Steve Jobs

2,5

Δύο Χρυσές Σφαίρες (σεναρίου, β΄ γυναικείου ρόλου) και δύο ερμηνευτικές οσκαρικές υποψηφιότητες για μια ανορθόδοξη, tricky, αλλά δραματικά ρηχή και κατά βάθος αγιογραφική βιογραφία.

Steve Jobs

Δύο Χρυσές Σφαίρες (σεναρίου, β΄ γυναικείου ρόλου) και δύο ερμηνευτικές οσκαρικές υποψηφιότητες για μια ανορθόδοξη, tricky, αλλά δραματικά ρηχή και κατά βάθος αγιογραφική βιογραφία.

Steve Jobs - εικόνα 1

Αυτό που πραγματεύεται, εξυμνώντας ή κριτικάροντάς το, κάθε σινε-βιογραφία πετυχημένου Αμερικανού δεν είναι παρά το έντεχνα καλλιεργημένο success story που έχει γίνει sold out στη χώρα των ατελείωτων ευκαιριών. Εμβληματική μορφή της hi-tech εκδοχής του, ο Στιβ Τζομπς, που έχει ήδη εμπνεύσει μια αποτυχημένη μυθοπλαστική κινηματογραφική βιογραφία («Jobs» του Τζόσουα Μάικλ Στερν με τον Άστον Κούτσερ) επανέρχεται τώρα, τέσσερα μόλις χρόνια μετά το θάνατό του, ως πρωταγωνιστής της φιλόδοξης προσπάθειας των Άαρον Σόρκιν, Ντάνι Μπόιλ και Μάικλ Φασμπέντερ να ανακαλύψουν «τον άνθρωπο πίσω από το μύθο».

Κερδισμένος του όλου εγχειρήματος αποδεικνύεται τελικά ο ικανότατος Βρετανός ερμηνευτής – τέλειος ως ψυχρή, υπεροπτική, εμμονοληπτική και βαθιά μέσα της ανασφαλής ιδιοφυΐα. Όμως το χτίσιμο αυτής της γεμάτης (κρυφές) αντιφάσεις περσόνας μοιάζει να είναι σχεδόν αποκλειστικό αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του υποψήφιου για Όσκαρ Φασμπέντερ (η άλλη υποψηφιότητα της ταινίας είναι για τη γερή υποστηρικτική δουλειά της νικήτριας της Χρυσής Σφαίρας β΄ γυναικείου ρόλου Κέιτ Γουίνσλετ στο ρόλο της πιστής βοηθού του).

Steve Jobs - εικόνα 2

Παραδόξως, ο εξαιρετικός σεναριογράφος Άαρον Σόρκιν, δημιουργός της τηλεοπτικής «Δυτικής Πτέρυγας» και συγγραφέας των «The Social Network» και «Moneyball», αν και είχε μια πρωτότυπη ιδέα να περιγράψει διεξοδικά τον ήρωά του, απλά επαναπαύτηκε σ’ αυτή. Καθώς συναντάμε τον Τζομπς σε τρεις στιγμές της ζωής και της καριέρας του, λίγο πριν από την παρουσίαση του Macintoch το 1984, του NeXTcube το 1988 και του iMac το 1998, το τελετουργικό της προετοιμασίας και οι συναντήσεις με τους ίδιους κάθε φορά ανθρώπους – από τον συνιδρυτή της Apple Στιβ Βόζνιακ έως την κόρη του Λίζα – φωτίζουν από την ίδια και ταυτόχρονα διαφορετική γωνία ένα πορτρέτο το οποίο προχωρά με μερικές ενδιαφέρουσες πινελιές, ολοκληρώνεται όμως προβλέψιμα και απρόσμενα αγιογραφικά (ο μεγαλόψυχος Στιβ χάνεται σ’ ένα κατάλευκο φως).

Παρομοίως, οι φλασάτες σκηνοθετικές ιδέες του Ντάνι Μπόιλ («Trainspotting», «Slumdog Millionaire») μπερδεύουν, αποσπούν την προσοχή, εντυπωσιάζουν (τρία διαφορετικά μουσικά στιλ ντύνουν τα ισάριθμα κεφάλαια), μα ελάχιστα βοηθούν τη δραματικά ρηχή αφήγηση.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Steve Jobs

2,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ντάνι Μπόιλ

Τρεις σύντομες στιγμές της ζωής και της καριέρας του Στιβ Τζομπς, λίγο πριν εκείνος βγει στη σκηνή για να παρουσιάσει το Macintoch το 1984, το NeXTcube το 1988 και το iMac το 1998.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.