Μαίρη Σέλλεϋ

2

Κουστουμαρισμένη βιογραφία, που διαθέτει ρυθμό και σφρίγος, δεν μπορεί όμως να αποκολληθεί από τη στερεότυπη, ακαδημαϊκή αφήγηση, τις απλοϊκές μελοδραματικές λύσεις και τις εύκολες φεμινιστικές κορόνες.

Μαίρη Σέλλεϋ

Εισβάλλοντας δυναμικά στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα ως η πρώτη σκηνοθέτις από τη Σαουδική Αραβία, η Χάιφα Αλ-Μανσούρ ξεκίνησε την καριέρα της με μια ιστορία γυναικείας χειραφέτησης («Το Απαγορευμένο Ποδήλατο») και προχωρά με άλλη μία. Αγγλόφωνη αυτήν τη φορά, και μάλιστα βιογραφία εποχής, η οποία έχει ως ηρωίδα τη συγγραφέα του γοτθικού λογοτεχνικού αριστουργήματος «Φρανκενστάιν».

Η ταινία συναντά τη Μέρι Γουόλστονκραφτ-Γκόντγουιν στα δεκάξι της χρόνια, όταν ερωτεύεται τον παντρεμένο, ανερχόμενο τότε ποιητή Πέρσι Σέλεϊ κι έρχεται σε σύγκρουση με τον διανοούμενο και πολιτικά φιλελεύθερο πατέρα της. Θα εγκαταλείψει την Αγγλία και θα ζήσει μια προσωπική τραγωδία, ταλαιπωρούμενη διαρκώς από την παθιασμένη σχέση της με τον Σέλεϊ, την οποία η Αλ-Μανσούρ θεωρεί καταλύτη της πολλαπλής –συναισθηματικής, ιδεολογικής και λογοτεχνικής– ενηλικίωσής της.

Μαίρη Σέλλεϋ - εικόνα 1

Η πορεία αυτή μέχρι την (ανώνυμη) πρώτη έκδοση του «Φρανκενστάιν» περιγράφεται με ρυθμό και σφρίγος, χωρίς όμως να μπορέσει να αποκολληθεί από τη στερεότυπη, ακαδημαϊκή αφήγηση ενός κουστουμαρισμένου δράματος. Η επιμονή στη φεμινιστική διάστασή του εμποδίζει μια βαθύτερη φιλοσοφική και πολιτική προσέγγιση της αξίας του εμβληματικού μυθιστορήματος, ενώ μια σειρά από απλοϊκές μελοδραματικές λύσεις υποβιβάζει τις αντιθέσεις μιας ιστορικής εποχής (ρομαντισμός - τεχνολογία, χριστιανική - φιλελεύθερη ηθική, θεϊκό - ανθρώπινο δίκαιο) σε φτηνές αντιπαραθέσεις ψυχολογικού τύπου.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαίρη Σέλλεϋ

Mary Shelley
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 120 '
  • Χάιφα Αλ-Μανσούρ

Η περιπετειώδης ερωτική σχέση της νεαρής Μέρι Γουόλστονκραφτ-Γκόντγουιν με τον διάσημο ποιητή Πέρσι Σέλεϊ και η συγγραφή του γοτθικού λογοτεχνικού αριστουργήματος «Φρανκενστάιν».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
11/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.