Οδύσσεια

2

Η ζωή του ωκεανολόγου, εξερευνητή, εφευρέτη και ντοκιμαντερίστα Ζακ-Ιβ Κουστό μεταφέρεται στην οθόνη ως μια οπτικά θεαματική, αλλά δραματικά ρηχή και διεκπεραιωτική σινε-βιογραφία.

Οδύσσεια

Η ζωή του ωκεανολόγου, εξερευνητή, εφευρέτη και ντοκιμαντερίστα Ζακ-Ιβ Κουστό μεταφέρεται στην οθόνη ως μια οπτικά θεαματική, αλλά δραματικά ρηχή και διεκπεραιωτική σινε-βιογραφία.

Οδύσσεια - εικόνα 1

Για μια ολόκληρη γενιά το όνομα «Ζακ-Ιβ Κουστό» ήταν συνώνυμο με το θαλάσσιο βυθό, έναν μέχρι πρότινος άγνωστο κόσμο, που μας αποκάλυψε μέσα από το φακό του ο Γάλλος οραματιστής ωκεανολόγος, εξερευνητής, εφευρέτης και ντοκιμαντερίστας (Χρυσός Φοίνικας στις Κάνες για τον «Κόσμο της Σιωπής»). Αν και ο ίδιος βρισκόταν διαρκώς μπροστά στο φακό, η ιδιωτική ζωή του διάσημου θαλασσοπόρου κρύβει­ τα δικά της μυστικά, καθώς η παγκόσμια φήμη αποκτήθηκε με το ανάλογο τίμημα και οι διαδοχικές επιστημονικές, καλλιτεχνικές και οικονομικές επιτυχίες συνοδεύτηκαν από μια σειρά μικρών και μεγάλων οικογενειακών δραμάτων.

Εκκινώντας από διάφορες βιογραφίες που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν, ο σκηνοθέτης και συν-­σεναριογράφος Ζερόμ Σαλ (του νοτιοαφρικανικού αστυνομικού «Το Ακρωτήρι της Βίας») διαλέγει να φωτίσει λοξά τον μεγάλο άντρα, κοιτάζοντάς τον κυρίως μέσα από τα μάτια του δεύτερου γιου του Φιλίπ. Του βασικού οπερατέρ των ντοκιμαντέρ του αλλά­ και μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας, που αντιπαρατέθηκε σθεναρά στον εγωιστή, αυτάρεσκο και υπολογιστή πατέρα του, οδηγώντας τον στην οικολογική συνειδητοποίηση και την απόφαση να προστατεύσει (αντί να κατακτήσει) τον πλανήτη.

Οδύσσεια - εικόνα 2

Αν στο χαρτί όμως όλα αυτά φαντάζουν συναρπαστικά και μαζί με τις απαραίτητες θεαματικές καταδύσεις στα βάθη των ωκεανών υπόσχονται ένα περιπετειώδες δράμα γεμάτο κινηματογραφικές συγκινήσεις, το αποτέλεσμα μοιάζει πιο πολύ με βουτιά στα ρηχά. Με τη νεανική ηλικία του Κουστό εκτός κάδρου, ο Σαλ ξεκινά την αφήγησή του από το 1948 και την απόφαση του ήρωα να εγκαταλείψει το ναυτικό, εφορμώντας χωρίς οικονομική βοήθεια στην περιπέτεια της υδάτινης εξερεύνησης.

Αλλά μέχρι να έρθει η –ψυχαναλυτική και ιδεολογική– σύγκρουση με τον Φιλίπ, τα γεγονότα τρέχουν παρατακτικά, με τη λογική προσεγμένης τηλεταινίας, και χωρίς δραματική κορύφωση. Ακόμη και οι γκρίζοι τόνοι με τους οποίους χρωματίζεται ο Κουστό του συμπαθούς Λαμπέρ Γουιλσόν είναι χολιγουντιανής δοσολογίας, ενώ η φύση παραμένει απ’ αρχής μέχρι τέλους πολύ πιο ενδιαφέρουσα, θεαματική και μυστηριώδης από ό,τι οι παρατηρητές της, τα παθήματα των οποίων απλώς επιπλέουν στην ήρεμη επιφάνεια.

Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Οδύσσεια

L' Odysee
2
  • Βιογραφική
  • 2016
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ζερόμ Σαλ

Η ζωή του ωκεανολόγου, εξερευνητή, εφευρέτη και ντοκιμαντερίστα Ζακ-Ιβ Κουστό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.