Ο Ενεχυροδανειστής

4

Υποψήφιο για Όσκαρ (Ροντ Στάιγκερ) κοινωνικό δράμα που εντυπωσίασε με τον τολμηρό για την εποχή του ρεαλισμό.

Ο Ενεχυροδανειστής

Ο Σολ Νάζερμαν είναι ένας Εβραίος ενεχυροδανειστής, θύμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο οποίος έχει χάσει την πίστη του στον θεό και στους ανθρώπους. Αλλά η σκληρή νεοϋορκέζικη πραγματικότητα δεν μπορεί να τον αφήσει ανεπηρέαστο, σε ένα υποψήφιο για Όσκαρ (Ροντ Στάιγκερ) κοινωνικό δράμα που εντυπωσίασε με τον τολμηρό για την εποχή του ρεαλισμό.

Ο Ενεχυροδανειστής - εικόνα 1

Με θητεία στην τηλεόραση, η οποία τον προμήθευσε με αφηγηματική δεξιοτεχνία, ο Σίντνεϊ Λιούμετ εντυπωσίασε με το δυναμισμό του κλειστοφοβικού κινηματογραφικού ντεμπούτο του «12 Ένορκοι» (1957). Λίγα χρόνια αργότερα επιβεβαίωσε τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά του με ένα κοινωνικό δράμα το οποίο δεν απέφυγε τις «ρητορικές» υπερβολές, όμως έκανε αίσθηση εκείνη την εποχή με τον τολμηρό ρεαλισμό του. Το Χάρλεμ απεικονίζεται με ντοκιμαντερίστικη ειλικρίνεια στην ιστορία του Σολ Νάζερμαν (ο υποψήφιος για Όσκαρ Ροντ Στάιγκερ), ενός κυνικού Εβραίου ενεχυροδανειστή, θύμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο οποίος έχει χάσει την πίστη του στον θεό και στους ανθρώπους.

Αλλά η σκληρή νεοϋορκέζικη καθημερινότητα δεν μπορεί να τον αφήσει ανεπηρέαστο, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την εκμετάλλευση, το έγκλημα και την αυτοθυσία. Ο Λιούμετ εναλλάσσει άφοβα εξπρεσιονιστικές και νατουραλιστικές εικόνες, αντιπαραθέτει τη ναζιστική φρίκη με τη ρατσιστική πραγματικότητα των ’60s, συνδέει το κοινωνικό στοιχείο με την τραυματισμένη ψυχολογία του ήρωα και κλείνει το μάτι σε μια χριστιανική αλληγορία (ο θυσιαζόμενος βοηθός του Σολ ονομάζεται Ζεσούς), υπογράφοντας έτσι μία από τις ριζοσπαστικότερες ταινίες του μοντέρνου αμερικανικού σινεμά.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1964. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Ενεχυροδανειστής

THE PAWNBROKER
4
  • Δραματική
  • 1964
  • Διάρκεια: 116 '
  • Σίντνεϊ Λιούμετ

Ο Σολ Νάζερμαν είναι ένας Εβραίος ενεχυροδανειστής, θύμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο οποίος έχει χάσει την πίστη του στον θεό και στους ανθρώπους. Αλλά η σκληρή νεοϋορκέζικη πραγματικότητα δεν μπορεί να τον αφήσει ανεπηρέαστο…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.