα του εαυτού της, καταστρώνοντας ένα σχέδιο για να προστατεύσει την κληρονομιά της.

"Το Μενού" (Μαρκ Μάιλοντ)
Ένα από τα σουξέ των πρόσφατων 28ων "Νυχτών Πρεμιέρας", το "Μενού" συνδυάζει υψηλή γαστρονομία, αγωνία και τρόμο. Οι Άνια Τέιλορ-Τζόι και Νίκολας Χουλτ υποδύονται ένα ζευγάρι που επισκέπτεται ένα τρομερά εκλεπτυσμένο εστιατόριο το οποίο βρίσκεται σε ένα απομονωμένο νησί. Εκεί τους υποδέχεται ένας εκκεντρικός σεφ (Ρέιφ Φάινς), ο οποίος τους έχει ετοιμάσει ένα ειδικά σχεδιασμένο μενού με πολλές γευστικές εκπλήξεις...

"Όσα Φέρνει η Ζωή" (Μάικλ Μόρις)
Ο υποψήφιος για Έμι για τη σπουδαία σειρά "Better Call Saul" και εξαιρετικά έμπειρος τηλεοπτικά Μάικλ Μόρις, πραγματοποιεί με αξιώσεις το κινηματογραφικό ντεμπούτο του εμπνευσμένος από μια αληθινή ιστορία. Πρόκειται για την περίπτωση μιας μητέρας από το Τέξας η οποια κερδίζει το λαχείο, αλλά όσο αιφνιδιαστικά τα κατάφερε τόσο γρήγορα εξαφάνισε τα χρήματα που απέκτησε. Λίγα χρόνια μετά προσπαθεί να πάρει ξανά τα ηνία της ζωής της, με τις υποκριτικά φανταστική ηθοποιό Αντρέα Ράιζμποροου ("Mandy") και την οσκαρική Άλισον Τζάνεϊ ("Εγώ, η Τόνια") να κρατούν τους πρώτους ρόλους.

"Bardo: False Chronicle of a Handful of Truths" (Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου)
Ο πάντα εξεζητημένος και κάτοχος πέντε Όσκαρ δημιουργός από το Μεξικό, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου ("Η Επιστροφή", "Χαμένες Αγάπες"), σκαρφίζεται ένα ακόμα φιλόδοξο πρότζεκτ, αυτήν τη φορά με πρωταγωνιστή ένα δημοσιογράφο. Ο λόγος για το Σιλβέιρο, ο οποίος πρόκειται να λάβει ένα βραβείο για την προσφορά του στη δημοσιογραφία και τα ντοκιμαντέρ, έτσι είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει το σπίτι του στο Λος Άντζελες και να επιστρέψει στην πατρίδα του, το Μεξικό. Το ταξίδι θα πάρει μια βαθιά υπαρξιακή και οριακή τροπή, καθώς ο Σιλβέιρο θα έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν του, κάτι που τον οδηγεί στα άκρα.

"Black Panther: Wakanda Forever" (Ράιαν Κούγκλερ)
Τέσσερα χρόνια μετά το εμβληματικό για το είδος "Black Panther" και δύο από την πρόωρη απώλεια του πρωταγωνιστή της ταινίας Τσάντγουικ Μπόουζμαν, η επιστροφή στη Γουακάντα προβλέπεται εντυπωσιακή και συναισθηματικά φορτισμένη. Καθώς στο σίκουελ ο λαός του βασιλιά Τ'Τσάλα πενθεί το θάνατό του, την ώρα που νέες μοχθηρές δυνάμεις διεκδικούν μια θέση στο θρόνο του.

"Bones and All" (Λούκα Γκουαντανίνο)
Πέντε χρόνια μετά το λαοφιλές "Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου", ο Λούκα Γκουαντανίνο επανενώνεται με το σταθερά ανερχόμενο Τιμοτέ Σαλαμέ σε μια ταινία που συνδυάζει στοιχεία horror με το ρομάντζο. Ο ηθοποιός υποδύεται ένα τυχοδιώκτη που ζει εν κινήσει στους δρόμους των ΗΠΑ. Σε μια από τις διαδρομές του γνωρίζει μια κοπέλα (η βραβευμένη στη Βενετία Τέιλορ Ράσελ) η οποία έχει μία παράξενη επιθυμία: να τρώει τους ανθρώπους που την αγαπούν.

"Dodo" (Πάνος Χ. Κούτρας)
Λίγους μήνες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Κανών, το "Dodo", η νέα ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα ("Στρέλλα") καταφτάνει στις ελληνικές αίθουσες. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η Μαριέλλα και ο Παύλος είναι ένα ευκατάστατο ζευγάρι το οποίο βλέπει τη σχέση του να βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Στην πολυτελή βίλα που ζουν, στα προάστια της Αθήνας, ετοιμάζονται για το γάμο της κόρης τους μαζί με ένα πλούσιο κληρονόμο. Εκεί, εμφανίζεται ξαφνικά ένα ντόντο, ένα είδος εξωτικού πουλιού που ήταν εξαφανισμένο για 300 χρόνια, το οποίο φέρνει τα πάνω κάτω. Στο "Dodo" πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Σμαράγδα Καρύδη, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Τζεφ Μοντάνα, Νίκος Γκέλια, Άγγελος Παπαδημητρίου και Πολύδωρος Βογιατζής.

"The Fabelmans" (Στίβεν Σπίλμπεργκ)
Η 34η ταινία στη σπουδαία φιλμογραφία του καθολικού κινηματογραφικού παραμυθά Στίβεν Σπίμπλεργκ, ίσως τον φέρει ξανά μεταξύ των οσκαρικών φαβορί μετά και την κυριαρχία της στο φεστιβάλ του Τορόντο. Ένα ακόμα ατού, το γεγονός πως το "Fabelmans" αποτελεί μια ημι-αυτοβιογραφία του Σπίλμπεργκ και ταυτόχρονα ένα γράμμα αγάπης στο σινεμά. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία αφορά το 16χρονο Σάμι Φέιμπελμαν (Γκάμπριελ ΛαΜπελ) ο οποίος φιλοδοξεί όταν μεγαλώσει να γίνει σκηνοθέτης. Τη μητέρα του υποδύεται η τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ Μισέλ Γουίλιαμς και τον πατέρα του ο φρέσκος από την επιτυχία του "Batman" Πολ Ντάνο. Το καστ συμπληρώνουν οι Σεθ Ρόγκεν και Τζουντ Χιρς, ενώ τη μουσική συνθέτει ο εμβληματικός Τζον Γουίλιαμς. Στο σενάριο ο Σπίλμπεργκ συνεργάζεται με το βραβευμένο με Πούλιτζερ Τόνι Κούσνερ, με τον οποίο στο παρελθόν έχουν ενώση ξανά τις δυνάμεις τους στα "Λίνκολν" και "Μόναχο".

"Pinocchio" (Γκιγιέρμο ντελ Τόρο & Μαρκ Γκούσταφσον)
Η μία από τις δύο μεταφορές του γνωστού παραμυθιού που αναμένονται φέτος, η άλλη δια χειρός Ρόμπερτ Ζεμέκις για την Disney, θα έχει τη μορφή stop-motion animation και στοιχεία μιούζικαλ. Πρόκειται για την εκδοχή που σκαρφίστηκε ο οσκαρικός Γκιγιέρμο ντελ Τόρο ("Η Μορφή του Νερού", "Ο Λαβύρινθος του Πάνα") και διαθέτει αρκετές εκπλήξεις. Το "Πινόκιο" του ντελ Τόρο τοποθετείται κατά τη διάρκεια της φασιστικής εξουσίας του Μπενίτο Μουσολίνι, δηλαδή στην Ιταλία της δεκαετίας του '30, όταν η κούκλα του Τζεπέτο ζωντανεύει και ξεκινά να κάνει ένα σωρό σκανταλιές και τη φέρνουν ενάντια στο δημιουργό της. Αξίζει να Μαζί με το Μεξικανό τη σκηνοθεσία συνυπογράφει ο βραβευμένος με Έμι Μαρκ Γκούσταφσον ("Claymation Easter"), ενώ τις φωνές τους χαρίζουν πρωτοκλασάτοι σταρ όπως οι: Ντέιβιντ Μπράντλεϊ, Τίλντα Σουίντον, Κριστόφ Βαλτζ, Φιν Γουλφχαρντ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τζον Τορτούρο και Ρον Πέρλμαν.

"Vortex" (Γκασπάρ Νοέ)
Η πιο ανθρώπινη ταινία του προβοκάτορα Γκασπάρ Νοέ ("Μη Αναστρέψιμος", "Climax"), έχει απροσδόκητο πρωταγωνιστή το βετεράνο Ιταλό σκηνοθέτη Ντάριο Αρτζέντο απέναντι στη Φρανσουάζ Λεμπρούν, οι οποίοι ενσαρκώνουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που πάσχει από άνοια. Στα 142' λεπτά της ταινίας ξεδιπλώνεται τρυφερά η σχέση τους, αφήνοντας δύσκολα στο φινάλε κάποιον ασυγκίνητο.

Δεκέμβριος

"Οι Δύο Όψεις του Ξυραφιού" (Κλερ Ντενί)
Η κορυφαία Γαλλίδα σκηνοθέτρια, η οποία φέτος βρίσκεται πίσω από δύο ταινίες, νωρίτερα στη χρονιά απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας στην Μπερλινάλε, χάρη σε ένα μεθυστικό και υποβλητικό ερωτικό δράμα. Στις "Δύο Όψεις του Ξυραφιού" πρωταγωνιστούν οι Ζιλιέτ Μπινός και Βενσάν Λιντόν στο ρόλο ενός ζευγαριού το οποίο κινδυνεύει να έρθει σε ρίξη, όταν ένα μυστηριώδες πρόσωπο από το παρελθόν επιστρέφει στις ζωές τους. Η ισορροπία που δημιουργείται τότε μεταξύ τους προκαλεί εντάσεις και αλυσιδωτές αντιδράσεις.

"Κάποια Μίλησε" (Μαρία Σρέιντερ)
Η αποκάλυψη του σκανδάλου Γουάινστιν συγκλόνισε τη υφήλιο, φέρνοντας κατακλυσμιαίες αλλαγές στη βιομηχανία του κινηματογράφου και όχι μόνο. Ίσως τίποτα, όμως, δε θα συνέβαινε εάν δεν αναλάμβαναν δράση οι ρεπόρτερ των New York Times Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τούχι. Η συναρπαστική πορεία τους από την έρευνα μέχρι τη δημοσίευση των σεξουαλικών κακοποιήσεων του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν περνά τώρα στη μεγάλη οθόνη, δια χειρός της κατόχου Έμι Μαρία Σρέιντερ, της σκηνοθέτριας πίσω από την επιτυχημένη σειρά "Unorthodox". Τους ρόλους των δημοσιογράφων κρατούν οι Κάρεϊ Μάλιγκαν και Ζόι Καζάν.

"Η Λεοπάρδαλη του Χιονιού" (Μαρί Αμιγκέ & Βενσάν Μουνιέ)
Με βραβείο Σεζάρ καλύτερου ντοκιμαντέρ και μουσική των Νικ Κέιβ και Γουόρεν Έλις, η ταινία των Αμιγκέ - Μουνιέ έχει τα φόντα να αποδειχθεί ένα από τα καλύτερα φιλμ τεκμηρίωσης της χρονιάς. Η ταινία τοποθετείται στο οροπέδιο του Θιβέτ όπου βρίσκεται ένα από τα τελευταία καταφύγια της άγριας φύσης, ένα σπίτι για σπάνια ζώα. Στην τελευταία φωτογραφική αποστολή του, ο Μουνιέ παίρνει μαζί το συγγραφέα και φυσιοδίφη Σιλβέν Τεσόν, για να εξερευνήσουν κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων τις κοιλάδες του οροπεδίου, αναζητώντας μεταξύ άλλων και τη λεοπάρδαλη του χιονιού, ένα από τα πιο ακριβοθώρητα και απρόσιτα αιλουροειδή.

"Χειροπαλαιστής" (Γιώργος Γούσης)
Μπορεί δικαίως να γνωρίζει ευρεία δημοφιλία χάρη στα "Μαγνητικά Πεδία", ο Γιώργος Γούσης όμως έχει αποδείξει το ταλέντο του και στα ντοκιμαντέρ. Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά του ήταν ο μικρού μήκους "Χειροπαλαιστής", ένα απροσδόκητα ειλικρινές και ζεστό πορτρέτο του αδερφού του σκηνοθέτη, ο Παναγιώτης, ο οποίος ζει στην επαρχία και ασχολείται με το άθλημα της χειροπάλης. Ο Γούσης ανέπτυξε την ταινία σε μια άψογη μεγάλου μήκους, όπου ο απεικονίζεται η προσπάθεια του Παναγιώτη να δοκιμαστεί στο αφιλόξενο τοπίο της Αθήνας και να κυνηγήσει το όνειρό του: να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη χειροπάλη.

"Avatar: The Way of Water" (Τζέιμς Κάμερον)
Χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια, όμως, το σίκουελ στο "Avatar" είναι εδώ. Στη νέα ταινία, μεταφερόμαστε μια δεκαετία μετά τα γεγονότα της πρώτης, όταν και ξετυλίγεται η ιστορία της οικογένειας Σάλι. Δηλαδή του πεζοναύτη Τζέικ (Σαμ Γουόρθινγκτον) και της Νεϊτίρι (Ζόι Ζαλντάνα) από τη φυλή Νάβι του πλανήτη Πανδώρα και των παιδιών τους, που πρόκειται να αντιμετωπίσουν νέες απειλητικές προκλήσεις.

"I Wanna Dance with Somebody" (Κάσι Λέμονς)
Η πολύκροτη ζωή της μοναδικής ποπ σταρ Γουίτνι Χιούστον περνά στη μεγάλη οθόνη. Η μουσική βιογραφία καταγράφει την πορεία της τραγουδίστριας από κορίτσι της χορωδίας του Νιού Τζέρσι σε μια από τις πιο πολυβραβευμένες και με τις μεγαλύτερες πωλήσεις καλλιτέχνιδες όλων των εποχών. Πίσω από την κάμερα βρίσκεται η έμπειρη Κάσι Λέμονς ("Harriet"), ενώ τη Χιούστον υποδύεται η κάτοχος BAFTA Ναόμι Άκι.

"White Noise" (Νόα Μπάουμπακ)
Μετά την επιτυχημένη "Ιστορία Γάμου", ο Αμερικανός σκηνοθέτης Νόα Μπάουμπακ ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με τον Άνταμ Ντράιβερ αλλά και το Netflix που βρίσκεται στην παραγωγή του "White Noise". Η ταινία αποτελεί διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Ντον ΝτεΛίλο και περιστρέφεται γύρω από τις απέλπιδες προσπάθειες μιας οικογένειας να συμφιλιωθεί με τα ανεξήγητα φαινόμενα της ζωής, το μυστήριο του θανάτου και την αδυναμία να επιτευχθεί η ευτυχία. Εκτός από τον Ντράιβερ, με τον Μπάουμπακ συνεργάζεται και πάλι η πρωταγωνίστρια του "Frances Ha" και εξαιρετική σκηνοθέτρια Γκρέτα Γκέργουιγκ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.