Μήπως Είσαι ο Τύπος μου;

2,5

Κλισέ, μα σπιρτόζα και τελικά λιγότερο ανάλαφρη απ’ όσο υπόσχεται το περιτύλιγμά της κομεντί, με μια απολαυστική, υποψήφια για Σεζάρ Εμιλί Ντεκέν («Ροζέτα»).

Μήπως Είσαι ο Τύπος μου;

Ένας Παριζιάνος καθηγητής φιλοσοφίας διορίζεται σε μια επαρχιακή κωμόπολη, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται την Τζενιφέρ, μια αισιόδοξη απέναντι στη ζωή κομμώτρια. Πόσο μακριά όμως μπορεί να πάει η σχέση τους όταν εκείνος της μιλάει για τον Καντ κι εκείνη του μαθαίνει να ξεφαντώνει με καραόκε; Κλισέ, μα σπιρτόζα και τελικά λιγότερο ανάλαφρη απ’ όσο υπόσχεται το περιτύλιγμά της κομεντί, με μια απολαυστική, υποψήφια για Σεζάρ Εμιλί Ντεκέν («Ροζέτα»).

Μήπως Είσαι ο Τύπος μου; - εικόνα 1

Το στόρι δεν υπόσχεται την παραμικρή πρωτοτυπία: Ένας Παριζιάνος καθηγητής φιλοσοφίας διορίζεται, παρά τη θέλησή του, σε μια επαρχιακή κωμόπολη. Με το νου του στην όσο το δυνατόν αμεσότερη επιστροφή του στην πρωτεύουσα, γνωρίζει και ερωτεύεται την Τζενιφέρ, μια αισιόδοξη απέναντι στη ζωή κομμώτρια.

Πόσο μακριά μπορεί να πάει η σχέση τους όταν εκείνος της μιλάει για τον Καντ, τον Προυστ και τον Ντοστογέφσκι κι εκείνη τον πηγαίνει σε ταινίες της Τζένιφερ Άνιστον και του μαθαίνει να ξεφαντώνει με καραόκε; Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Χόλιγουντ θα χειριζόταν την αταίριαστη αυτή συμβίωση με μεγαλύτερη χοντροκοπιά, η αλήθεια είναι πως ο πρώην ηθοποιός και νυν σκηνοθέτης Λουκά Μπελβό («38 Μάρτυρες») δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τα κλισέ μιας απόλυτα σχηματικής rom com ιστορίας. Λίγη περισσότερη ειρωνεία σίγουρα θα βοηθούσε, η μεταμορφωμένη Εμιλί Ντεκέν («Ροζέτα», «Πέρα Από τη Λογική»), όμως, απογειώνει το ρόλο της λαϊκής Τζενιφέρ σε ένα κωμικό, όσο και τρυφερό ερμηνευτικό ρεσιτάλ, το οποίο της χάρισε μια υποψηφιότητα για Σεζάρ.

Μήπως Είσαι ο Τύπος μου; - εικόνα 2

Ισοπεδώνοντας τον θεατρικό και υποτονικό Λοΐκ Κορμπερί, ο οποίος έρχεται από την Κομεντί Φρανσέζ, παίρνει πάνω της την ταινία με πικάντικη χάρη, πειστική ακόμα κι όταν, στο δεύτερο μέρος, ο Μπελβό στρίβει την πυξίδα προς το ψυχολογικό δράμα. Η στροφή μοιά­ζει απότομη, ελαφρώς «σκηνοθετημένη», δίνει όμως στην ταινία ένα ουσιαστικότερο βάθος, λιγάκι σασπένς και μια καινούργια προοπτική πάνω στο ρομαντικό ταμπού της έλξης των ετερωνύμων. Αν λοιπόν η φιλοσοφία του Καντ μπορεί να συναντήσει την καθημερινότητα με απροσδόκητα απλό, απρόοπτο τρόπο, ο έρωτας παραμένει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ανίκητος στη μάχη;

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Μήπως Είσαι ο Τύπος μου;

Pas Son Genre
2,5
  • Κομεντί
  • 2014
  • Διάρκεια: 111 '
  • Λουκά Μπελβό

Ένας Παριζιάνος καθηγητής φιλοσοφίας διορίζεται σε μια επαρχιακή κωμόπολη, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται την Τζενιφέρ, μια αισιόδοξη απέναντι στη ζωή κομμώτρια. Πόσο μακριά όμως μπορεί να πάει η σχέση τους όταν εκείνος της μιλάει για τον Καντ κι εκείνη του μαθαίνει να ξεφαντώνει με καραόκε;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.