Καύση

2

Μεταφορά ενός θεατρικού που προσπαθεί να σχολιάσει μεγαλόφωνα τη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα.

Καύση

Μεταφορά ενός θεατρικού που προσπαθεί να σχολιάσει μεγαλόφωνα τη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα.

Καύση - εικόνα 1

Μια πόλη παραδομένη στην αναταραχή, και στο μπάνιο ένα πτώμα το οποίο αποσυντίθεται. Το φλέγον «έξω» και το σάπιο «μέσα» ορίζουν τα όρια ενός μικρόκοσμου ο οποίος αποτελείται από πέντε ανθρώπους, συγγενείς και φίλους ενός προσφάτως θανόντος. Συγκεντρωμένοι στο σπίτι του, αρχίζουν να θυμούνται όλα όσα τους συνέδεαν με τον νεκρό, ο τρόπος ταφής του οποίου, όμως, ανεβάζει απρόσμενα την ένταση και φέρνει στην επιφάνεια τις διαφορές τους, τις οποίες όλοι συγκάλυπταν καιρό. Η καύση ή η θρησκευτική κηδεία δεν είναι λοιπόν παρά η αφορμή για να αντιπαρατεθεί ο νεοέλληνας με τον εαυτό του, σε ένα ψυχόδραμα δωματίου το οποίο μεταφέρει στην οθόνη το ομότιτλο θεατρικό του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Στράτου Τζίτζη.

Καύση - εικόνα 2

Σε διαφορετικό ύφος από το συνηθισμένο του, ο δημιουργός της ερωτικής σάτιρας «Η Αγάπη Είναι Ελέφαντας» και των συμπαθών δραμάτων-γυναικείων πορτρέτων «Σώσε με» και «45 Τετραγωνικά» επιλέγει έναν πολύ πιο κλειστό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και μεγαλόφωνο τρόπο για να σχολιάσει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Έτσι, η θεατρικότητα της δραματουργικής δομής, η οποία ενισχύεται από τα συχνά ακίνητα, μέσης απόστασης πλάνα και το τρικ της απευθείας εξομολόγησης των πρωταγωνιστών στο θεατή, συνοδεύεται και από μια θεατρικότητα στην ψυχολογική προσέγγιση των χαρακτήρων, στους διαλόγους και φυσικά στις –στην πλειονότητά τους κοινότοπες– πολιτικοκοινωνικές αναφορές.

Αν και οι (άρρενες κυρίως) ηθοποιοί προσπαθούν να αντιπαλέψουν την πρόζα με έναν ελάχιστο κινηματογραφικό νατουραλισμό, αν και το χιούμορ πασχίζει να υπονομεύσει τη σοβαροφάνεια, τα πάντα εδώ είναι δέσμια ενός αντι-ρεαλιστικού στόμφου και μιας έντονης αλληγορίας που περνά αποκλειστικά από τον επεξηγηματικό, σχεδόν διδακτικό λόγο. Όλοι εδώ έχουν τόσα πολλά να πουν που δεν αφήνουν στην ταινία να δείξει παρά ελάχιστα…

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 70΄. Διανομή: BAD CROWD.

Περισσότερες πληροφορίες

Καύση

2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 70 '
  • Στράτος Τζίτζης

Σε μια πόλη που φλέγεται από ταραχές, πέντε άνθρωποι συγκεντρώνοται στο σπίτι ενός δικού τους που μόλις έχει πεθάνει. Η διαφωνία τους για τον τρόπο ταφής του θα φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές τους, τις οποίες όλοι συγκάλυπταν καιρό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.