Οικογενειακός Φίλος

2,5

Τρυφερή και κομψή συναισθηματική οδύσσεια, η διαδρομή της οποίας παραμένει μέχρι τέλους κινηματογραφικά (υπερβολικά) αθόρυβη, ακόμη και όταν αποκαλύπτει το –όχι και τόσο απρόβλεπτο– «μεγάλο μυστικό» της.

Οικογενειακός Φίλος

Τρυφερή και κομψή συναισθηματική οδύσσεια, η διαδρομή της οποίας παραμένει μέχρι τέλους κινηματογραφικά (υπερβολικά) αθόρυβη, ακόμη και όταν αποκαλύπτει το –όχι και τόσο απρόβλεπτο– «μεγάλο μυστικό» της.

Οικογενειακός Φίλος - εικόνα 1

Xαρισματικός καθοδηγητής ηθοποιών, ο Φιλίπ Λιορέ («Welcome») είναι ένας σεναριογράφος και σκηνοθέτης που εστιάζει στις μικρές, καθημερινές ιστορίες, αναδεικνύοντας από τις ανθρώπινες συμπεριφορές και τις αφηγηματικές λεπτομέρειες το οικουμενικό κομμάτι τους που μας αφορά. Όπως στην περίπτωση του Ματιέ, ενός 33χρονου Γάλλου ο οποίος δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του. Μέχρι που ένα τηλεφώνημα τον πληροφορεί πως εκείνος μόλις πέθανε στον Καναδά. Ο Ματιέ αποφασίζει να παραστεί στην κηδεία του, να συναντήσει τα δύο ετεροθαλή αδέρφια του, των οποίων την ύπαρξη αγνοούσε (εκείνα ακόμη δεν γνωρίζουν τη δική του), και να μάθει την αλήθεια για το άγνωστο παρελθόν του. Το ταξίδι στο Μόντρεαλ είναι για τον Παριζιάνο ήρωα η μετάβαση σε έναν καινούργιο, οικείο (γαλλόφωνο) μα και ταυτόχρονα άγνωστο κόσμο, στον οποίο επιθυμεί ενδόμυχα να δραπετεύσει, καθώς τίποτα δεν τον δένει –παθιασμένα– με τον παλιό.

Όσο κι αν διατηρεί καλές σχέσεις με τον γιο και την πρώην σύζυγό του, στο παρελθόν ευελπιστεί να βρει αυτό που πραγματικά είναι, γεγονός που θα δώσει νέο νόημα στη ζωή του. Αυτό το οποίο θα συναντήσει όμως εκεί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι φανταζόταν, με τον Στεφάν Μπριζέ να τον καθοδηγεί αριστοτεχνικά και άκρως διακριτικά στη συναισθηματική του οδύσσεια ανάμεσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο και σε μερικούς άγνωστους ανθρώπους, και τα δύο γεμάτα μυστικά. Μόνο που όλη αυτή η διαδρομή παραμένει μέχρι τέλους κινηματογραφικά (υπερβολικά) αθόρυβη, ακόμη και όταν αποκαλύπτει το –όχι και τόσο απρόβλεπτο– «μεγάλο μυστικό» της, περιορίζοντας την εμβέλεια αυτού του μινιμαλιστικού, κομψού και υποψηφίου για δύο Σεζάρ ερμηνείας οικογενειακού δράματος.

Γαλλία, Καναδάς. 2016. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Οικογενειακός Φίλος

Le Fils de Jean
2,5
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 98 '
  • Φιλίπ Λιορέ

Ο 33χρονος Γάλλος Ματιέ δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του. Μέχρι που ένα τηλεφώνημα τον πληροφορεί πως εκείνος μόλις πέθανε στον Καναδά. Αποφασίζει να παραστεί στην κηδεία του, λοιπόν, να συναντήσει τα δύο ετεροθαλή αδέρφια του, των οποίων την ύπαρξη αγνοούσε, και να μάθει την αλήθεια για το άγνωστο παρελθόν του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.