Φως στο Σκοτάδι

3

Συναισθηματικός όσο και ρεαλιστής, ο Άφλεκ χτίζει αργά ένα δράμα υπόγειας έντασης με αναμενόμενες αλλά καλοδιατυπωμένες κινηματογραφικά απαντήσεις πάνω στις αντιθέσεις ηλικιακής ωριμότητας και συναισθηματικής αθωότητας, αρσενικών και θηλυκών αναγκών, ατομικών επιθυμιών και κοινωνικών ευθυνών.

Φως στο Σκοτάδι

Λίγα πράγματα χωρίζουν τη σεναριακή ιδέα, την εικονογραφία αλλά και τη φιλοσοφική θεματική της δεύτερης σκηνοθετικής προσπάθειας του οσκαρικού ηθοποιού Κέισι Άφλεκ από τον «Δρόμο» του Τζον Χίλκοουτ, διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κόρμακ ΜακΚάρθι. Και στις δύο ταινίες ένας πατέρας με το παιδί του προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο χωρίς κανόνες, μόνο που εδώ η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη ένα σκοτεινότερο μέλλον: πριν από μία δεκαετία μια πανδημία είχε αφανίσει σχεδόν όλο τον γυναικείο πληθυσμό, έτσι ο πατέρας της Ραγκ είναι υποχρεωμένος να κινείται ανάμεσα στους επιζώντες χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το φύλο της έφηβης κόρης του.

Ο Άφλεκ αξιοποιεί αργά και υπομονετικά το εύρημά του (υπογράφει και το σενάριο), φέρνοντας σε αντιπαράθεση, κυρίως μέσα από μια σειρά συζητήσεων, ηλικιακή ωριμότητα και συναισθηματική αθωότητα, αρσενικές και θηλυκές ανάγκες, ατομικές επιθυμίες και κοινωνικές ευθύνες. Σε έναν κόσμο χωρίς αξίες όμως με τι τρόπο όλα αυτά αναγνωρίζονται, διαχωρίζονται και μπαίνουν σε προτεραιότητα; Το αγωνιώδες και αναπάντεχα βίαιο φινάλε δίνει τις αναμενόμενες αλλά καλοδιατυπωμένες κινηματογραφικά απαντήσεις.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Φως στο Σκοτάδι

Light of my Life
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 119 '
  • Κέισι Άφλεκ

Μία δεκαετία ύστερα από μια πανδημία που έχει αφανίσει σχεδόν όλο τον γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη ένας άντρας προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα μετα-αποκαλυπτικό κόσμο χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το φύλο της έφηβης κόρης του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.