Μια Βόλτα στη Γαλλία

3

Οι δύο όψεις της σύγχρονης Ευρώπης συναντιούνται σε ένα επίκαιρων ιδεών και ανάλαφρων διαθέσεων road movie, με τον απολαυστικότερο Ζεράρ Ντεπαρντιέ των τελευταίων χρόνων.

Μια Βόλτα στη Γαλλία

Οι δύο όψεις της σύγχρονης Ευρώπης συναντιούνται σε ένα επίκαιρων ιδεών και ανάλαφρων διαθέσεων road movie, με τον απολαυστικότερο Ζεράρ Ντεπαρντιέ των τελευταίων χρόνων.

Μια Βόλτα στη Γαλλία - εικόνα 1

Ερμηνευτής τεραστίων δια­στάσεων, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο 69χρονος Ζεράρ Ντεπαρντιέ είναι εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες ο ηθοποιός με την ευρύτερη γκάμα ρόλων στο σύγχρονο ευρωπαϊκό σινεμά, του οποίου εξακολουθεί να αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο. Μόνο που τα τελευταία χρόνια ο απρόβλεπτος, κυκλοθυμικός σταρ αποφασίζει αραιά και πού να αφοσιωθεί σε έναν ρόλο, να τον ψάξει διεξοδικά και να τον ερμηνεύσει χωρίς εντυπωσιακές μα φτηνές μανιέρες. Μια τέτοια περίπτωση­ ήταν το «Μαμούθ» των Ντελεπίν και Κερβέρν, μια άλλη το «Welcome to New York» του Έιμπελ Φεράρα και τώρα το «Μια Βόλτα στη Γαλλία» του Ρασίντ Ντζαϊντανί. Έτσι ο αφοπλιστικός Ντεπαρντιέ αναδεικνύεται σε μεγάλη ατραξιόν της δεύτερης ταινίας του αλγερινο-σουδανικής καταγωγής δημιουργού, ο οποίος έχει δουλέψει ως οικοδόμος και κατόπιν ως σεκιουριτάς στα γυρίσματα του «Μίσους» του Ματιέ Κασοβίτς (!), διακρίθηκε ως επαγγελματίας μποξέρ, για να καταλήξει ηθοποιός­, συγγραφέας κι εντέλει σκηνοθέτης (υποψήφιος για Σεζάρ με το «Rengaine» του 2012).

Μια Βόλτα στη Γαλλία - εικόνα 2

Το «Μια Βόλτα στη Γαλλία» είναι ένα κλασικό buddy movie που παίρνει τους δρόμους προσπαθώντας να ανοίξει διάλογο ανάμεσα σε μια κομφορμιστική Γηραιά Ήπειρο, αγκυλωμένη στο παρελθόν, και μια θαρραλέα όσο και αβέβαιη Ευρώπη του αύριο, η οποία ακόμη αναζητά τον προσανατολισμό της. Τη δεύτερη εκπροσωπεί ο εικοσάχρονος ράπερ Φαρούκ, που εξαιτίας μιας­ διαμάχης με έναν αντίπαλο μουσικό αναγκάζεται να εγκαταλείψει για λίγο το Παρίσι. Ακολουθώντας τη συμβουλή του παραγωγού του, καταφεύγει στον Νότο για να συνοδεύσει τον πατέρα του τελευταίου σε ένα ταξίδι στα γαλλικά λιμάνια της Μεσογείου. Μόνο που ο κ. Ντεμουλέν, ερασιτέχνης ζωγράφος ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του σπουδαίου τοπιογράφου Κλοντ-Ζοζέφ Βερνέ και αναπαράγει τους πίνακές του, είναι ένας ξενοφοβικός, με αναχρονιστικές αντιλήψεις, που δεν νιώθει άνετα με έναν νεαρό αραβικής καταγωγής για παρέα.

Όπως και ο ήρωάς του, ο ανήσυχος Φαρούκ, ο Σαντέκ είναι ένας ευρηματικός ράπερ κι ένας ταλαντούχος νέος ηθοποιός που κοιτάζει άφοβα­ τον Ντεπαρντιέ στα μάτια. Αν και ο βετεράνος σταρ ξέρει να κλέβει τις σκηνές με τους διασκεδαστικούς αυτοσχεδιασμούς του, ο Σαντέκ λειτουργεί έξοχα ως δραματικό αντίβαρο, δεξιοτεχνικά χειριζόμενος τόσο τα έντονα ξεσπάσματα και τις τεταμένες αντιπαραθέσεις όσο και τους κυρίαρχους σε όλη την κινηματογραφική διαδρομή κωμικούς τόνους. Αποδεικνύεται πιο περίπλοκος ως χαρακτήρας από τον μάλλον μονοδιάστατα γραμμένο κ. Ντεμουλέν και όταν βγαίνει έξω από τα στερεότυπα του «εξεγερμένου» καλλιτέχνη, η ταινία κερδίζει σε φρεσκάδα και ρεαλισμό. Στοιχεία που μαζί με την πρόθεση για κοινωνικό διάλογο­ χαρίζουν μια τρυφερή ειλικρίνεια στη «Βόλτα…», η οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο πρόσφατο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας.

Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Βόλτα στη Γαλλία

Tour de France
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ρασίντ Ντζαϊντανί

Εξαιτίας μιας διαμάχης, ο εικοσάχρονος ράπερ Φαρούκ αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Παρίσι και να συνοδεύσει τον πατέρα του παραγωγού του, έναν ξενοφοβικό με ξεπερασμένες αντιλήψεις, σε ένα ταξίδι στα λιμάνια της νότιας Γαλλίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.