Ουζερί Τσιτσάνης

1

Μια μυθιστορηματική βιογραφία του Γιώργου Σκαμπαρδώνη διασκευάζεται σαν προχειροφτιαγμένο, σχηματικότατο τηλεοπτικό σίριαλ.

Ουζερί Τσιτσάνης

Μια μυθιστορηματική βιογραφία του Γιώργου Σκαμπαρδώνη διασκευάζεται σαν προχειροφτιαγμένο, σχηματικότατο τηλεοπτικό σίριαλ.

Ουζερί Τσιτσάνης - εικόνα 1

Γραμμένο το 2001, το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ουζερί Τσιτσάνης» αναμειγνύει αληθινά πρόσωπα, ιστορικά γεγονότα και μυθοπλαστικά στοιχεία, αποτελώντας ένα καλογραμμένο χρονικό της καθημερινής πραγματικότητας στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη των αρχών της δεκαετίας του ’40. Αυτόν τον συνδυασμό μυθιστορηματικής βιογραφίας, ιστορικής καταγραφής και περιγραφής μιας ολόκληρης εποχής επιχειρεί και η ταινία του τηλεοπτικού Μανούσου Μανουσάκη («Ψίθυροι καρδιάς», «Άγγιγμα ψυχής»), η οποία εστιάζει σεναριακά σε μια ιστορία αγάπης. Αυτήν του Γιώργου, κουνιά­δου του 26άχρονου τότε Βασίλη Τσιτσάνη, με τον οποίο έχουν ανοίξει μαζί ένα ουζερί.

Από τη μια παρακολουθούμε, λοιπόν, την προσπάθεια του νιόπαντρου συνθέτη να αντισταθεί στη συνολική καταπίεση και στους γύρω του πειρασμούς, όπως αυτόν της ταλαντούχας τραγουδίστριας Λέλας, εκτονώνοντας την εσωτερική του ένταση στο μπουζούκι, κι απ’ την άλλη τον κρυφό αντιστασιακό αγώνα του Γιώργου, ο οποίος θα ερωτευτεί τη συνεργάτιδά του Εστρέα. Η συνεύρεση ενός χριστιανού και μιας Εβραίας, όμως, είναι απαγορευμένη με κάθε τρόπο. Κι έτσι, ενώ οι ναζί κλιμακώνουν τις διώξεις τους, οι δύο νέοι θα ζητήσουν τη βοήθεια του Τσιτσάνη για να ξεφύγουν.

Ουζερί Τσιτσάνης - εικόνα 2

Είναι απορίας άξιο πως ένα τόσα πολλά υποσχόμενο κινηματογραφικό σχέδιο, το οποίο συνδυάζει καλλιτεχνικά και εμπορικά στοιχεία, καταλήγει σε κάτι τόσο… ευνουχισμένο ως αποτέλεσμα, ανεπαρκές ακόμα και για τηλεοπτικό σίριαλ. Το παντελώς προβλέψιμο και σχηματικό στην ανάπτυξή του σενάριο μοιάζει τελικά το μικρότερο κακό.

Πάνω στο φτηνό μελόδραμα, στις απίθανες συμπτώσεις και στη φωσκόλεια ρητορεία, έρχεται να προστεθεί και μια κακοσχεδιασμένη παραγωγή (από τα ψεύτικα αίματα και τις σκηνές πλήθους γυρισμένες με διαρ­κή κοντινά πλάνα μέχρι τους ίδιους πέντε Γερμανούς σε όλες τις σκηνές πάντα και παντού), η οποία αφαιρεί από την ταινία και την τελευταία ρανίδα αληθοφάνειας. Σαν σε πλατό της Finos Film του ’70, τα πάντα θυμίζουν εδώ «Υπολοχαγό Νατάσα» και «Κονσέρτο για Πολυβόλα», με ελάχιστες στιγμές πάλκου και λαϊκής μουσικής που –αλά «Ρεμπέτικο»– θα μπορούσαν να διασκεδάσουν τα καταδικασμένα προσχήματα.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ουζερί Τσιτσάνης

1
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 116 '
  • Μανούσος Μανουσάκης

Στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη του 1942 ο Γιώργος δουλεύει μαζί με το γαμπρό του Βασίλη Τσιτσάνη σε ένα δικό τους ουζερί. Θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την Εστρέα, ο έρωτας μεταξύ ενός χριστιανού και μιας Εβραίας, όμως, είναι απαγορευμένος με κάθε τρόπο. Κι ενώ οι ναζί κλιμακώνουν τις διώξεις τους, οι δυο νέοι θα ζητήσουν τη βοήθεια του διάσημου συνθέτη για να μπορέσουν να ξεφύγουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.