Θαυμάσιος Βοκάκιος

2

Το «Δεκαήμερο» εμπνέει μια ανάλαφρη, αλλά ελάχιστα ζωηρή και πικάντικη παραβολή που εξυμνεί τη δύναμη του παραμυθιού και της αφήγησης.

Θαυμάσιος Βοκάκιος

Ενώ μια επιδημία πανούκλας χτυπά τη Φλωρεντία, δέκα νέοι και νέες καταφεύγουν σε μια εξοχική έπαυλη και περνούν τις μέρες τους αφηγούμενοι ερωτικές ιστορίες. Το «Δεκαήμερο» εμπνέει μια ανάλαφρη, αλλά ελάχιστα ζωηρή και πικάντικη παραβολή που εξυμνεί τη δύναμη του παραμυθιού και της αφήγησης.

Θαυμάσιος Βοκάκιος - εικόνα 1

Α πό τους γλαφυρότερους λογοτεχνικούς ύμνους στη δύναμη του έρωτα, αλλά και της αφήγησης μιας ιστορίας, το «Δεκαήμερο» του Τζιοβάνι Βοκάκιο εμπνέει τους υπέργηρους πλέον αδελφούς Ταβιάνι σε μια κινηματογραφική παραβολή πάνω στο πώς το ένστικτο και η φαντασία μπορούν να ανοίξουν απελευθερωτικούς δρόμους ανάμεσα σε χαλεπούς, σκοτεινούς –σαν και τους δικούς μας– καιρούς.

Σαν κι εκείνους της Φλωρεντίας του 1348 επίσης, όταν μια θανατηφόρα επιδημία πανούκλας χτυπά την πρωτεύουσα της Τοσκάνης και αναγκάζει δέκα νέους και νέες να καταφύγουν σε μια εξοχική έπαυλη. Εκεί περνούν τις μέρες τους αφηγούμενοι ερωτικές ιστορίες, άλλες τραγικές κι άλλες αστείες, όλες τους όμως βαθιά διδακτικές. Μακριά τόσο από τη λάγνα, αναρχική ματιά του Πιέρ Πάολο Παζολίνι όσο και την ιλουστρασιόν, ξεπλυμένη κινηματογραφική διασκευή του Χιούγκο Φρεγκονέζε («Decameron Nights»), οι Ταβιάνι προσπαθούν να κρατήσουν μια ανάλαφρη μεν, ρεαλιστική δε προσέγγιση στις παιχνιδιάρικες διηγήσεις του πρωτοπόρου Ιταλού συγγραφέα.

Θαυμάσιος Βοκάκιος - εικόνα 2

Με κάδρα που παραπέμπουν σε αναγεννησιακούς πίνακες, αναβιώνουν μια πολύχρωμη, αλλά υπέρ το δέον clean cut (περισσότερο τηλεοπτικής αισθητικής) μεσαιωνική πραγματικότητα, η οποία δεν μας συγκινεί ιδιαίτερα με το δράμα της και ελάχιστα μας διασκεδάζει με τις πικάντικες στιγμές της. Οι ιστορίες, αναπόφευκτα άνισες, αναδεικνύουν μια περισσότερο ρομαντική και λιγότερο παθιασμένη, σωματική ερωτική διάσταση, ενώ η λυτρωτική δύναμη του storytelling αναβλύζει από την οθόνη μάλλον ως διάθεση και λιγότερο ως γνήσια αφηγηματική γοητεία.

Αλλά οι Ταβιάνι ξέρουν να κλέβουν στιγμές συγκίνησης, διατηρούν μια υποδόρια ειρωνεία (στη χρήση της μουσικής, για παράδειγμα) που χαλαρώνει τον όλο ακαδημαϊσμό και προσανατολίζουν τους μύθους του Βοκάκιου σε μια ξεκάθαρη κοινωνική οπτική, τονίζοντας τη διαχρονική αξία τους.

Ιταλία, Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Θαυμάσιος Βοκάκιος

Maraviglioso Boccaccio
2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 120 '
  • Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

Ενώ μια επιδημία πανούκλας χτυπά τη Φλωρεντία, δέκα νέοι και νέες καταφεύγουν σε μια εξοχική έπαυλη και περνούν τις μέρες τους αφηγούμενοι ερωτικές ιστορίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.