Νέα Τάξη

2,5

Βραβευμένο στη Βενετία θρίλερ με στοιχεία φαντασίας και πικρής πολιτικής αλληγορίας. Σκληρή και θαρραλέα η ιδεολογική κριτική του, αμήχανα αντισυμβατική η ανάπτυξη μιας πλοκής που χρειαζόταν καθαρότερη κινηματογραφική προσέγγιση.

Nea_taxi

Τολμηρός σκηνοθέτης ο οποίος δοκιμάζει συχνά τις αντοχές των θεατών του (πάρτε για παράδειγμα τα φινάλε των "Μετά τη Λουτσία" και "Το Χρονικό Μιας Αθωότητας"), ο Μεξικανός Μισέλ Φράνκο μπορεί να διαφοροποιεί διακριτικά από ταινία σε ταινία το αφηγηματικό του στιλ, παραμένει όμως προσηλωμένος στη μελέτη των βίαιων, καταπιεσμένων ανθρώπινων συμπεριφορών. Κοινωνικά προσανατολισμένος, σχολιάζει τους ψυχολογικούς, οικογενειακούς και ταξικούς δεσμούς που παγιδεύουν τους χαρακτήρες του σε διαδοχικά αδιέξοδα, ωθώντας τους τις περισσότερες φορές σε απελπισμένα, ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα.

Στη "Νέα Τάξη", η οποία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο προπέρσινο Φεστιβάλ Βενετίας, ο Φράνκο διευρύνει τη ματιά του σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο και αντιπαραθέτει τις προσωπικές περιπέτειες των ηρώων του με εκείνες ενός ολόκληρου κράτους σε χαοτική αναταραχή. Έτσι, ένας γάμος της υψηλής μεξικανικής κοινωνίας διακόπτεται από την εισβολή οργισμένων διαδηλωτών, τη στιγμή κατά την οποία κηρύσσεται στη χώρα στρατιωτικός νόμος και οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την εξουσία. Κι ενώ στην πολυτελή βίλα όπου λαμβάνει χώρα η δεξίωση οι ένοπλοι εισβολείς σκορπούν τον τρόμο, σκοτώνοντας, ληστεύοντας και καταστρέφοντας, η νεαρή, πλούσια, μα καλόκαρδη νύφη οδηγεί στους δρόμους της εξεγερμένης πόλης, προσπαθώντας να φτάσει στο σπίτι ενός πρώην υπαλλήλου της οικογένειας, η γυναίκα του οποίου χρειάζεται επειγόντως εγχείρηση.


Η ταινία εμποτίζει με στοιχεία φαντασίας και πικρής πολιτικής αλληγορίας την πλοκή ενός θρίλερ με βίαια ξεσπάσματα, σασπένς και σεναριακές ανατροπές. Η εικόνα ενός Μεξικού σε εμφύλια διαμάχη είναι πειστικότατη, οι χαρακτήρες διαθέτουν την απαραίτητη αληθοφάνεια, αλλά ο Φράνκο επιλέγει μια αντισυμβατική, δραματουργικά "πειραγμένη" προσέγγιση της αγωνιώδους ιστορίας του. Θέλοντας να υπογραμμίσει τη σκληρή και θαρραλέα ιδεολογική κριτική του, αποδομεί εκβιαστικά την αφηγηματική συνοχή, μετατοπίζει διαρκώς το νοηματικό κέντρο βάρος του φιλμ, τονίζει λεπτομέρειες (όπως η παρουσία ή απουσία του πράσινου χρώματος) και αδιαφορεί για τις εκούσιες διηγηματικές ελλείψεις. Τα ταξικά αδιέξοδα ξεπροβάλλουν ξεκάθαρα και οι αγαθές προθέσεις συντρίβονται με κρότο, αλλά όσο τολμηρό, άλλο τόσο αμήχανο αποδεικνύεται το τελικό κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

Μεξικό, Γαλλία. 2020. Διάρκεια: 86΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Νέα Τάξη

Nuevo Orden / New Order
2,5
  • Πολιτικό Θρίλερ
  • 2021
  • Διάρκεια: 86 '
  • Μισέλ Φράνκο

Ένας γάμος της υψηλής μεξικανικής κοινωνίας διακόπτεται από την εισβολή οργισμένων διαδηλωτών, τη στιγμή κατά την οποία στη χώρα κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος και οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την εξουσία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
10/05/2024

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.