Planet G(reece) #5: Ο κόσμος του ήχου στον κινηματογράφο

Η Χριστίνα Πιτούλη και ο Γιάννης Αντύπας εξερευνούν στο εργαστήριο του Exile Room πώς ο ήχος μπορεί να βοηθήσει στην αφήγηση μιας ιστορίας.

Planet G(reece) #3

Το Exile Room διοργανώνει ένα ακόμη workshop που απευθύνεται σε εφήβους, ηλικίας από 13 μέχρι 19 ετών, και θα πραγματοποιηθεί μέσα από τέσσερεις τετράωσες συναντήσεις (5, 12, 19 & 26 Noεμβρίου). Σε αυτό το εργαστήριο, η ηχολήπτρια και σκηνοθέτης Χριστίνα Πιτούλη και ο ηχολήπτης Γιάννης Αντύπας θα εξερευνήσουν με τους συμμετέχοντες τον κόσμο του ήχου στον κινηματογράφο. Πώς ο ήχος μπορεί να μας βοηθήσει να πούμε την ιστορία μας; Πώς μπορούμε να της δώσουμε ατμόσφαιρα, ρυθμό, αφήγηση μέσω του ήχου; Μέσα από διάφορες πρακτικές ασκήσεις, θα μάθουμε να ακούμε, να ηχογραφούμε και να παίρνουμε δημιουργικές αποφάσεις για να εκφραστούμε. Θα χωριστούμε σε ομάδες, και η κάθε μία θα αναλάβει να ντύσει με ήχους την ίδια βουβή ιστορία και έτσι να την κάνει διαφορετική: τρομακτική, λυπητερή, αστεία ή ρομαντική. Οι ηχογραφήσεις των παιδιών, καθώς και η εκπαιδευτική διαδικασία, θα μεταμορφωθούν σε μια μικρού μήκους ταινία.

Ο μέντορας του εργαστηρίου θα πάρει του συμμετέχοντες στο στούντιο και θα δείξει τι σημαίνει να γράφεις μουσική για κινηματογράφο. Από πού εμπνέεται; Πρέπει να ξέρει να παίζει πολλά μουσικά όργανα; Έχει τελικά λεφτά o χώρος της μουσικής; Η συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτεί κινηματογραφικές γνώσεις, ενώ ο εξοπλισμός –εκτός από τα κινητά σας– παρέχεται από το Exile Room. Η μικρού μήκους ταινία που θα προκύψει από το εργαστήριο θα μονταριστεί και θα δημοσιευτεί σε διάστημα ενός μήνα μετά τη λήξη του εργαστηρίου. Η διδασκαλία θα γίνει στα ελληνικά, ενώ θα υπάρχει διερμηνέας για επιπλέον γλώσσες.

Η Χριστίνα Πιτούλη εργάζεται ως σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ, διευθύντρια παραγωγής, μοντέζ και ηχολήπτρια. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της, "Bref" (2013), προβλήθηκε σε περισσότερα από 35 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι υπεύθυνη παραγωγής των μουσικών εκδηλώσεων της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Γιάννης Αντύπας σπούδασε ηχοληψία και από το 1998 εργάζεται στον κινηματογράφο και την τηλεόραση σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, art videos και διαφημιστικά. Είναι συν-ιδρυτής της CINEMATHESIS με σκοπό την ένταξη του κινηματογράφου στον πυρήνα της εκπαίδευσης. Έχει εργαστεί σε video art projects σε συνεργασία με φορείς όπως το Μουσείο Μπενάκη, ΕΜΣΤ, Biennale, NEON organisation, Λυρική Σκηνή κ.α., ενώ έχει επίσης ηχογραφήσει και επιμεληθεί audiobooks και ραδιοφωνικά σποτ θεατρικών παραστάσεων.

Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν στα εργαστήρια τις εξής θεματικές: ανθρώπινα δικαιώματα, κινηματογράφος μικρού μήκους, ΜΜΕ, μουσική, νέοι και παιδιά. Το εργαστήριο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώστε τη φόρμα εδώ.

Για πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το e-mail workshops.exile@gmail.com ή το τηλέφωνο 210 3223395 (ώρες 12-5μμ).

Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια, οι ανήλικοι έως 17 ετών είναι απαραίτητο να προσκομίσουν:
– ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά του Covid 19, τουλάχιστον 14 μέρες πριν το εργαστήριο
– ή πιστοποιητικό νόσησης
– ή αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ τελευταίου 24ώρου

Οι συμμετέχοντες από 18 ετών και άνω θα πρέπει να προσκομίσουν:
– ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά του Covid 19, τουλάχιστον 14 μέρες πριν το εργαστήριο
– ή πιστοποιητικό νόσησης

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.