Ξα μου

1,5

Προσχηματικό δράμα που ξεκινά σαν κοινωνική καταγγελία και ολοκληρώνεται σαν διαφημιστικό του ΕΟΤ για τις ομορφιές της λεβεντογέννας μεγαλονήσου.

Ξα μου

Προσχηματικό δράμα που ξεκινά σαν κοινωνική καταγγελία και ολοκληρώνεται σαν διαφημιστικό του ΕΟΤ για τις ομορφιές της λεβεντογέννας μεγαλονήσου.

Ξα μου - εικόνα 1

Σκηνοθέτις μικρού μήκους, θεατρολόγος και ηθοποιός («Το νησί»), η Ηρακλειώτισσα Κλειώ Φανουράκη εμπνέεται από την οικονομική κρίση και προσπαθεί να βρει απαντήσεις μέσα από το πορτρέτο ενός σύγχρονου Έλληνα αλλά και τις ομορφιές της Κρήτης. Κάποιες­ από αυτές βρίσκονται στον επαναπροσδιορισμό του εαυτού μας –«Ξα μου», «εξουσία μου» δηλαδή, σημαίνει «κάνω το δικό μου»– σε σχέση με το περιβάλλον και τις παραδόσεις μας, όπως αυτόν που δοκιμάζει ο Τζόνι, επιτυχημένος διευθυντής ξενοδοχείου και πατέρας τριών παιδιών. Αντιμέτωπος με την ξαφνική απόλυσή του, επιχειρεί αρχικά να αποσυρθεί στον μικρόκοσμό του. Με παρότρυνση των φίλων και της οικογένειάς του όμως δοκιμάζει να έρθει κοντά στην κρητική γη, σε ένα προσχηματικό δράμα που ξεκινάει σαν κοινωνική καταγγε­λία και ολοκληρώνεται σαν διαφημιστικό του ΕΟΤ για τις ομορφιές της λεβεντογέννας μεγαλονήσου.

Η Φανουράκη αφηγείται με ρυθμό και σωστές ανάσες, ο Γιώργος Χωραφάς έχει τον ρόλο, αλλά όλα γύρω τους δεν είναι παρά ένα ατελείωτο φολκλόρ, όπου τα πιο γραφικά στερεότυπα ενός ελληνικού παραδείσου αναπαράγονται λουσμένα στο φως, ποτισμένα στην αρμύρα και βαφτισμένα στη λεβεντιά. Μόνο οι Βροντάκηδες με τους Φορτουνάκηδες λείπουν...

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 87΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ξα μου

1,5
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 87 '
  • Κλειώ Φανουράκη

Αντιμέτωπος με την ξαφνική απόλυσή του από τη θέση του διευθυντή ξενοδοχείου, ο Τζόνι αποφασίζει να αλλάξει ριζικά τρόπο ζωής. Σκοπεύοντας να αποσυρθεί στον μικρόκοσμό του, με την παρότρυνση των φίλων και της οικογένειάς του, δοκιμάζει να έρθει κοντά στην κρητική γη και φύση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.