Το Μυστικό του Δικαστή

2,5

Δυο ιστορίες συναντιούνται πρωτότυπα, αλλά δραματουργικά αδύναμα, σε μια κοινωνικά αλληγορική δραμεντί με εξαιρετική ερμηνεία από τον Φαμπρίς Λουκινί.

Το Μυστικό του Δικαστή

Δυο ιστορίες συναντιούνται πρωτότυπα, αλλά δραματουργικά αδύναμα, σε μια κοινωνικά αλληγορική δραμεντί με εξαιρετική ερμηνεία από τον Φαμπρίς Λουκινί.

Το Μυστικό του Δικαστή - εικόνα 1

Είναι σαν να συναντιούνται δυο ταινίες στο εσωτερικό αυτής της δικαστικής δραμεντί, δέκατης ταινίας του γνωστού μας από την «Υψηλή Μαγειρική» Κριστιάν Βενσάν. Η πρώτη έχει να κάνει με την εξέλιξη της δίκης ενός νεαρού πατέρα ο οποίος κατηγορείται πως σκότωσε το λίγων μηνών παιδί του κλοτσώντας το μεθυσμένος. Ο ίδιος αρνείται την ενοχή του χωρίς να προσθέτει τίποτα περισσότερο, η γυναίκα του κρατά μια παράξενα ουδέτερη στάση και η ανακριτική μέθοδος, η οποία απέσπασε την ομολογία ενοχής, δεν είναι απολύτως διαφανής. Η δεύτερη ταινία έχει να κάνει με τον Ξαβιέ Ρασίν, τον αυστηρό και ιδιότροπο πρόεδρο της δίκης που κανείς συνάδελφός του δεν συμπαθεί. Ελάχιστα κοινωνικός και εκδηλωτικός, εκείνος αρχικά θα εκπλαγεί όταν ανάμεσα στους ενόρκους αναγνωρίσει μια γυναίκα από το παρελθόν του, επιχειρώντας κατόπιν να τη συναντήσει εκτός δικαστηρίου.

Το Μυστικό του Δικαστή - εικόνα 2

Η ερμίνα, όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του φιλμ, αναφέρεται στη γούνα –απαραίτητο αξεσουάρ της δικαστικής τηβέννου– και κατ’ επέκταση στην επίσημη συμπεριφορά την οποία οι κοινωνικές συνθήκες μας επιβάλλουν συχνά να υιοθετήσουμε. Μπορούμε να είμαστε αντιπαθείς, αλλά σωστοί επαγγελματίες; Γρουσούζηδες και ταυτόχρονα δίκαιοι, πικρόχολοι μα και αντικειμενικοί; Κεντώντας έναν κοινωνικό καμβά πάνω στον οποίο μια ιστορία ανομολόγητου έρωτα και δικαστικής ετυμηγορίας δίνει στους ανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία, ο βραβευμένος για το σενάριό του στο φεστιβάλ Βενετίας Κριστιάν Βενσάν φέρνει σε αντιπαράθεση το «φαίνεσθαι» με το «είναι», παραλληλίζοντας ταυτόχρονα τους εντός και εκτός δικαστηρίου κόσμους – μια πολυπολιτισμική και ταξικά διαχωρισμένη Γαλλία. Μια πιο σφριγηλή δραματουργία θα τον βοηθούσε να γίνει πειστικότερος και, κυρίως, πιο διεισδυτικός, ειδικά όταν διαθέτει έναν τόσο χαρισματικό πρωταγωνιστή (βραβευμένο επίσης στη Βενετία) σαν τον Φαμπρίς Λουκινί.

Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μυστικό του Δικαστή

L' Hermine
2,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 98 '
  • Κριστιάν Βενσάν

Ένας αυστηρός και ιδιότροπος δικαστής αιφνιδιάζεται όταν ανάμεσα στους ενόρκους μιας δίκης για ανθρωποκτονία αναγνωρίζει μια γυναίκα από το παρελθόν του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.