Επαφή

2

Πέντε καλοσκηνοθετημένες, αλλά θεατρικής σύλληψης μικρού μήκους συνθέτουν μια κοινωνική τοιχογραφία που δεν μπορεί να ξεφύγει από το εύκολο ψυχογράφημα και τις γενικόλογες, κοινότοπες επισημάνσεις.

Επαφή

Αν στην προηγούμενη ταινία του, «Σκλάβοι στα Δεσμά τους» (2008), ο Τώνης Λυκουρέσης είχε χρησιμοποιήσει το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη για να μιλήσει αλληγορικά για το νεοελληνικό παρόν του 21ου αιώνα, στην «Επαφή» επιλέγει να κάνει το ίδιο με έναν διαφορετικό τρόπο. Συνδυάζει πέντε διαφορετικές αθηναϊκές ιστορίες, οι οποίες συνδέονται μόνο χρονικά – όταν ένα γενικό μπλακ άουτ βρίσκει μια σειρά ανθρώπων εγκλωβισμένους σε ασανσέρ της πρωτεύουσας. Νεαροί ακτιβιστές, μετανάστες από διαφορετικές χώρες, μια ηλικιωμένη που αποφασίζει «να ζήσει», ένα ζευγάρι εφήβων, ένας νοσοκόμος παρέα μ’ έναν νεκρό…

Πέντε καλοσκηνοθετημένες, αλλά θεατρικής σύλληψης μικρού μήκους συνθέτουν μια κοινωνική τοιχογραφία που δεν μπορεί να ξεφύγει από το εύκολο ψυχογράφημα και τις γενικόλογες, κοινότοπες επισημάνσεις. Οι κινηματογραφικές αδυναμίες μιας σπονδυλωτής ταινίας φανερώνονται εδώ στην καθαρότερη μορφή τους, με την κάθε μια από τις ιστορίες να παγιδεύεται στη μικρή της διάρκεια και να καταλήγει είτε απλοϊκή, είτε διδακτική, είτε μελοδραματική. Ο Λυκουρέσης εκμεταλλεύεται αφηγηματικά την κλειστοφοβική αίσθηση και την ένταση του εγκλωβισμού, αλλά ως σεναριογράφος μένει προσκολλημένος στο αυτονόητο και το χιλιοειπωμένο.

Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: FILMCENTER ΤΡΙΑΝΟΝ.

Περισσότερες πληροφορίες

Επαφή

2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 89 '
  • Τώνης Λυκουρέσης

Ένα γενικό μπλακ άουτ βρίσκει διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους εγκλωβισμένους σε ασανσέρ της Αθήνας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
11/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.