Επιχείρηση Ανθρωποειδές

2

Πιστή εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων, στο ύφος καλοστημένης τηλεταινίας του History Chanel.

Επιχείρηση Ανθρωποειδές

Πιστή εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων, στο ύφος καλοστημένης τηλεταινίας του History Chanel.

Επιχείρηση Ανθρωποειδές - εικόνα 1

«Hitler’s Madman» του Ντάγκλας Σερκ (1943), «Και οι Δήμιοι Παθαίνουν» του Φριτς Λανγκ (1943), «Atentat» («The Assassination») του Γίρι Σέκουενς (1964), «Operation Daybreak» του Λιούις Γκίλμπερτ (1975), «HHhH» του Σέντρικ Χιμένεζ με τους Τζακ Ο’Κόνελ, Τζέισον Κλαρκ και Ρόζαμουντ Πάικ, που θα κάνει πρεμιέρα τον ερχόμενο Μάιο. Όλες τους είναι ταινίες που περιγράφουν ή εμπνέονται από την απόπειρα δολοφονίας του διοικητή της Βοημίας και Μοραβίας Ρέινχαρντ Χάιντριχ, τρίτου στην ιεραρχία ναζί εκείνη την εποχή πίσω από τους Αδόλφο Χίτλερ και Χάινριχ Χίμλερ.

Πρόκειται για τη διάσημη όσο και παράτολμη επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Ανθρωποειδές», την οποία οργάνωσαν η τσεχοσλοβάκικη αντίσταση και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες στα τέλη του 1941, όταν οι στρατιώτες Γιαν Κούμπις (Τζέιμι Ντόρναν) και Γιόζεφ Γκάμπτσικ (Κίλιαν Μέρφι) επιστρέφουν κρυφά στη χώρα τους για να εκτελέσουν τη συγκεκριμένη αποστολή. Το διαθέσιμο προς βοήθεια ανθρώπινο δυναμικό, όμως, είναι ελάχιστο, καθώς οι αμείλικτες μέθοδοι του Χάιντριχ έχουν εξοντώσει κάθε αντιστασιακό πυρήνα. Έτσι, η επιχείρηση καθυστερεί και τελικά δρομολογείται για τις 27 Μαΐου του 1942, όταν οι Κούμπις, Γκάμπτσικ και άλλοι δυο άντρες στήνουν ενέδρα στο αυτοκίνητο του «σφαγέα της Πράγας» στο κέντρο της τσεχοσλοβάκικης πρωτεύουσας.

Επιχείρηση Ανθρωποειδές - εικόνα 2

Ως σκηνοθέτης και συνσεναριογράφος, ο Βρετανός Σον Έλις της ευφάνταστης ρομαντικής κομεντί «Cashback» (2006) μένει πιστότατος στα ιστορικά συμβάντα, δίνοντας έμφαση στους χαρακτήρες (ο Κίλιαν Μέρφι πολύ πιο ουσιαστικός από τον Τζέιμι Ντόρναν) και το χτίσιμο του σασπένς. Αναζητά την ένταση με μια νευρική κάμερα στο χέρι, η σέπια φωτογραφία αναπαριστά την εποχή με ένα μελαγχολικό τόνο και η πλοκή ξετυλίγεται με τη λογική της στρωτής, ακαδημαϊκής διήγησης. Αργεί να πάρει μπροστά, καταναλώνει πολύ χρόνο στα μετά την απόπειρα γεγονότα, αλλά το σενάριο θίγει εύστοχα τα ηθικά διλήμματα των ηρωικών πατριωτών πάνω στα απάνθρωπα γερμανικά αντίποινα, όλα στο ύφος μιας καλοστημένης, ευπρόσωπης τηλεταινίας του History Chanel.

Τσεχία, Αγγλία, Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Επιχείρηση Ανθρωποειδές

Anthropoid
2
  • Πολεμική
  • 2016
  • Διάρκεια: 120 '
  • Σον Έλις

Στα τέλη του 1941 οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και η τσεχοσλοβάκικη αντίσταση οργανώνουν τη δολοφονία του υψηλόβαθμου ναζί και «σφαγέα της Πράγας» Ρέινχαρντ Χάιντριχ, μια παράτολμη επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Ανθρωποειδές».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.